Ισόπαλο 1-1 έληξε το πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας για τη νέα χρονιά με αντίπαλο τη γερμανική Arminia Bielefeld. Ο Nacho Scocco με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα απευθείας στα δίχτυα σημειώνοντας το πρώτο γκολ της ομάδας για τη φετινή χρονιά.

ΑΕΚ: Μάχο, Καφές, Έντσον Ράμος Σίλβα, Μαϊστόροβιτς, Παπασταθόπουλος, Ρίκκα, Μπλάνκο, Λαγός, Γεωργέας, Σκόκο, Χετεμάϊ.

Στο β’ ημίχρονο, παρέμειναν στην αρχική ενδεκάδα οι Μάχο, Σκόκο και Λαγός και αγωνίστηκαν οι Πλιάτσικας, Κουτρομάνος, Ζεράλδο, Αλεξόπουλος, Ενσαλίβα, Αρουαμπαρένα, Κονέ.

Α Ημίχρονο

6’ σούτ του Λαγού από αριστερά σε αρκετά πλάγια θέση διώχνει με δυσκολία σε κόρνερ ο Φερνάντες

22’ ο Καφές κερδίζει το φάουλ και ο Σκόκο με απευθείας εκτέλεση στέλνει τη μπάλα στη δεξιά πλευρά του τέρματος, 1-0

33’ δυνατό σουτ του Χετεμάϊ από δεξιά μπλοκάρει με υπερένταση τη μπάλα ο Φερνάντες

Β Ημίχρονο

50’ σουτ του Σάντικ η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μάχο

59’ ο Τέσες με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα 1-1

60’ ο Σκόκο εκτελεί το κόρνερ και ο Ζεράλδο με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ




Νέα, γρήγορη κι ωραία


Πρώτο δείγμα... θετικό! Η ΑΕΚ μπορεί να έμεινε στο 1-1 με την Αρμίνια Μπίλεφελντ στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της φετινής προετοιμασίας της, ωστόσο οι εντυπώσεις που άφησε η ομάδα του Γιώργου Δώνη ήταν θετικές. Η Ένωση έδειξε ότι είναι ομάδα δουλεμένη που ξέρει να κρατά τη μπάλα και να επιβάλει τον ρυθμό της. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η «καλή» ΑΕΚ έγινε «αφεντικό» στο παιχνίδι, καθώς τα πολλά νέα πρόσωπα έδωσαν στην ομάδα ενθουσιασμό, ταχύτητα, πείσμα και δύναμη. Φυσικά υπάρχουν αδυναμίες, όμως σίγουρα μπορούν να καλυφθούν με τον χρόνο.

Απόλυτη κυρίαρχος
Στο πρώτο 45λεπτο η ΑΕΚ πρέπει να ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Γιώργο Δώνη, καθώς οι παίκτες της έδειξαν τα στοιχεία που ήθελε να δει ο προπονητής τους. Δηλαδή ήταν μια ομάδα με εξαιρετική αμυντική λειτουργία, οι παίκτες της οποίας δεν άφηναν ακάλυπτους χώρους και ουσιαστικά δεν έδωσαν την ευκαιρία στους Γερμανούς να φανούν απειλητικοί από οργανωμένη επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λιγοστές επισκέψεις της ομάδας του Μπίλεφελντ στα καρέ της Ένωσης έγιναν από «στημένες» φάσεις. Οι μέσοι της ΑΕΚ δεν άφηναν ακάλυπτους χώρους κι ακόμα κι αν κατάφερναν να περάσουν από εκεί οι Γερμανοί, έπεφταν πάνω στους Παπασταθόπουλο και Μαϊστόροβιτς, οι οποίοι ήταν «βράχοι» στα μετόπισθεν.

«Όπλο» της ΑΕΚ ήταν το πρέσινγκ από ψηλά, καθώς ακόμα και οι επιθετικοί κυνηγούσαν τους αντιπάλους τους, ενώ συνεχείς ήταν οι «παγίδες» με δύο και τρεις παίκτες να πιέζουν κάθε αντίπαλο. Έτσι πολλές ήταν οι κόντρα επιθέσεις. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό που ακόμα λείπει (κι αυτό ήταν λογικό, μιας και στην αρχική ενδεκάδα υπήρχαν τέσσερα νέα πρόσωπα, και μάλιστα στον «άξονα») είναι οι αυτοματισμοί στην επίθεση. Καλή κυκλοφορία υπήρχε στο κέντρο, όπως και υπομονή, η μπάλα γυρνούσε συνεχώς και οι μέσοι της Ένωσης αναζητούσαν την καλή επιλογή, όμως στην τελική προσπάθεια κάτι τους έλειπε. Γενικά, πάντως, η ΑΕΚ επέβαλε τον ρυθμό της, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και προσπάθησε να παίζει τη μπάλα με τη μία, σε ένα ματς κέντρου με την ελληνική ομάδα να κυριαρχεί» στο α’ μέρος.

Πολλές αλλαγές
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα της ΑΕΚ στην επανάληψη. Ο Γιώργος Δώνης έκανε οκτώ αλλαγές, διατηρώντας στην ενδεκάδα μόνο τους Μάχο, Σκόκο και Λαγό, με συνέπειτα την εμφανή απώλεια της συνοχής που είχε η ομάδα στα πρώτα 45 λεπτά. Ο ρυθμός έπεσε, η ομάδα «τραβήχτηκε» πίσω και δεν υπήρχε καλή κυκλοφορία όπως στο πρώτο μέρος του αγώνα. Γενικά η εικόνα των «κιτρινόμαυρων» ήταν πιο στατική, χωρίς ταχύτητα.

Θετικό στοιχείο, ωστόσο, ήταν ότι διατηρήθηκε η μαχητικότητα και η πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, μιας και πάλι η ΑΕΚ δεν επέτρεψε στους Γερμανούς να δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες. Βέβαια υπήρξαν προβλήματα στην ανάπτυξη και οι όποιες επιθέσεις έγιναν από πλευράς ΑΕΚ στηρίχτηκαν κυρίως σε ατομικές ενέργειες των Σκόκο ή Κονέ κυρίως. Ειδικά, δε, για τον Σκόκο, έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο απ’ ό,τι στις προπονήσεις κι υπήρχαν φάσεις που έκανε τη διαφορά?





top