Το πρωτάθλημα στον αέρα!

Βαρύτατες οι ευθύνες της ΕΠΟ, από λάθη και παραλείψεις της οποίας στην «υπόθεση Βάλνερ» η δεδομένη αναξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου γιγαντώνεται


Ο,τι και αν αποφασίσει αύριο το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Λωζάννης, ένα είναι δεδομένο: Το πρωτάθλημα ήδη είναι στον αέρα και η αναξιοπιστία του επίσης δεδομένη και διογκωμένη. Από την «υπόθεση Βάλνερ» ηττημένο και καταρρακωμένο βγήκε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά τα καλά και συμφέροντα γι' αυτόν, ευλόγως ο Ολυμπιακός διεκδίκησε στα δικαστήρια τους βαθμούς που έχασε στο γήπεδο υποστηρίζοντας ότι ο αυστριακός επιθετικός δεν είχε δικαίωμα να αγωνισθεί σε τρεις ομάδες την ίδια αγωνιστική περίοδο. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς για την Καλαμαριά που αναζήτησε το δίκιο της στη Λωζάννη και πολύ καλά έκαναν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ως έχοντες έννομο συμφέρον και κατέθεσαν παράσταση.
Εκείνη που είναι οφσάιντ στην όλη υπόθεση είναι η ΕΠΟ. Αρχικά δεν προστάτευσε ως όφειλε την Καλαμαριά δίνοντάς της έγκαιρα μαζί με το δελτίο και το ποδοσφαιρικό διαβατήριο του Ρόμαν Βάλνερ και δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο παίκτης δεν μπορεί να αγωνισθεί σε επίσημο αγώνα ως τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια όχι μόνο δεν αναγνώρισε το λάθος της, αλλά ούτε τήρησε τα προσχήματα κρατώντας ουδετερότητα. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός προσέφυγε στην αθλητική Δικαιοσύνη, η ΕΠΟ βγήκε λαλίστατη στο προσκήνιο. Αποκορύφωμα η παρουσία της στο πλευρό του Ολυμπιακού ενώπιον του CAS, συμπόρευση την οποία εξέφρασε πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «Το Φως των Σπορ» στο φύλλο της Πέμπτης με τον τίτλο «Ολυμπιακός και ΕΠΟ δεν ανησυχούν».
Η ηγεσία της ΕΠΟ, αν ήθελε να κρατήσει τα προσχήματα και ίσες αποστάσεις από όλες τις ομάδες, όφειλε να δώσει στο CAS την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και τους κανονισμούς που της ζητήθηκαν και να καθήσει... στ' αβγά της. Αντ' αυτού έστειλε στη Λωζάννη τον νομικό της σύμβουλο κ. Θόδωρο Κουρίδη, ο οποίος επί της ουσίας επιχειρηματολόγησε υπέρ των αιτημάτων του Ολυμπιακού. Με τη λογική της ΕΠΟ κακώς η Σούπερ Λίγκα δεν έστειλε τους νομικούς της κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων, προκειμένου να υποστηρίξουν την πρωτοβάθμια απόφαση που είχε βγάλει το δικό της δικαιοδοτικό όργανο για επανάληψη του επίμαχου αγώνα.
Η ΕΠΟ με τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα δεν δικαιούται να κινδυνολογεί υποστηρίζοντας ότι θα γίνει άνω-κάτω το πρωτάθλημα με τη ματαίωση των πλέι οφ και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην προετοιμασία της Εθνικής. Αφού μπήκε στον χορό ας χορέψει, και μάλιστα στον σκοπό που θα της επιβάλουν αύριο οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας.
Προτού η «υπόθεση Βάλνερ» φθάσει στο CAS η ΕΠΟ όφειλε να γνωρίζει ότι ολόκληρο το πρωτάθλημα κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα και όχι μόνο τα πλέι οφ. Ακόμη και αν απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της Καλαμαριάς, η ΑΕΚ μπορεί να επικαλεστεί την εκκρεμότητα της κύριας προσφυγής η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην κορυφή της βαθμολογίας και να ζητήσει από τις άλλες ομάδες να μην εγκρίνουν τη βαθμολογία. Αν η πλειοψηφία αποδεχθεί την πρότασή της, τι θα κάνει η ΕΠΟ; Θα σηκώσει τα χέρια ψηλά; Θα περιμένει την έκδοση της απόφασης του CAS στα τέλη Μαΐου; Θα εισηγηθεί όπως και κάποιες ομάδες πλέι οφ χωρίς τη συμμετοχή των διεθνών ποδοσφαιριστών;
Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο να επικυρωθεί αύριο η βαθμολογία και στα τέλη Μαΐου το CAS να δικαιώσει την Καλαμαριά. Τότε θα έχουμε πρωταθλητή τον Ολυμπιακό με τη σφραγίδα της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, πρωταθλήτρια την ΑΕΚ με απόφαση του CAS και την Καλαμαριά να τρέχει στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις. Αν αυτό το πρωτάθλημα ονειρεύεται η... αυτοδιοίκητη ηγεσία της ΕΠΟ, καληνύχτα μας!
top