ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΚΟ












Η νίκη της ΑΕΚ επί του Λεβαδειακού στο ΟΑΚΑ, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τρεις κερδισμένους βαθμούς, στο πιο αδιάφορο -ίσως- πρωτάθλημα των τελευταίαων ετών για την Ενωση. Κι αυτό γιατί με δεδομένη τη διεξαγωγή των play-off, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική θέση των ομάδων για τις θέσεις 2-5. Εκτός από το διαδικαστικό της υπόθεσης όμως, ο "Δικέφαλος" άρχισε να δείχνει μετά από πολύ καιρό, μέταλλο ομάδας που διεκδικεί τίτλους. Εστω κι αν για τη φετινή χρόνια, έχει απομείνει μόνον αυτός του Κυπέλλου.

Το τελευταίο διάστημα η ΑΕΚ δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα όσα συμβαίνουν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Αγωνιστικά μπορεί να μην έχει καταφέρει να πιάσει την απόδοση στη βάση και τη διάρκεια που επιθυμεί ο προπονητής της και ο κόσμος της, έχει δείξει όμως ότι πλέον έχει τον τρόπο να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, αποδίδοντας κατά διαστήματα και ωραίο ποδόσφαιρο.

Χωρίς να αλλάξει κάτι στο έμψυχο δυναμικό και ουσιαστικά χωρίς να αλλάξει κάτι τόσο στις επιλογές της 11άδας, όσο και στο σύστημα, από τη στιγμή που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς διαδέχτηκε τον Δώνη. Τα σημεία που κάνουν τη διαφορά όμως, είναι κυρίως τρία και οφείλονται σαφώς στη δουλειά του τεχνικού επιτελείου. Το πρώτο έχει να κάνει με την αγωνιστική άνοδο παικτών που δεν υπολογίζονταν ή δεν μπορούσαν μέχρι πρότινος να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Ο λόγος αρχικά για τον Ενσαλίβα και εν συνεχεία για τον Χουανφράν. Ο Γιώργος Δώνης, είχε διαμηνύσει στον καναδό ότι δεν τον υπολογίζει ζητώντας του να βρει ομάδα, αλλά επί Μπάγεβιτς η ομάδα ξεκινάει και τελειώνει σε αυτόν, όντας βασικός και αναντικατάστατος.

Οσο για τον ισπανό; Το τελευταίο διάστημα θυμίζει άλλον παίκτη. Μπορεί να μην έχει φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν κάποια χρόνια στην Ισπανία, είναι όμως πλέον μια αξιόπιστη λύση και στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό ήταν εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ και του αγώνα.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την αγωνιστικότητα που διακρίνεται στους ποδοσφαιριστές. Πλέον παρατηρούνται περισσότερα τρεξίματα, μεγαλύτερη πίεση και καλύτερες επιστροφές από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, κάτι που φαίνεται και από την άνοδο στο σκοράρισμα αλλά και τη βελτίωση στην αμυντική λειτουργία. Επίσης, πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μαχητικότητα όταν το παιχνίδι "στραβώσει". Αλλωστε, η Ενωση εκτός από τον Λεβαδειακό, ισοφαρίστηκε στο ΟΑΚΑ τόσο με Εργοτέλη, όσο και με Πανσερραϊκό για το Κύπελλο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι οφείλεται και στη σκληρή δουλειά που γίνεται στους Θρακομακεδόνες, η οποία θυμίζει καλοκαιρινή προετοιμασία! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς διανύει πλέον τον πέμπτο του μήνα στην ομάδα και τα ρεπό που έχει χορηγήσει στους παίκτες του, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Εξάλλου, το διήμερο ρεπό που θα απολαύσουν οι παίκτες της ΑΕΚ τη Δευτέρα (23/3) και την Τρίτη (24/3), έρχεται μετά από διάστημα σχεδόν ενός μηνός!

Ο λόγος για τους νεαρούς Ντιουφ, Κουτρομάνο, Πλιάτσικα, Μπερνς, Ταχτσίδη που σε συνδυασμό με τους ξεχασμένους Αλβες και Αλεξόπουλο, αλλά και τον Εντίνιο έδωσαν στον τεχνικό της ομάδας αξιόπιστες επιλογές και στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, έξτρα κίνητρο. Αρκεί και μόνον να σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα ο 18χρονος Ταχτσίδης έχει κερδίσει φανέλα βασικού, αφήνοντας στον πάγκο τον Πελετιέρι.

Ολα αυτά μεταφράζονται σε αγωνιστική άνοδο που φέρνει την ΑΕΚ σε απόσταση βολής από τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ οι οποίοι έχουν 54 βαθμούς, έναντι των 53 της Ενωσης. Εκτός αυτού όμως, ο "Δικέφαλος" έκανε επιτέλους διπλό στο πρωτάθλημα (3), πανηγύρισε νίκες άνω του ενός γκολ (3 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο), ενώ "έχτισε" και ένα νικηφόρο σερί με έξι συνεχόμενες νίκες για το πρωτάθλημα και οκτώ συνεχόμενες για όλες τις διοργανώσεις.

Στο σύνολο για το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο της, μετράει 11 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα από τον Ολυμπιακό. Παράλληλα έχει πετύχει 25 τέρματα (1,56 ανά αγώνα) σε 16 αγώνες, έχοντας δεχτεί 9 (0,56 ανά αγώνα). Μιλάμε για επιδόσεις... πρωταθλητισμού. Κι όλα αυτά όταν προ Ντούσαν η ΑΕΚ κέρδιζε σχεδόν μία φορά το μήνα, έχοντας σε 10 αγώνες, 3 νίκες (όλες εντός έδρας και όλες στο γκολ), έξι ισοπαλίες και μία ήττα με τέρματα 13 υπέρ (1,3 ανά αγώνα) και 12 κατά (1,2 ανά αγώνα).

πηγη:sport.gr

top