ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ


Η αμυντική λειτουργία, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Δώνης στους παίκτες του, είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την επιθετική. Και ήδη τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, αφού την Πέμπτη υπήρξε η προβολή αγώνων των Μπαρτσελόνα, Πόρτο και Ζενίτ, για να δουν την αμυντική συμπεριφορά στο 4-3-3.

Αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης ο 39χρονος τεχνικός ζήτησε από τους Παπασταθόπουλο, Ζεράλδο και Αλεξόπουλο να μείνουν στον αγωνιστικό χώρο των Θρακομακεδόνων.

Για περίπου πέντε λεπτά οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί άκουγαν τον προπονητή τους να τους εξηγεί τι ακριβώς θέλει από αυτούς μέσα στο γήπεδο. Κύριο στοιχείο όσων τους είπε είχε να κάνει με το τακτικό μέρος και το πώς θέλει να κινούνται και να βγάζουν την μπάλα από την περιοχή.

Σόου Γεωργέα

Το χειροκρότημα του κόσμου (περίπου 150 άτομα βρέθηκαν και χθες στους Θρακομακεδόνες) και τα εύσημα του Δώνη απέσπασε -κι όχι άδικα- ο Νίκος Γεωργέας, που μπορεί από πολλούς να μην θεωρείται ο πλέον τεχνίτης παίκτης, αλλά την τέχνη την κατέχει.

Ο «Φούλης» τρέλανε χθες προπονητή και συμπαίκτες και έκανε και τη σχετική πλάκα στον Ριβάλντο, αφού τελείωσε πρώτος σε άσκηση 15' με 9 στάδια συνολικά, τα οποία περιλάμβαναν δοκιμασίες στις οποίες κόλλησε ο Βραζιλιάνος σταρ, όπως να σκοράρει χωρίς να σκάσει η μπάλα στο τερέν από μέση και μακρινή απόσταση με το δεξί. Ο Γεωργέας έκανε και τη σχετική πλάκα στον Ρίμπο. «Εχω φτάσει εδώ κι ακόμα είσαι εκεί;» πείραξε τον Βραζιλιάνο που προσπαθούσε απεγνωσμένα να σκοράρει. «Δεν το πιστεύω, ο Γεωργέας πρώτος» έλεγε ο Δώνης λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο έμπειρος αμυντικός βρισκόταν μόλις τρεις σταθμούς πριν το τέλος (τους άλλους τους είχε για πλάκα).

Με τη λήξη των 15', οι μόνοι που είχαν ολοκληρώσει την άσκηση, πολύ πίσω από τον Γεωργέα (που απλά παρακολουθούσε του άλλους να προσπαθούν), ήταν οι Αρουαμπαρένα, Κονέ και Παπασταθόπουλος.

Προφυλάχθηκε ο Κουτρουμάνος

Εκτός προπονήσεων έμεινε χθες ο Δημήτρης Κουτρουμάνος, που του έγινε ένεση στο πόδι και ακολούθησε πρόγραμμα αποφόρτισης. Η συγκεκριμένη διαδικασία επιλέχθηκε, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί ο 21χρονος μπακ και το σημερινό ρεπό για να ξεκουραστεί και να επανέλθει δριμύτερος στις προπονήσεις στην Αυστρία.

Το χαμόγελο του Ρίμπο

Ο Γεωργέας είχε την τιμητική του και το πρωί, όταν σε μια άσκηση έπιασε τον Ριβάλντο να «κλέβει». Κατά τη διάρκεια των σπριντ, στη μέση της απόστασης, οι παίκτες έπρεπε να κάνουν στροφή γύρω από τον εαυτό τους, κάτι που απέφυγε ο Βραζιλιάνος. «Μπράβο Ρίμπο» του φώναξε ο Καλαματιανός αμυντικός, για να εισπράξει το πονηρό χαμόγελο του Ριβάλντο.

Ξεχείλιζε το πάθος

Το πώς οι ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας μπορεί να εξελιχτούν σε ντέρμπι έχει να κάνει και με το κίνητρο. Και χθες το πάθος ξεχείλιζε από τους «κιτρινόμαυρους», που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να φύγουν νικημένοι από την άσκηση (ο πόντος μετρούσε στις δέκα συνεχόμενες επιτυχημένες πάσες). «2-1 οι ''γκρι''» ήταν το σκορ που έδωσε ο Δώνης, για να τον διορθώσει αμέσως ο Κονέ: «Κόουτς, 3-1 είναι».

«Είστε καλοί παίκτες»

Οι παροτρύνσεις του Δώνη είναι συνεχείς, όπως και οι παρατηρήσεις. Ο 39χρονος τεχνικός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ρίξει το ηθικό των παικτών του και κάθε φορά τους επιβραβεύει, όπως χθες, μετά την άσκηση κυκλοφορίας της μπάλας. «Είστε καλοί παίκτες» ήταν η ατάκα που έφερε χαμόγελα στους «κιτρινόμαυρους», που η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιες συμπεριφορές.

Παρατηρήσεις από Σούιτσα

Ο Σλόμπονταν Σούιτσα είναι γνωστό ότι συμπεριφέρεται στους τερματοφύλακες που προπονεί σαν παιδιά του. Και σαν? πατέρας ξέρει και να επιβραβεύει, αλλά και να κάνει παρατηρήσεις και να δίνει συμβουλές, κάτι που συνέβη αρκετές φορές χθες το πρωί, κι ενώ προηγουμένως τους είχε βγάλει το λάδι. Πάντως, ο Σάχα (φωτό) το απόγευμα έβγαλε μάτια με τις επεμβάσεις του στα τελειώματα φάσεων μετά από σέντρα.

Βάρη μετά... μουσικής

Μπορεί το πρόγραμμα της φυσικής κατάστασης να περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος του μπάλα -όπως άλλωστε τόνισε και ο Δώνης- αλλά χθες το πρωινό περιλάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη στο γυμναστήριο μετά μουσικής για περίπου μιάμιση ώρα, υπό την επίβλεψη του Γρηγόρη Γεωργίτσα.

Δοκιμές στα χαφ

Τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς, που θα του επιτρέψουν να βρει την κατάλληλη τριάδα του κέντρου και παράλληλα να δείχνει τη λειτουργία της τριάδας του κέντρου, δοκίμασε χθες ο Δώνης στο διπλό (Καφές, Ενσαλίβα, Ρίκκα - Κονέ, Χετεμάι, Λαγός - Χετεμάι, Ρίκκα, Κονέ - Ριβάλντο, Ενσαλίβα, Καφέ). Στον πρώτο συνδυασμό ο Ριβάλντο βρισκόταν σε θέση αριστερού επιθετικού, ενώ στον τελευταίο ήταν ο δεξιός ενδιάμεσος.

Προσαρμόζεται ο Λαγός

Το πόσο πολύ υπολογίζει ο Δώνης τον Παναγιώτη Λαγό (φωτό) φαίνεται και από τον τρόπο που του δίνει συνέχεια οδηγίες. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού διπλού ο 39χρονος τεχνικός ζήτησε συγκεκριμένες κινήσεις από τον παίκτη του, που κινούνταν σε θέση αριστερού επιθετικού. «Οταν η μπάλα είναι από την άλλη πλευρά, θέλω να μπαίνεις σαν δεύτερος κυνηγός. Οταν ανεβαίνει το μπακ, δεν πρέπει να πας να τον βοηθήσεις, αλλά να περιμένεις τη σέντρα, να πατάς περιοχή» ήταν οι συμβουλές που άκουσε ο 23χρονος αριστεροπόδαρος, που μέχρι στιγμής έχει δείξει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του προπονητή του.

top