Για τον λόγο ότι πολλοί δημοσιογράφοι κόβουν και ράβουν όπως τα θέλουν, βάζω εδώ όλοι την συνέντευξη όπως ακριβώς ήταν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.



Νίκος Θανόπουλος:
Ελπίζω να έχουμε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση. Είμαστε όλοι υπηρέτες της ΑΕΚ και εσείς και εμείς και οφείλουμε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο μας, ενημέρωση, απαντήσεις και θέλω να πιστεύω ότι φεύγοντας από εδώ θα είμαστε όλοι σοφότεροι. Θα ήθελα τώρα να καλέσω τον κύριο Νοτιά για να κάνει μια πρώτη τοποθέτηση και μετά θα συνεχίσουμε τη διαδικασία.
Νίκος Νοτιάς:
Χαίρετε. Όλοι περιμένετε να ακούσετε από μένα που βρίσκεται η ΑΕΚ και ποιο είναι το μέλλον της ΑΕΚ την επόμενη χρονιά. Αυτό το έχουμε οργανώσει. Σήμερα θα σας εξηγήσει ο κύριος Θανόπουλος που βρίσκεται η ΑΕΚ. Εγώ μπορώ να σας πω τώρα για το μέλλον της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι πάνω απ’ όλα. Πάνω από οποιονδήποτε μέτοχο, διοίκηση, παίκτη υπάρχει μία μεγάλη ομάδα. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να την σηκώσουμε ψηλά.
Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές, αλλά έχουμε βιώσει και χαρές. Αυτό δεν μας σταματάει. Έχουμε την πυγμή και την θέληση να μεγαλώσουμε την ΑΕΚ και να την φτάσουμε εκεί που της πρέπει. Στη διοίκηση υπάρχει σταθερότητα. Δεν έχει αμφισβητηθεί καθόλου αυτό το πράγμα. Εμείς μπήκαμε στα δύσκολα. Τα δύσκολα παραμένουν και εμείς θα συνεχίσουμε. Θα την πάμε μπροστά. Με τις ικανότητες μας, με την υποστήριξη του κόσμου, γιατί αυτός είναι ο κόσμος της ΑΕΚ. Αυτό το πράγμα που είδα στις τελευταίες αγωνιστικές, οι παίκτες μας με όλα αυτά που έχουν τραβήξει φέτος, να παίζουν όπως έπαιξαν στα play offs με έκανε υπερήφανο και πάνω απ’ όλα με έκανε υπερήφανο το πώς τη στήριξε ο κόσμος. Αυτός μας δίνει εμάς, ως διοίκηση, μεγάλη δύναμη και μεγάλη όρεξη, που δεν έχει σταματήσει η όρεξή μας, να συνεχίσουμε το έργο μας.
Έχουν υπάρξει πολλές φήμες και αυτές σήμερα θέλω να τις τελειώσω. Δεν υπάρχουν αυτά που έχουν συζητηθεί και έχουμε περάσει ένα χρόνο –και τις υπόλοιπες χρονιές, αλλά θα μιλήσω για τον τελευταίο χρόνο- με πολλά πράγματα που κάθε μέρα απασχολούν την ΑΕΚ. Είναι πράγματα που μας ρωτάνε. Τώρα θα τα ακούσετε, θα τα μάθετε και θέλω μια και καλή να τελειώσει αυτό το πράγμα. Η διοίκηση είναι εδώ. Εμείς είμαστε και θα συνεχίσουμε το έργο μας. Πάντοτε με την όρεξη που είχαμε όταν μπήκαμε. Δεν μπήκαμε στα εύκολα, ούτε δίνουμε τίποτα στα εύκολα. Εμείς δεν σταματάμε. Εμείς θα προχωρήσουμε όπως πρέπει. Με τα οικονομικά που υπάρχουν σήμερα.
Κάναμε μεγάλο την περασμένη σεζόν. Τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της ΑΕΚ και χτίσαμε έναν κορμό. Σε αυτόν τον κορμό θα προσθέσουμε και θα κοιτάξουμε τις ανάγκες που έχει το προπονητικό τιμ. Υποστηρίζουμε πάρα πολύ το προπονητικό τιμ και θα το υποστηρίξουμε. Θα παραμείνουν και θα δουλέψουμε μαζί τους, για να κάνουμε το έργο που πρέπει.
Για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξος γιατί η ΑΕΚ έχει μέλλον, διότι έχουμε σταθερότητα τώρα. Και με το προπονητικό τιμ υπάρχει μεγάλη σταθερότητα και το έχουν αποδείξει. Οι άνθρωποι είναι ΑΕΚτζήδες, μπήκαν μέσα στα δύσκολα και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Με πονάει πάρα πολύ που κυνηγήσαμε, αλλά δεν έχουμε πάρει το πρωτάθλημα. Που δεν έχουμε πάρει τους τίτλους που έπρεπε μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, είτε όπως πρόπερσι που το χάσαμε στα χαρτιά. Δεν παύουμε να παλεύουμε. Η ΑΕΚ δεν σταματάει. Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας δυναμώνει. Η πυγμή μας είναι εδώ και θα συνεχίσουμε το έργο μας.
Τη βοήθεια του κόσμου τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε και πάνω απ’ όλα δουλεύουμε για τον κόσμο της ΑΕΚ. Για αυτόν τον κόσμο που φώναζε και έδινε δύναμη στους παίκτες μας να παίζουν. Και όλοι οι παίκτες το έδειξαν. Έπαιξαν στα play offs και έφτασαν κοντά στους δύο υψηλότερους στόχους μετά το πρωτάθλημα. Το Κύπελλο δεν μας έκατσε. Παλέψαμε, ήταν ένας τρομερός αγώνας. Και στις δύο ομάδες άξιζε αυτό το αποτέλεσμα και στα play offs φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.
Του χρόνου ανοίγει καινούργια σελίδα. Τώρα αρχίζουμε την καινούργια σελίδα και αισθάνομαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε σταθερότητα και έχουμε και μέλλον. Θέλουμε να χτίσουμε υποδομές στην ομάδα. Στον κορμό μας και στους παίκτες έχουν γίνει πολλές αλλαγές και τις γνωρίζετε. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Δεν χτίζεται μια ομάδα με τόσες πολλές αλλαγές. Είτε στο τεχνικό τιμ, είτε στους ποδοσφαιριστές. Έχουμε σταθερότητα σε αυτό το κομμάτι. Θα το χτίσουμε και μαζί με το τεχνικό τιμ θα κάνουμε αυτά που πρέπει. Επομένως, εγώ θα είμαι εδώ. Θα σας εξηγήσει ο κ.Θανόπουλος τα υπόλοιπα και μετά θα είμαι στη διάθεσή σας, ό,τι ερωτήσεις έχετε να μου κάνετε στα θέματα που με αφορούν, θα επεμβαίνω και θα σας απαντάω.
Νίκος Θανόπουλος:
Πριν ξεκινήσουμε με τη διαδικασία των ερωτήσεων, θα ήθελα να κάνω έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Πιστεύω, όμως, ότι το πιο σημαντικό είναι να κοιτάζουμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, που η ομάδα μας έδειξε μια πολύ σημαντική αγωνιστική ανάκαμψη. Αυτή τη στιγμή έχουμε διοικητική σταθερότητα, υπάρχει σύμπνοια απόλυτη μεταξύ της διοικητικής ομάδας, των μετόχων, του τεχνικού τιμ και των παικτών και σας διαβεβαιώ ότι το μέλλον της ΑΕΚ διαγράφεται πολύ καλύτερο από το παρελθόν, για όλους αυτούς τους λόγους που είπα πριν. Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε για να διαφωτίσουμε τον κόσμο της ΑΕΚ, για το που βρισκόμαστε και το που θα πάμε.
Αυτό που απασχολεί τον κόσμο της ΑΕΚ, είναι το ποιο θα είναι το μπάτζετ. Αν θα γίνουν μεταγραφές, αν θα είναι σφιχτό το μπάτζετ και αν η ΑΕΚ θα είναι ανταγωνιστική απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που ακούγεται ότι ήδη ενισχύονται και αν θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει για την πρώτη θέση;
Καταρχήν, η ΑΕΚ ήταν και φέτος ανταγωνιστική. Έφτασε να παίξει δύο τελικούς. Το ότι δεν πετύχαμε το στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί. Η ΑΕΚ επένδυσε πολύ σημαντικά ποσά πέρσι στο σχεδιασμό της και στην ομάδα της, κάτι το οποίο, βέβαια, δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο. Σκοπεύουμε όμως να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της επένδυσης φέτος. Διατηρώντας, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του τεχνικού επιτελείου, το βασικό μας κορμό και κάνοντας τις προσθήκες που χρειάζεται για να είναι η ομάδα ακόμα ανταγωνιστικότερη. Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει ένας πλήρης σχεδιασμός με το τεχνικό επιτελείο, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και ο οποίος να είστε βέβαιος ότι θα οδηγήσει την ΑΕΚ σε πολύ καλύτερη πορεία στο νέο πρωτάθλημα. Είναι προφανές πως όταν μια ομάδα μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα και είναι πιο δεμένη, οι παίκτες γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, το τεχνικό επιτελείο μπαίνει στη δεύτερη θητεία του και όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλύτερα. Αντιλαμβάνεστε τα θετικά που βγαίνουν από όλη αυτή την ιστορία. Άρα το μπάτζετ είναι μια πολύ σχετική έννοια, η οποία περιλαμβάνει τις επενδύσεις που έχουν γίνει, περιλαμβάνει τις κινήσεις οι οποίες θα γίνουν, περιλαμβάνει πάρα πολλές παραμέτρους τις οποίες σας διαβεβαιώ τις εξετάζουμε σε καθημερινή βάση με τον προπονητή και το τεχνικό επιτελείο. Μην έχετε απολύτως καμία αμφιβολία ότι η ΑΕΚ θα είναι ανταγωνιστική, ότι η ΑΕΚ θα μπει στο νέο πρωτάθλημα με το βασικό κορμό της, θα αναδείξει νέους παίκτες, Έλληνες παίκτες. Είναι κάτι που το έχουμε αποφασίσει με τον προπονητή και θα βασιστεί και στην εμπειρία της, τη συνοχή της και σε όλα αυτά που μας έδωσαν την αγωνιστική ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα.
Δεν απαντήσατε στο ερώτημα όμως. Το μπάτζετ. Νούμερο. Τους τελευταίους 2-3 μήνες ερωτάται και ο Μπάγεβιτς και ο Μανωλάς για να πουν ένα νούμερο. Εσείς δεν λέτε κάτι. Επίσης, μιλήσατε για σύμπνοια των μετόχων. Υπάρχει σύμπνοια των μετόχων; Είχατε ανακοινώσει ότι αποκλειστικός χρηματοδότης είναι ο κ.Νοτιάς, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των μετόχων, γιατί κανένας άλλος δεν βάζει το χέρι στην τσέπη.
Καταρχήν, η σύμπνοια δεν ορίζεται με το ποιος βάζει χρήματα και πόσα χρήματα βάζει ο καθένας. Όπως ξέρετε κάποιοι μέτοχοι έχουν αποχωρήσει και το έχουν δηλώσει. Μάλιστα, ξέρετε πολύ καλά, ο κ. Κανελλόπουλος μας εξουσιοδότησε να κάνουμε και μια δήλωση, ότι δεν συμμετέχει στα διοικητικά της ΠΑΕ από τον Ιανουάριο και ο κ.Νικολαΐδης επίσης δεν συμμετέχει στα διοικητικά της ΠΑΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων είναι άριστες. Όταν λέμε σύμπνοια αντιλαμβάνεστε, σημαίνει να μπορεί ο πρόεδρος, ο μεγαλομέτοχος να αποφασίζουν χωρίς κλυδωνισμούς. Αυτό σημαίνει σύμπνοια. Και για πρώτη φορά υπάρχει αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του διοικητικού συμβουλίου, ως προς τις αποφάσεις του προέδρου ή του μεγαλομετόχου και δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη με τον τρόπο με τον οποίο το εννοείτε. Βεβαίως, ο κύριος Νοτιάς είναι, αν όχι ο αποκλειστικός, ο κατά πολύ μεγάλο ποσοστό βασικός χρηματοδότης. Υπάρχει και ο κύριος Παππάς, ο οποίος συμμετέχει με το δικό του τρόπο. Άρα η σύμπνοια είναι απόλυτη. Και για να σας το λέω εγώ, το αισθάνομαι εγώ που είμαι στην καθημερινότητα στην ομάδα και όπου χρειάζεται παίρνω τις αποφάσεις. Τώρα δεν θα αποφύγω την ερώτηση του μπάτζετ. Σας διαβεβαιώ ότι δεν μ’ αρέσουν οι συγκρίσεις με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Είναι πολύ σχετική η έννοια του να λέμε ένα Χ νούμερο. Αυτός που σας διαβεβαιώ είναι ότι με το τεχνικό επιτελείο και με τον προπονητή είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια για το πώς θα προχωρήσουμε, για τα νούμερα που θα διατεθούν και για τον τρόπο που θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό που σας λέω. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για συγκεκριμένα νούμερα. Θα μπορούσα να βγω και να σας πω ένα νούμερο τώρα. Σαφώς και υπάρχουν χρήματα να διατεθούν. Τι νομίζετε ότι αυτή τη στιγμή… Καθημερινά είμαι σε διαπραγματεύσεις. Με ποδοσφαιριστές που μας ενδιαφέρουν, με ποδοσφαιριστές οι οποίοι πιθανώς να συνεχίσουν την καριέρα τους αλλού. Όλα αυτά είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση. Το να βγαίνουμε και να λέμε ένα νούμερο, δεν βοηθάει σε τίποτα. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχει σχεδιασμός, αν υπάρχει σύμπνοια στον σχεδιασμό με τον προπονητή και να υλοποιούνται αυτά που σε συνεργασία μαζί του δουλεύουμε. Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και θα το δείτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμα είμαστε αρχές Ιουνίου. Έχουμε τρεις μήνες ακόμα να μιλάμε για μεταγραφικό σχεδιασμό σε μια ομάδα, η οποία έχουμε πει ότι θα κρατήσει το βασικό κορμό και η οποία θα κάνει 5-6 προσθήκες που χρειάζεται. Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δεν πρόκειται να αλλάξει η ομάδα ριζικά όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα επενδύσουμε, έχουμε να δρέψουμε καρπούς πάνω στις επενδύσεις που κάναμε πέρσι.
Είστε σίγουρος ότι θα υπάρχει όλο το ρόστερ την επόμενη σεζόν; Το λέω με δεδομένο ότι γίνονται πολλές συζητήσεις για μειώσεις στα συμβόλαια των παικτών και υπάρχει μια φημολογία για τον Κυργιάκο που δεν έχει πρόθεση να δεχτεί κάτι τέτοιο, αν του ζητηθεί. Πόσο σίγουρος είστε ότι θα παραμείνει ο βασικός κορμός της ομάδας;
Όταν μιλάω ότι θα παραμείνει ο κορμός της ομάδας, είναι σαφές ότι προσθαφαιρέσεις θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο, με το οποίο έχουμε συμφωνήσει για τις κατευθύνσεις και κινούμαστε πάνω σ’ αυτές. Σαφέστατα και θα υπάρχουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, αλλά δεν θα είναι του επιπέδου των προηγούμενων ετών. Όσον αφορά τον Σωτήρη, είναι από τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει η ομάδα και δικαίως, γιατί είναι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Είναι ψυχή για την ομάδα, του έχουμε ζητήσει να είναι ο ηγέτης της ομάδας και θέλουμε να είναι ο ηγέτης της ομάδας. Βλέπετε ότι παρόλο που σχετικά ανέτοιμος, πήρε το ρίσκο της συμμετοχής του (σ.σ. στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό), άρα αντιλαμβάνεστε ότι στο Σωτήρη επενδύουμε πάρα πολλά πράγματα.
Ισχύει η φημολογία ότι θα του ζητηθεί μείωση των αποδοχών του;
Μια που θέτετε το θέμα αυτό, θέλω να το θέσω σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για να ενημερωθεί και ο κόσμος και όλοι σας. Οι εποχές που ζούμε επιτάσσουν ότι όλες οι εταιρείες και ακόμα και οι αθλητικές εταιρείες, οι ΠΑΕ, οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα της αγοράς είναι πάρα πολύ σκληρά. Μπορείτε να απευθυνθείτε και στους οικονομικούς συντάκτες, στους συναδέλφους σας, να σας πουν τι συμβαίνει στην αγορά. Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει. Τι σημαίνει αυτό για την ΑΕΚ; Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει από τον πρόεδρος μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της εταιρείας, να υπάρχει συμμετοχή στην πορεία της εταιρείας. Και εξηγούμαι. Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να αμείβονται σαφέστατα όπως αξίζουν, με ένα σημαντικό πάγιο συμβόλαιο, αλλά από εκεί και πέρα και είναι κάτι στο οποίο θα είμαστε απαρέγκλιτοι, θα πρέπει να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, το οποίο πρέπει να δίνει αυξημένα κίνητρα στους ποδοσφαιριστές. Και να δένει τα κίνητρα αυτά με την πορεία της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής, ο κάθε υπάλληλος της εταιρείας, δεν θα έχει απλώς ένα μεγάλο πάγιο συμβόλαιο, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία δεν πάει καλά στα έσοδά της, αλλά θέλουμε ο κάθε ποδοσφαιριστής να έχει αυξημένα κίνητρα και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε ήδη συμφωνήσει με το τεχνικό επιτελείο, τα οποία να σχετίζονται με την πορεία της ομάδας. Δηλαδή, αυξημένα μπόνους σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Europa League τώρα που μιλάμε, αυξημένα μπόνους σε περίπτωση κατάκτησης στόχων, συμμετοχών, πιθανότατα και πορείας σε τριπλέτες ή τετραπλέτες αγώνων. Θέλουμε οι ποδοσφαιριστές μας να μοιράζονται μαζί μας την πορεία της εταιρείας. Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό τότε δυστυχώς το μόνο που θα κάνουμε είναι να συσσωρεύουμε προβλήματα και ζημίες. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε εμείς σαν ΑΕΚ και είμαι βέβαιος ότι σε έναν υγιή οργανισμό, όπως είναι η ΑΕΚ, είναι απόλυτα κατανοητό. Σας διαβεβαιώ ότι σε συζητήσεις που έχω, είτε με παίκτες, είτε με μάνατζερ παικτών, τους μεταδίδω πολύ απλά και ειλικρινά τη νέα μας φιλοσοφία. Είναι κατανοητή η φιλοσοφία, βεβαίως δεν πρόκειται να επιβληθεί σε κάποιον, ο οποίος έχει συμβόλαιο υπογεγραμμένο, αλλά σίγουρα εκεί που μπορούμε, δηλαδή στους ποδοσφαιριστές που είναι είτε ελεύθεροι τώρα, είτε με ένα χρόνο συμβόλαιο, είναι ένα πλαίσιο το οποίο είναι σαφές ότι θέλουμε να επιβάλουμε. Πάντα σε συνεργασία μαζί τους. Η ανανέωση του Σεμπάστιαν Σάχα έγινε σε αυτό το πλαίσιο. Οι συζητήσεις με άλλους ποδοσφαιριστές γίνεται σε αυτό το πλαίσιο και πιστέψτε με είναι το μόνο πλαίσιο το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ευημερία της ΑΕΚ. Και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε πίσω σε αλόγιστα συμβόλαια, σε μεγάλες πάγιες αμοιβές χωρίς ανταποδοτικότητα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν τι εννοούμε όταν λέμε προσαρμογές;
Ποιο είναι το άνοιγμα της ΠΑΕ αυτή τη στιγμή; Με δεδομένο ότι στην προηγούμενη οικονομική παρουσίαση είχατε πει «αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ δεν χρωστάει. Αυτή τη στιγμή τα χρέη της ομάδας που ήταν 150 εκ. ευρώ, έχουν κατέβει και η ΑΕΚ χρωστάει 1,1 εκ. ευρώ διακανονισμένο σε επτά χρόνια. Η ΑΕΚ δεν χρωστάει».
Να απαντήσω. Είναι μια πολύ σημαντική τοποθέτηση που παρακαλώ να της δώσετε το βάρος που της αναλογεί γιατί είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε λίγο ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ, ποια είναι τα χρέη της, διότι ακούγονται διάφορα. Οφείλουμε στον κόσμο μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα τοποθετηθώ και γι αυτά που είχα πει και τον τρόπο που τα είχα πει. Αυτή τη στιγμή τα χρέη της ΠΑΕ είναι τα εξής: Υπάρχουν δέκα εκ. ευρώ διακανονισμένοι φόροι προς το ελληνικό κράτος μέχρι το 2017, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις ταμειακές ροές της εταιρίας κάθε χρόνο και για τα επόμενα οκτώ χρόνια με το ποσό των περίπου ενός εκ. ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια υγιή πορεία της εταιρίας η τακτοποίηση αυτού του χρέους είναι δυνατή. Υπάρχουν άλλα 6,25 εκ. ευρώ που είναι το μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο που έχουμε στη Morgan Stanley. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τη Morgan Stanley σαν συνεργάτη μας. Και αυτό το δάνειο εξυπηρετείται κάθε χρόνο και θα εξυπηρετείται. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα τέσσερα εκ. ευρώ δάνεια προς συγκεκριμένες τράπεζες με τη διαφορά ότι οι μέτοχοι έχουν καταθέσει τα χρήματά τους στις τράπεζες αυτές. Είναι το λεγόμενο cash collateral. Έχουν κατατεθεί τα λεφτά των μετόχων για να πάρουμε αυτά τα δάνεια. Και αυτά τα δάνεια είναι όλα μέχρι το 2014. Και αυτά τα δάνεια μπορούν να εξυπηρετούνται από τις ταμειακές ροές της εταιρίας σε μία υγιή πορεία και υγιή σχέση εσόδων εξόδων. Αυτά που λέω δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλη η φιλολογία για τα χρέη της ΑΕΚ νομίζω ότι δεν ωφελεί σε τίποτα. Νομίζω ότι δεν ξέρετε καμία εταιρία που να μην έχει χρέη. Δάνεια. Μιλάμε για κολοσσούς που έχουν εκατομμύρια δάνεια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εκατομμύρια δάνεια. Η Ρεάλ Μαδρίτης πνίγεται από τα δάνεια. Εμείς έχουμε δέκα εκ. ευρώ από τα οποία τα τέσσερα είναι με χρηματικές εγγυήσεις μετόχων και τα έξι είναι σε ένα κολοσσό όπως η Morgan Stanley. Να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, λοιπόν. Όταν είπα πέρυσι ότι η ΑΕΚ δεν χρωστάει, εννοούσα ότι δεν χρωστάει άμεσα. Όταν είπα γι αυτό το 1,1 εκ. ευρώ εννοούσα τις καταβολές που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ σε ετήσια βάση για να εξυπηρετεί αυτά τα χρέη. Αν δεν ήμουν τόσο ξεκάθαρος, το κάνω τώρα. Αυτά είναι τα χρέη της ομάδας. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω με άλλες ομάδες, αλλά ψαχτείτε λίγο για τα χρέη άλλων ομάδων. Είναι χρέη που μας επιτρέπουν και να τα διακανονίζουμε σε μια υγιή πορεία της εταιρίας, αλλά και να αισιοδοξούμε, διότι δεν θα δημιουργήσουμε πρόσθετα χρέη. Είναι τα λιγότερα χρέη που θα μπορούσε να έχει μια εταιρία. Είναι υγιές, άλλωστε, όπως θα μπορούσατε να ρωτήσετε τους οικονομικούς συντάκτες, μία εταιρία να έχει και κεφάλαιο και δάνεια. Από εκεί και πέρα, για να τελειώνουμε τη συζήτηση αυτή, το άνοιγμα της εταιρίας μέχρι το τέλος της χρήσης, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 3,5 εκ. ευρώ. Το άνοιγμα όλης της φετινής χρήσης, που ήταν η πιο επιβαρημένη οικονομικά χρήση της πενταετίας, ήταν 14 εκ. ευρώ. Η ΑΕΚ δεν πήγε ούτε Champions League, ούτε γήπεδο δικό της έχει, αποκλείστηκε από την Ευρώπη. Ταμειακό άνοιγμα 14 εκ. ευρώ το οποίο έκλεισαν και καλούνται ακόμα να καλύπτουν οι μέτοχοι της ομάδας μας. Να είστε βέβαιοι ότι το άνοιγμα αυτό κλείνει με το τέλος της χρήσης στις 30/06. Από εκεί και πέρα, έγκειται στην πολιτική της εταιρίας, της ομάδας να μην ξαναδημιουργήσει ανοίγματα τέτοιου επιπέδου. Δεν είναι δυνατόν αυτή την εποχή να λειτουργεί οποιαδήποτε εταιρία, πόσο μάλλον μια ΠΑΕ σαν την ΑΕΚ, με ανοίγματα τέτοιου επιπέδου. Η προσπάθεια, λοιπόν, του χρόνου, στον καινούριο προϋπολογισμό, είναι να εξορθολογιστούν τα έξοδα της ομάδας και πιστέψτε με υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό και σε αγωνιστικό και σε διοικητικό επίπεδο και να αυξηθούν τα έσοδα, τα οποία είχαν μειωθεί για πολλούς λόγους, όπως η μη έξοδος στην Ευρώπη, η μείωση των εισιτηρίων.. Αν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι η ομάδα μπαίνει σε μία περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική και αντιλαμβάνεστε ότι τα χρέη της ομάδας είναι σε ένα επίπεδο υγιές, το οποίο θα επιτρέπει την περαιτέρω εξέλιξή της. Αυτή είναι όλη η αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.
Το είμαι μέτοχος σημαίνει και συμμετέχω. Όχι μόνο παρακολουθώ εκ του μακρόθεν. Με αφορμή το άνοιγμα του τελευταίου χρόνου, γιατί συνέβη αυτό που συνέβη την τελευταία τετραετία και γιατί τα μέτρα αυτά για την οικονομική εξυγίανση της εταιρίας δεν τα λάβατε νωρίτερα; Φαντάζομαι πως η υπογραφή του Ντέμη Νικολαϊδη ως πρόεδρου δεν καλύπτει όλους τους υπόλοιπους. Έτσι, δεν είναι;
Θα ήθελα να διευκρινίσετε τι εννοείτε, τι συνέβη;
Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το άνοιγμα.
Το άνοιγμα αυτό αφορά την τελευταία χρήση. Δεν είναι ένα άνοιγμα του κ. Νικολαϊδη. Είναι ένα άνοιγμα όλων μας, οι οποίοι από την αγάπη μας για την ομάδα και το συναίσθημα που μας παρέσυρε, ιδιαίτερα οι μέτοχοι, αποφάσισαν να επενδύσουν πέρυσι ξέροντας εκ προοιμίου ότι η επένδυσή τους αυτή μπορεί να μην απέδιδε τα φρούτα, τα οποία ήθελαν.
Γιατί; Αυτή είναι η ερώτησή μου.
Γιατί όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν περάσει μία πενταετία και δεν έχουν δει τίτλο 15 χρόνια και πονάνε μαζί με τον κόσμο, κάνουν μία προσπάθεια που οι ίδιοι χρηματοδοτούν. Οι ίδιοι επένδυσαν και κάλυψαν αυτή την τρύπα. Δική τους απόφαση ήταν να βάλουν 14 εκ. ευρώ, τα οποία και τα κάλυψαν. Πίστεψαν ότι την συγκεκριμένη χρονιά, με το συγκεκριμένο ρόστερ και τις συγκεκριμένες συνθήκες η ΑΕΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είναι άλλο θέμα τι έγινε στην πραγματικότητα. Ήταν μία συνειδητοποιημένη απόφαση, την οποία κάλυψαν με δικά τους χρήματα. Δε νομίζω ότι κανένας οπαδός της ομάδας δεν μπορεί να τους μέμψει γι αυτό. Ίσα ίσα, που αυτή η επένδυση έχει αφήσει στην ομάδα μία προίκα παικτών με πάρα πολύ σημαντικές υπεραξίες. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν έναν Μπλάνκο, έναν Σκόκο, έναν Τζιμπούρ, έναν Μαϊστόροβιτς, έναν Κυργιάκο. Αυτοί οι παίκτες έχουν μία υπεραξία, την οποία δεν υπολογίζω πουθενά όταν μιλάω για χρέη. Δεν υπολογίζω την αξία του Σκόκο όποτε και αν πουληθεί. Ήταν μία απόφαση. Οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες. Πήραν μία επιχειρηματική απόφαση περισσότερο κινούμενοι από τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για την ομάδα. Μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται κάθε χρόνο. Τώρα είναι η ώρα, από τη στιγμή που καλύφθηκε το έλλειμμα, να πάμε σε αυτή την πολιτική, η οποία είναι μία απόλυτα υγιής και συνειδητοποιημένη λογική. Δεν συμβαίνει κάτι κοσμογονικό αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ. Ο ίδιος ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο έχουν ζητήσει συγκεκριμένες προσθήκες. Θα γίνουν αυτές οι προσθήκες. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση. Ούτε χρειάζονται τα εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν πέρυσι, αν κρατηθεί ο κορμός της ομάδας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Να ρωτήσω κάτι σε αυτό που είπατε για να μην αλλάξουμε θέμα; Τα χρήματα αυτά τα χάρισαν οι μέτοχοι; Τα χαρίσατε αυτά τα λεφτά ή είναι ταμειακή διευκόλυνση;
Σας παρακαλώ. Να κρατάμε λίγο το επίπεδο. Αυτά τα χρήματα είναι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μπαίνουν στην εταιρία για να καλύψουν τις ζημιές. Τι θα πει τα χάρισαν;
Αυτό ρωτάω. Δίνετε την εντύπωση ότι έχουν διευκολύνει οικονομικά την ΠΑΕ.
Δεν υπάρχει καμία ταμειακή διευκόλυνση. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τι σημαίνει ταμειακή διευκόλυνση; Σημαίνει να βάζεις κάποια λεφτά και να περιμένεις να τα πάρεις πίσω. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Αν βάλω εγώ κάποια χρήματα και δεν τα πάρω ποτέ πίσω, τα έχω χαρίσει.
Στην ΑΕΚ δεν χαρίζει κανένας τίποτα.
- Δίνετε την εντύπωση ότι κάποιοι κάλυψαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν θα πάρουν ποτέ πίσω
«Οι μέτοχοι της ΑΕΚ επενδύουν στην ΑΕΚ για την αγάπη τους για την ομάδα και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ πίσω>>
- Όχι δεν υπάρχει αγάπη… αγάπη υπάρχει όταν πάς ραντεβού, θέλω να μου διευκρινίσετε, τα χάρισαν ή θα τα πάρουν πίσω με τη μορφή των μετοχών…
«Προφανώς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε, τι να πάρουν πίσω , στη δική τους εταιρεία επένδυσαν, για το καλό της ομάδας… τι να πάρουν πίσω κ. Παναγιωτόπουλε, άλλη ερώτηση
- Η μετοχή δεν είναι επένδυση; Εσείς αν αποφασίσετε να πουλήσετε τις μετοχές σας δεν θα πάρετε τα χρήματα σας; Ακούω, ακούω και δεν καταλαβαίνω…
«Όταν καλύπτεις τις ζημιές της εταιρείας σου το κάνεις για να την εξυγιάνεις, δεν το κάνεις για να προσδοκάς σε μελλοντικές υπεραξίες από πώληση μετοχών»
- Είχε πει ο κ. Νικολαϊδης ότι οι μέτοχοι βάζουν χρήματα τα οποία δεν θα πάρουν ποτέ, έτσι είναι;
«Εσείς τι φαντάζεστε, ότι επιδίωξη των μετόχων είναι να πάρουν πίσω χρήματα; Μπήκαν στην ΑΕΚ, όπως και ο κ. Νοτιάς, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όταν η ομάδα κινδύνευε. Επένδυσαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, επενδύουν ακόμα χωρίς κανένα ενδοιασμό και απόδειξη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή τις τύχες της ομάδας και θα το κάνουν για όσο χρειάζεται είναι ανοικτοί σε οποιονδήποτε θεωρεί και νομίζει ότι μπορεί να κάνει την ΑΕΚ μεγαλύτερη από όσο μπορούν να την κάνουν οι ίδιοι. Παρακαλώ πάρα πολύ, αν μη τι άλλο τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».
- Από τον Ιανουάριο, άλλαξε η μετοχική σύνθεση της ΑΕΚ και ποια είναι σήμερα;
«Θα έλεγα ότι υπάρχουν καταβολές κεφαλαίου, σημαντικές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου και μέσα από αυτές σαφέστατα και θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση. Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι βάζουν χρήματα και κάποιο άλλοι δεν μπορούν να βάλουν, σαφέστατα η μετοχική σύνθεση θα αλλάξει, υπέρ κάποιων εκ των μετόχων. Δεν σημαίνει κάτι αυτό, από τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις του Δ. Σ και της Γ. Σ είναι σε απόλυτη σύμπνοια και συμφωνία»
- Αν δεν πάει καλά η ομάδα δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην τετραετία το βασικό μότο ήταν η διαφάνεια και η καθαρότητα της κατάστασης στον κόσμο. Πως έφτασε η παρουσίαση των προηγούμενων χρόνων ότι δεν χρωστάμε, να βγάζει κάποια χρέη. Υπάρχει μια ολόκληρη φημολογία… τι έχει συμβεί τελικά σε πρακτικό επίπεδο αλλά και μεταξύ των μετόχων…
«Όταν λέω τα χρέη θα εξοφλούνται σε μια υγιή πορεία της ομάδας εννοείται αυτά τα 2 εκ. ευρώ το χρόνο που χρειάζεται για να εξυπηρετούν τα χρέη αν η ομάδα καταφέρει και έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αν η ομάδα κάνει παράλογες κινήσεις – δεν λέω να φέρουμε τον Κακά στην ΑΕΚ- αλλά αν κάνει παράλογες κινήσεις, φυσικά και θα έχει πρόβλημα η ΑΕΚ και θα δημιουργηθούν νέα χρέη. Δεν έχουμε κανέναν σκοπό να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον όσο είμαι εγώ στη θέση του προέδρου, δεν θα το επιτρέψω ποτέ αυτό. Τα χρέη της ομάδας είναι τα συγκεκριμένα που είπα και εξυπηρετούνται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για το παρελθόν, τι έγινε… Είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Αυτά τα χρόνια που πέρασαν οι μέτοχοι επένδυσαν στην ομάδα, σε έναν μεγάλο βαθμό , η επένδυση αυτή δεν βγήκε, δεν ήρθαν τα έσοδα που χρειάζονταν και για να χρηματοδοτηθεί αυτή η πορεία έβαλαν από την τσέπη τους σχεδόν 30 εκ. ευρώ και πήραν και κάποια δάνεια. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Νομίζω το οικονομικό το έχουμε εξαντλήσει, ας δούμε και κάποια άλλα πράγματα που ίσως ενδιαφέρουν τον κόσμο».
- Λέτε εμείς είμαστε, εμείς θα μείνουμε, θεωρείτε ανέφικτο να υπάρξει νέος επενδυτής, συγκεκριμένα εάν βλέπετε κάτι από την πλευρά του κ. Μελισσανίδη.
«Καταρχήν η ΑΕΚ έχει μεγάλη οντότητα. Είναι διαχρονική και θα υπάρχει πέρα από όλους μας, είναι μια μεγάλη ιδέα, είμαι βέβαιος και είναι σαφές ότι ενδιαφέρει και ανθρώπους που την αγαπούν πολύ αλλά και ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην ΑΕΚ. Όπως σας εξήγησα στην οικονομική αυτή κατάσταση της ομάδας, με τις προοπτικές που έχει, είναι πολύ ελκυστική για έναν επιχειρηματία, για έναν οργανισμό που θα ήθελε να επενδύσει πάνω της. Οπότε δεν αποκλείω κανέναν, κανένα ενδιαφέρον, όποιος επενδύσει στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή και η ομάδα και ο ίδιος θα είναι ευχαριστημένοι. Για τον κ. Μελισσανίδη, δεν θέλω να πω κάτι νομίζω ότι ο κ. Μελισσανίδης ξέρει πολύ καλά ο ίδιος τι πρέπει να κάνει και σεβόμαστε απόλυτα τις όποιες επιλογές του. Εμείς τα πλάνα που κάνουμε για την ΑΕΚ της επόμενης ημέρας, είναι πλάνα τα οποία βασίζονται πάνω στις δικές μας δυνάμεις. Μακάρι να πλαισιωθούμε από όποιον αγνό ΑΕΚτζή θέλει να συμμετάσχει μαζί μας στην προσπάθεια μας. Όταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός υιοθετούν αυτά τα μοντέλα θα ήμασταν παράλογοι και εμείς να στυλώσουμε τα πόδια και να πούμε ότι δεν θέλουμε βοήθεια».
- Ακούμε, διαβάζουμε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τον κ. Μελισσανίδη. Επίσης θέλω να ρωτήσω ότι γράφεται στον Τύπο ότι ο κ. Μανωλάς παραιτήθηκε, θα συνεχίσει και επίσης θα προστεθεί σε μορφή σκάουτερ ο κ. Τσιάρτας;
«Ο κ. Μανωλάς δεν έχει δηλώσει επίσημα, ούτε έχει δηλώσει στην ΠΑΕ ότι παραιτείται. Άρα ο κ. Μανωλάς συνεχίζει να είναι μέλος του τεχνικού επιτελείου. Είμαστε σίγουροι ότι ο πρώτος που πρέπει να το ξέρει αυτό είναι ο κ. Bajevic και μετά η διοίκηση. Δεν κρύβομαι όμως, ξέρω ότι ο Στέλιος έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες απορίες και του έχω πει ότι εδώ είμαστε μια ομάδα είμαστε και πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, όποιος μπορεί και αντέχει στην πίεση και στην ευθύνη αυτού που λέγεται ΑΕΚ συνεχίζει, όποιος δεν μπορεί, φίλοι θα είμαστε και επίσης θα συνεχίσει να βοηθάει. Για τον κ. Τσιάρτα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι καινούργιο, είμαστε αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό. Ο κ. Τσιάρτας είναι ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής που τίμησε τη φανέλα της ΑΕΚ από εκεί και πέρα αυτά είναι συζητήσεις που θα γίνουν όταν σχεδιάσουμε το νέο οργανόγραμμα της ομάδας μας ιδιαίτερα στο αγωνιστικό κομμάτι».
- Αν έχετε μιλήσει εσείς ή ο κ. Νοτιάς με τον κ. Μελισσανίδη…
«Θα ήθελα αυτό να το αφήσουμε να το απαντήσει ο κ. Νοτιάς, εγώ πέρα από το γήπεδο όπου έχουμε μια καλή σχέση τον βλέπω και μιλάμε, δεν έχω άλλη επαφή, ο κ. Νοτιάς μπορεί να πει κάποια πράγματα στο τέλος».
- Ίσως θα πρέπει να μας συγχωρήσετε λίγο γιατί είμαστε διστακτικοί και δύσπιστοι ακούγοντας τόσο αισιόδοξα πράγματα από εσάς…
«Δεν είναι αισιόδοξα είναι η πραγματικότητα , δεν αμφισβητείται η πραγματικότητα…»

-
Ειδικά μετά την τοποθέτηση απογοήτευσης του κ. Bajevic, είπε επί λέξη μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ότι αν συνεχιστεί αυτό, όπως δουλέψαμε τους τελευταίους μήνες εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω…δεν έχω να προσφέρω τίποτα, λογικά θα φύγω. Άλλαξε κάτι σε μια ομάδα που δεν έκανε μεταγραφές το χειμώνα και τώρα λέει ότι θα κάνει προσθήκες και εκτιμάτε εσείς, μετά τη χθεσινή σας συνάντηση, ότι τον πείσατε;
«Αυτά που είπε ο κ. Bajevic προχθές δεν είναι κάτι καινούργιο για εμένα. Με τον κ. Bajevic από τότε που έχω αναλάβει τη θέση του προέδρου έχω μιλήσει αρκετές φορές, μου έχει εξηγήσει συγκεκριμένα πράγματα, του έχω δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις και δεν με εκπλήσσει καθόλου αυτό που είπε. Από τη στιγμή, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή αυτό το πράγμα, που έχουμε αποφασίσει ότι θα πορευθούμε μαζί τον επόμενο χρόνο και οπυ ήδη σχεδιάζουμε την προετοιμασία, την ομάδα και μιλάμε για το μέλλον είναι σαφές ότι θα βρούμε το πλαίσιο συνεργασίας διοίκησης και τεχνικού επιτελείου για να προχωρήσουμε μαζί. Ξέρω πολύ καλά τι θέλει ο κ. Bajevic, ξέρει πολύ καλά τι θέλουμε εμείς και να είστε βέβαιοι ότι αυτά θα γίνουν γιατί έτσι θα προχωρήσει η συνεργασία».
- Μια από τις εξαγγελίες της διοίκησης είναι το προπονητικό κέντρο, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, Ιούλιο κιόλας ήταν η εκτίμηση ότι θα μπορεί η ομάδα να κάνει κάποιες προπονήσεις στα Σπάτα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τα πράγματα να κυλούν σύμφωνα με τις προσδοκίες σας…
«Ευχαριστώ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί θέλω να τοποθετηθώ λίγο εφ’ όλης της ύλης σχετικά με το προπονητικό κέντρο. Δεν νοείται μεγάλη ομάδα χωρίς ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Τόσα χρόνια η ΑΕΚ ταλανίζετε, κανένας δεν τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα, κανέναν δεν τόλμησε να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να επενδύσει σε ένα προπονητικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούσαμε να βρούμε μια έκταση για να χτίσουμε το προπονητικό μας κέντρο. Προς τιμήν του ο κ. Νοτίας, πήρε επάνω του όλο το εγχείρημα και είπε ότι δεν είναι δυνατόν ένας μεγάλος σύλλογος σαν την ΑΕΚ να συνεχίσει να προπονείται στους Θρακομακεδόνες, δεν είναι δυνατόν οι παίκτες μας που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ να τραυματίζονται λόγω του αγωνιστικού χώρου των Θρακομακεδόνων με ένα ανυπολόγιστο κόστος το οποίο δεν μετριέται πουθενά και πήρε τη μεγάλη απόφαση και νομίζω ότι η ιστορία θα τον χαρακτηρίσει ανάλογα, να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο για την ΑΕΚ. Βρήκαμε μια έκταση στην πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής που πλαισιώνεται από κόμβους, μια έκταση που έχει αθλητική χρήση, μια έκταση εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, στην οποία έκταση είπαμε ότι θα αναγείρουμε το προπονητικό μας κέντρο σε δύο ή τρεις φάσεις. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουμε πυρετωδώς για το προπονητικό κέντρο η καθυστέρηση οφείλεται – όπως ξέρετε στην Ελλάδα δεν προχωράνε πάντα τα πράγματα με τα σχέδια που κάνεις – είχαμε μια καθυστέρηση δύο – τριών μηνών λόγω της αρχαιολογίας η οποία τη δουλειά της κάνει. Ανέσκαψε και βρήκε ένα παλιό δρόμο , δεν μιλάμε για αρχαία και αυτό μόνο στο 10% της έκτασης την οποία δουλεύουμε. Το υπόλοιπο 90% είναι ελεύθερο, έχουμε πάρει τις άδειες εκσκαφών, αντιστηρίξεων και εκχωματώσεων, είμαστε σε διαδικασία εξέτασης των προσφορών και ανα πάσα στιγμή ξεκινάμε τα έργα της πρώτης φάσης τα οποία είναι τα πρώτα γήπεδα, τα μπετά του κτιρίου, τα τοιχία είμαστε σε πλήρη εξέλιξη των έργων του προπονητικού κέντρου και βεβαίως και η αρχαιολογία έχει δώσει το οκ γιατί αλλιώς δεν θα είχε βγει η πρώτη άδεια. Έχει ήδη γίνει ένας μεγάλος κύκλος έκδοσης αδειών, περιβαλλοντικών αδειών, κυκλοφοριακών μελετών, δασαρχείου, αρχαιολογίας τα πάντα που χρειάζονται για ένα τέτοιο έργο. Έχουν ληφθεί από την Γενική Γραμματέα τα σχέδια του προπονητικού κέντρου και σας διαβεβαιώνω ότι το πιο σημαντικό από όλα που είναι η διαδικασία πολεοδομίας και ένταξης στο σχέδιο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ και είμαστε βέβαιοι ότι πάρα πολύ σύντομα η περιοχή αυτή θα έχει ενταχθεί στο σχέδιο. Η περιοχή αυτή είναι δίπλα στη χάραξη της νέας Αττικής οδού στον κόμβο Σπάτων, πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται το προπονητικό κέντρο σε έναν κόμβο της νέας χάραξης της Αττικής οδού, πόσο σημαντικό είναι για τις προσβάσεις, για την αξία, για το μέλλον αυτής της ομάδας. Ναι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση αλλά σας διαβεβαιώνω ότι από την άλλη εβδομάδα, ίσως και από αυτήν, τα έργα θα ξεκινήσουν με πυρετώδη ρυθμό και τους υπόλοιπους 2-3 μήνες θα έχουμε μια διαφορά πολύ μεγάλη σε αυτό που βλέπουμε. Φιλοδοξώ ότι η καθυστέρηση αυτή θα μας πάει γύρω στον Νοέμβριο για να μπει η ομάδα στο προπονητικό κέντρο».
- Η σύμβαση υπογράφηκε;
«Η σύμβαση θα υπογραφεί αφού περάσει από την Γενική Συνέλευση που έχει προσκληθεί για τις 25 Ιουνίου»
- Με τους όρους που είχαμε διαβάσει..
«Δεν ξέρω τι είχατε διαβάσει…»
- Δεν διαβάζετε εφημερίδες
«Διάβαζα αλλά τώρα το αποφεύγω γιατί μου κάνουν κακό»
- Υπήρχε ένα προσύμφωνο πέρσι το καλοκαίρι που ανέβαζε το κόστος στο 1,2 εκ. ευρώ, Θα ισχύσει αυτό;
«Αυτή είναι μια από τις πολλές μορφές σύμβασης που έχουμε φτιάξει. Αυτό ήταν ένα χαρτί που δεν είχε καν υπογραφή άρα δεν έχει και καμία αξία. Η βασική φιλοσοφία της σύμβασης είναι πάρα πολύ απλή, για όποιον θέλει να την καταλάβει. Η ΠΑΕ ΑΕΚ συμβάλλεται με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε είναι δέσμευση του ιδιοκτήτη της εταιρείας που είναι άλλωστε και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ άρα να ξέρουμε για τι μιλάμε… ότι καταβάλλει η ΑΕΚ αυτή της στιγμή για να προπονείται στους Θρακομακεδόνες σε μίσθωμα και έξοδα συντήρησης, ακριβώς το ίδιο ποσό θα καταβάλλει και στο νέο προπονητικό κέντρο. Δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον επιβάρυνση της ΠΑΕ για να προπονείται η ομάδα στο νέο προπονητικό κέντρο, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά από τις συνθήκες που υπάρχουν τώρα. Αυτά θα διατυπώνονται στη σύμβαση. Η σύμβαση θα περάσει από την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, έχω δεσμευθεί ότι τουλάχιστον στην ηγεσία της Ερασιτεχνικής θα εξηγήσω απόλυτα και ξεκάθαρα και διάφανα πως είναι η σύμβαση και να είστε σίγουροι ότι θα υπογραφεί στο 100% από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα είναι απόλυτα κρυστάλλινη, διάφανη και θα βγει στον Τύπο, θα την έχετε όλοι σας. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση ανέγερσης του προπονητικού κέντρου όταν η περιοχή θα ενταχθεί στο σχέδιο και τότε θα μιλάμε για περισσότερα γήπεδα και περισσότερες παροχές».
- Πέρσι ένας εκ των μετόχων είχε πει ότι αν κάποιος καταβάλλει 10 εκ ευρώ θα πάρει το 5% , 30 εκ ευρώ το 25% κλπ σε πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Νομίζω ο κ. Κανελλόπουλος το είχε πει και θέλω επίσης να σας ρωτήσω τι συμβαίνει με την περίπτωση του Κώστα Κατσουράνη.
«Το τι συνέβαινε στον κόσμο και τον πλανήτη πριν από ένα χρόνο είναι λίγο σχετικό έτσι. Ο κ. Κανελλόπουλος αυτό που είπε ουσιαστικά είναι το εξής. Χωρίς να έχουμε κάνει κάποια αποτίμηση τεχνοκρατική. Η ΑΕΚ είναι αντιστοίχου μεγέθους με τον Παναθηναϊκό, αν ο Παναθηναϊκός είναι εκεί είμαστε και εμείς εκεί. Δεν θέλω να πάω παρακάτω όμως, είναι μια τοποθέτηση του κ. Κανελλόπουλου που έγινε στις συνθήκες που έγινε και νομίζω ότι μετά από ένα χρόνο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά γενικότερα. Ας είμαστε , ας το πω ρεαλιστές. Παρότι ο Ολυμπιακός, προχθές από ότι διάβασα, αποτιμήθηκε με 200 εκ ευρώ, χωρίς το γήπεδο, χωρίς το προπονητικό του και χωρίς πολλά πράγματα. Δεν θέλω να πω αν ο Ολυμπιακός είναι όπως η ΑΕΚ αλλά είναι πολύ μεγάλο μέγεθος η ΑΕΚ.
Τώρα στην υπόθεση Κατσουράνη. Από τη πρώτη στιγμή, από τη στιγμή, που υπάρχει μια πιθανή συναλλαγή, μεταγραφή του ποδοσφαιριστή Κώστα Κατσουράνη σε μια ελληνική ομάδα, υπάρχει δεδομένη υπογεγραμμένη σύμβαση με ρήτρα 5 εκ. ευρώ την οποία θα οφείλει η Benfica στην ΑΕΚ. Οποιαδήποτε προσπάθεια αν απεμπλακεί η Benfica από αυτή τη διαδικασία είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ομάδας μας. Και αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα γιατί το θέμα αυτή τη στιγμή είναι καθαρά σε νομικό πλαίσιο, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζεται για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα νομικά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα νικήσουμε, δεν είναι απαραίτητο ότι θα χάσουμε. Το θέμα θα το κυνηγήσουμε. Η ΑΕΚ δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη της κ. Λιακόπουλε».
- Γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου και δεν έχει διαψευστεί ότι ο κ. Άκης Ζήκος, μεσολάβησε για να γίνει το ραντεβού του κ. Κατσουράνη με τον Παναθηναϊκό. Ο κ. Ζήκος είναι στέλεχος της εταιρείας Group Eleven μαζί με τον κ. Νικολαϊδη. Το ερώτημα μου είναι αν κρίνετε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης για τον κ. Νικολαϊδη;
«Καταρχήν δεν ήμουν μπροστά για να επιβεβαιώσω αν έγινε…»
- Σας λέω ότι γράφτηκε…
«Ναι θέλετε τώρα να συζητάμε για πράγματα…δεν αμφισβητώ την ηθική ούτε του κ. Ζήκου ούτε του κ. Νικολαϊδη…πάμε παρακάτω».
- Πρόταση στον Κατσουράνη η ΑΕΚ έχει κάνει;
«Ένα είναι το θέμα της διασφάλισης της ΑΕΚ και άλλο το θέμα του Κώστα Κατσουράνη. Το θέμα του Κατσουράνη δεν είναι θέμα του προέδρου, είναι θέμα του τεχνικού επιτελείου, είναι θέμα προγραμματισμού και είναι θέμα αν ο συγκεκριμένος παίκτης αυτή τη στιγμή είναι μέσα στις προτεραιότητες του τεχνικού επιτελείου. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μιλήσει με τον Κατσουράνη».
- Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δώνης είχε πει ότι η πολιτική της ΑΕΚ είναι πουλάμε παίκτες αγοράζουμε παίκτες, αυτό θα ισχύσει και φέτος;
«Ξέρετε πολύ καλά ότι πέρσι ολοκληρώθηκαν 5 μεταγραφές το Μαϊο. Αυτό που λέει ο κ. Δώνης δεν έχει απόλυτη βάση. Όπως είπα και πριν όταν εξήγησα το θέμα του μπάτζετ είναι σαφές ότι δεν περιμένω να πουληθούν παίκτες για να κάνουμε τις προσθήκες που πρέπει. Αυτό που είπα είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται η ΑΕΚ φέτος μπάτζετ εκατομμυρίων, τη μεγάλη επένδυση την έκανε η ΑΕΚ πέρσι, φέτος θα κάνει τις απαραίτητες προσθήκες. Ό,τι ζητήσει ο προπονητής και ότι σε συνεργασία μαζί του αποφασίσουμε αυτό θα πραγματοποιήσουμε».
- Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τι θα θεωρήσετε επιτυχία για την ΑΕΚ;
«Την κατάκτηση ενός τίτλου και σίγουρα είσοδο στο Europa League. Θα θεωρήσω αποτυχία τη μη είσοδο της ομάδας στο Europa League και αυτό είναι κάτι που έχω επιστήσει την προσοχή σε όλους τους παράγοντες της ομάδας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γυρίσει η ΑΕΚ στην Ευρώπη ειδικά σε ένα αναβαθμισμένο Europa League το οποίο θα μας δώσει αίγλη και δυνατότητα στον κόσμο να χαρεί την ομάδα στην Ευρώπη και τα έσοδα και ότι χρειάζεται μια ομάδα για να πάει καλά. Είναι σαφές ότι αν δεν κατακτήσουμε έναν τίτλο του χρόνου η χρονιά θα είναι αποτυχημένη. Αλλά η ΑΕΚ δεν είναι μόνο, είναι πολλά παραπάνω… μας λείπουν οι τίτλοι και εμένα με πονάει κ. Κετσετζόγλου. Είναι αποτυχία η μη κατάκτηση ενός τίτλου».
- Συμπληρώνετε μια πενταετία που οι μέτοχοι είναι στην ομάδα, αν θεωρείτε ότι πετύχατε αυτό που θέλατε και αν έχετε κάνει κάποιο απολογισμό για το που αποτύχατε…
«Θα ήθελα να είναι η τελευταία αναφορά στο παρελθόν, η ΑΕΚ μετά από πέντε χρόνια βρίσκετε σε μια υγιή πορεία, μπορεί να μην πήρε έναν τίτλο, που είναι αποτυχία όλα αυτά τα χρόνια και το γήπεδο είναι μια αποτυχία που δεν έχει προχωρήσει δυστυχώς. Αλλά σίγουρα δεν είναι η ΑΕΚ η οποία ταλανιζόταν από τόσα πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια ΑΕΚ υγιής, ενωμένη με τον κόσμο δίπλα της, με μια διοίκηση σταθερή, μια τεχνική ηγεσία σταθερή, μια αγωνιστική παρουσία σε ανάκαμψη, με τον κόσμο δίπλα της παρότι ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος είναι ζορισμένος. Παρ’ όλα αυτά, η ιδιοσυγκρασία του ΑΕΚτζή είναι τέτοια που πιστεύω ότι θα είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και θα εκτιμά όλα όσα γίνονται γιατί γίνονται με απόλυτη ειλικρίνεια, συναίσθημα και διαφάνεια. Αυτό είμαστε εδώ να δηλώσουμε. Είμαστε ΑΕΚτζήδες, είμαστε υπηρέτες της ΑΕΚ και κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε τη σημαία ψηλά».
- Είπατε πριν ότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που υπάρχουν, το ερώτημα είναι αν σκέφτεστε να φωνάξετε κάποιους από τους παίκτες, που έχουν συμβόλαια υψηλά και να τους μιλήσετε πάνω στα καινούργια δεδομένα και να τους μιλήσετε για κάποια μείωση στις αποδοχές τους;
«Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε αυτό για την γενικότερη φιλοσοφία που θέλουμε να βάλουμε και αυτό αφορά όλους τους παίκτες. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη, όπως σε κάθε εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν μια πάγια αμοιβή και θα πρέπει να βραβεύονται με bonus και με κίνητρα, να έχουν κίνητρα για να πηγαίνει καλά η εταιρεία. Τελείωσαν οι εποχές του παίρνω έναν μισθό και πάω σπίτι μου, αυτό είναι δημόσιο, δεν υπάρχει δημόσιο πια. Η ΑΕΚ είναι ιδέα και για να θραφεί θέλει και καύσιμο. Το καύσιμο για να έρθει πρέπει η ομάδα να έχει επιτυχίες. Για να έχει επιτυχίες η ομάδα πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην προσπάθεια της ομάδας και πρέπει όλοι να συμμετέχουν στα έσοδα και έξοδα. Αυτό που ζητάω από τους ποδοσφαιριστές είναι αυτό ακριβώς και μακάρι τα έσοδα να είναι περισσότερα, τα bonus να είναι περισσότερα. Εγώ θέλω να βγάζουν περισσότερα από την πάγια αμοιβή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Όταν έρχονται τα χρήματα στην ομάδα, η ομάδα τα δίνει πίσω. Εν θέλει να κρατήσει τίποτα. Τα δίνει πίσω για τους ποδοσφαιριστές της, για τις υποδομές της, για το καλό της ομάδας. Περιμένω από όλους τουλάχιστον την κατανόηση σε αυτό που πρεσβεύω. Μέχρι τώρα την έχω εισπράξει σε γενικές γραμμές».
- Μας είπατε πριν ότι η ΑΕΚ είναι πολύ ελκυστική. Δεν έχει γήπεδο, δεν έχει προπονητικό…
«Για αυτό είναι ελκυστική. Γιατί είναι ένα οικόπεδο που περιμένει να ανοικοδομηθεί. Αν ήταν μια πολυκατοικία οικοδομημένη δεν θα ήταν ελκυστική…»

Ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το θέμα του γηπέδου. Επίσης, τον Ιανουάριο έγινε μια προσπάθεια να μπουν νέοι μέτοχοι. Αφού είναι τόσο ελκυστική η εταιρία γιατί δεν μπήκε κανείς;

Είπαμε ότι οι οικονομικές συγκυρίες είναι τέτοιες που επιβάλλουν σκεπτικισμό. Υπάρχουν πολλοί επώνυμοι ΑΕΚτζήδες, αλλά δεν ξέρω πόσοι από αυτούς έχουν τη γενναιότητα να βάλουν τόσο βαθιά χέρι στην τσέπη για να επενδύσουν στην ΑΕΚ. Το πιστεύω ειλικρινά ότι η ΑΕΚ είναι ελκυστική για κάποιον που θα ήθελε να συνδυάσει την αγάπη του για την ΑΕΚ με κάποια άλλα πράγματα. Το πιστεύω γιατί τώρα οικοδομείται το προπονητικό της κέντρο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι θα είναι ένα σημείο αναφοράς για κάθε ΑΕΚτζή που δεν έχουν ένα «σπίτι». Είχαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά δυστυχώς γκρεμίστηκε. Δεν έχουμε ένα σπίτι να μπορούμε να συναντιόμαστε εκεί, να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου εκεί, να πίνουμε τον καφέ μας, να παίζουμε μπάλα, να βλέπουμε την ομάδα. Θα είναι σημείο αναφοράς για όλους το προπονητικό κέντρο.

Όσο για το γήπεδο δυστυχώς δεν έχουμε πάει καλά τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι δεδομένο. Για να μην πω ότι έχουμε αποτύχει. Το πρότζεκτ του ΟΔΔΥ ήταν ένα πρότζεκτ που το πίστεψα. Θεώρησα ότι ήταν αυτό που πρέπει να έχει κάθε μεγάλη ομάδα, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε. Από την άλλη μεριά, δεν νοείται ομάδα που να μην έχει σύμπνοια όλου του κόσμου της και ειδικά της ερασιτεχνικής όταν θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο. Το θεωρήσαμε ιστορική ευθύνη να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να το πω, για να μην σέρνεται αυτό το πράγμα καιρό, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Νομίζω ότι είναι ηθικό χρέος να δώσουμε μια ευκαιρία στη Νέα Φιλαδέλφεια, έστω και αν αυτή τη στιγμή ξεκινάμε από το μηδέν γιατί όλοι οι νόμοι έχουν καταπέσει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να πάμε να ξανά διεκδικήσουμε πολλά πράγματα για να πούμε ότι θα γίνει ένα σεβαστό γήπεδο για την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρόλα αυτά κάνουμε μία νέα προσπάθεια με την ερασιτεχνική, συνεργαζόμαστε με δικηγόρους, πολεοδόμους και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα. Είναι και επιθυμία της ερασιτεχνικής να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ΠΑΕ δηλώνει ότι θα υπογράψει οτιδήποτε χρειάζεται αν είναι δυνατόν να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να είστε σίγουροι ότι αυτό το θέμα δεν θα σέρνεται για καιρό. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο και σίγουρα στο μυαλό μας πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Μπορείτε να μας πείτε τι έχει ζητήσει ο κ. Μπάγεβιτς. Να ξέρει ο κόσμος τι έχει ζητήσει η μία πλευρά, τι θέλει η άλλη για να μπορεί να κρίνει στο μέλλον. Ένα δεύτερο. Ποδοσφαιριστές που δεν δεχτούν τη νέα πολιτική στα συμβόλαια είναι σαν να θέτουν εαυτούς εκτός ομάδας από τη στιγμή που έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου όπως εσείς είπατε;

Καταρχήν να μην υπερβάλλουμε. Είπα ότι στη σημερινή κοινωνία και στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση ξέρετε πολύ καλά ότι η νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου δεν χωράει πια. Χρειάζεται υπέρβαση στη δουλειά του καθενός. Φυσικά και δεν πρόκειται να πάρω το κεφάλι κανενός ποδοσφαιριστή. Συμβόλαια έχουν οι άνθρωποι, τα τιμούμε τα συμβόλαια, τα έχουν υπογράψει, απλά θεωρώ ότι σε μία μεγάλη ομάδα, σε μία μεγάλη κοινωνία όπως είναι η ΑΕΚ υπάρχουν μεν συμβόλαια, αλλά υπάρχει και κατανόηση για το τι συμβαίνει γύρω μας. Διότι, αν δεν υπάρχει κατανόηση είναι σαν να βλέπεις το διπλανό σπίτι να καίγεται και να μην σε ενδιαφέρει για το δικό σου. Ελπίζω να βρω αυτή την κατανόηση. Αν δεν τη βρω, δεν έγινε και τίποτα. Δεν θα βάλω το μαχαίρι στο λαιμό κανενός. Ο καθένας προασπίζει τα συμφέροντά του. Ούτε υπάρχει καμία σχέση με την αγωνιστική συμπεριφορά. Ο προπονητής θα βάζει να παίζουν αυτούς που αξίζουν να παίζουν. Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος, αλλά και πάλι είπα ότι αυτό δεν είναι κάτι που ολοκληρώνεται την πρώτη χρονιά. Την πρώτη θα γίνει ένα βήμα, τη δεύτερη ένα άλλο βήμα, για να πάμε σε αυτή τη φιλοσοφία. Σας δαιβεβαιώ ότι ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο είναι οι πρώτοι που μου άνοιξαν το μυαλό, διότι είναι και πολύ πιο έμπειροι, για το πως πρέπει να πριμοδοτείται ένας παίκτης για να έχει κίνητρα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.

Όσο για το πλαίσιο συνεργασίας με το προπονητικό τιμ και το τι έχει ζητήσει ο ένας από τον άλλο, επιτρέψτε μου να μην τα συζητήσουμε από τη στιγμή που είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης. Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως ξέρω πολύ καλά τι θέλει ο κ. Μπάγεβιτς, ξέρει πολύ καλά τι θέλω και είναι δεδομένο ότι αφού υπάρχει συμφωνία να συνεχίσουμε μαζί, θα γίνουν ένθεν και ένθεν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Η ΑΕΚ ξεκινάει καλά και δεν τελειώνει καλά. Τα τελευταία χρόνια τα διαρκείας κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα. Φέτος τελειώνοντας μια χρονιά όχι πετυχημένη, πρέπει να δώσετε κάποιο δέλεαρ στον κόσμο. Πως βλέπετε να δώσετε αυτό το δέλεαρ, πως βλέπετε να κινείται το θέμα των διαρκείας και αν σκοπεύετε να κάνετε ένα άνοιγμα στον κόσμο πιο μετοχικό;

Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα σε όλες τις συνθήκες και τον ευχαριστούμε γι αυτό. Είναι συγκινητικό. Επίσης, ο κόσμος, το αισθάνομαι, διότι είχα και εγώ διαρκείας για χρόνια, έχει κουραστεί. Θέλω να πιστεύω πως όταν έρθει η ώρα των διαρκείας, ο κόσμος θα είναι δίπλα στην ομάδα όπως πάντα. Κίνητρα έχουμε δώσει. Αν μιλήσουμε για καθαρά οικονομικά κίνητρα, οι τιμές είναι σταθερές, υπάρχουν νεανικά εισιτήρια, εισιτήρια για όλα τα βαλάντια. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η ΑΕΚ να χτίσει ένα σύνολο το οποίο να παίζει καλό, ποιοτικό ποδόσφαιρο. Αν συμβεί αυτό, ακόμα και λιγότερα να είναι τα διαρκείας, ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο. Θα πληρώνει το εισιτήριό του, θα στηρίζει την ομάδα. Σαφέστατα για μας τα διαρκείας είναι ένα κριτήριο υγείας. Είναι ένα κριτήριο που θα μας δείξει ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται, αλλά ο κόσμος είναι πάνω απ’ όλα. Έχει κριτήριο και θα κρίνει μόνος του. Είμαι αισιόδοξος ότι την ώρα εκείνη και από τη στιγμή που ο κόσμος βλέπει ότι γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια, θα σταθεί δίπλα μας. Γι αυτό είμαστε εδώ, άλλωστε.

Υπάρχει σκέψη για μετοχικό άνοιγμα;

Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους απλούς ΑΕΚτζήδες να παίρνουν πρωτοβουλία για τέτοιες κινήσεις. Ξέρω ότι και ο πρόεδρός μας, ο κ. Τροχανάς είχε κάποιες τέτοιες ιδέες. Έχω διαβάσει την πρότασή σας κ. Τροχανά και μακάρι να έβρισκε τέτοια απήχηση. Θα ήμουν πανευτυχής. Για να μπούμε στο θέμα, είναι κάτι που σαφέστατα μας έχει απασχολήσει, αλλά δεν είναι της παρούσης. Πρέπει να το δούμε στο μέλλον. Η ΑΕΚ ανήκει στον κόσμο της, δεν ανήκει σε εμάς. Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε για να στηρίζουμε την ομάδα. Η ομάδα ανήκει στον κόσμο της. Τώρα πως αυτό θα μετουσιωθεί κάποια στιγμή σε πράξη, θα το δούμε. Δεν είναι, πάντως, κάτι που είναι εκτός σκέψεων.

Είπατε ότι θέλετε να κρατήσετε τον κορμό της φετινής ομάδας με κάποιες προσθαφαιρέσεις. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές που εξαιρούνται από αυτή τη φιλοσοφία; Θέλω να ρωτήσω για τον Μπλάνκο που είναι η σημαία της ΑΕΚ για τον κόσμο και ο πρώτος σκόρερ. Αν έρθει πρόταση δελεαστική, θα αποκλείσετε το ενδεχόμενο πώλησης;

Έχω πει ότι ο Μπλάνκο δεν πωλείται. Ο Μπλάνκο είναι ένας ποδοσφαιριστής που τιμάει τη φανέλα, που έχει δεθεί με την ομάδα, άρα έχω πει ότι δεν πωλείται. Δεν θέλω να μπω σε υποθετικά σενάρια. Θα μείνω σε αυτό που λέω. Δεν πωλείται.

Υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που δεν πωλούνται;

Δεν θέλω να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο καθένας έχει τη δική του ωριμότητα μέσα στην ομάδα, το δικό του συμβόλαιο. Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον προπονητή ξέρουμε σε πρώτη φάση ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που μπορούμε να συζητάμε την παραχώρηση, ξέρουμε ποιοι ποδοσφαιριστές είναι απαραίτητοι. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία. Ο Μπλάνκο, επειδή το θέσατε, είναι κάτι διαφορετικό.

Για να υλοποιηθεί το οικονομικό πλάνο που είπατε, υπάρχει αναγκαιότητα πώλησης κάποιου ποδοσφαιριστή;

Μια ομάδα η οποία έχει ένα ρόστερ 30 παικτών και έχει άλλους δέκα δανεικούς και ελπιδοφόρους δεν μπορεί να αγοράσει άλλους πέντε ποδοσφαιριστές και να φτάσει τους 35. Είναι υγιές μια ομάδα να πουλάει για να μπορεί να αγοράζει, όταν αυτό γίνεται λελογισμένα. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υπερβολή. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση παραχώρησης κάποιου ποδοσφαιριστή, παρόλα αυτά κινούμαστε στη διερεύνηση στόχων για την ενίσχυση της ομάδας. Το ρόστερ της νέας χρονιάς θα πρέπει να είναι μικρότερο σε αριθμό από αυτής που τελείωσε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Πως θα γίνει η μείωση του μπάτζετ κατά πέντε εκ. ευρώ όπως αναφέρατε στην εσωτερική αλληλογραφία που είχε διαρρεύσει στον Τύπο;

Ποια είναι τα πέντε εκ. ευρώ; Αυτά που είδατε στην επιστολή μου; Σε μια άλλη επιστολή που έγραψα την άλλη εβδομάδα ήταν τρία εκ. ευρώ.

Έστω αυτά τα τρία.

Σε εσωτερικά έγγραφα που διαρρέουν θα παρακαλούσα να μην αναφερόμαστε, διότι γράφω κάθε μέρα πολλές επιστολές. Η τάση είναι σημαντική. Η τάση, ναι, είναι, στο πλαίσιο όσων εξήγησα, να προσπαθήσουμε να εξορθολογίσουμε το κόστος του ρόστερ. Τώρα αν διέρρευσε μία επιστολή – που μπράβο σας καλά κάνατε και τη βρήκατε, δουλειά σας είναι – έχω γράψει άλλες δέκα επιστολές που δεν διέρρευσαν. Ή έτσι ελπίζω, τουλάχιστον. Η τάση είναι η σημαντική. Το αν είναι πέντε ή τρία ή δύο εκ. ευρώ, δεν είναι σημαντικό. Την τάση την επιβεβαιώνω. Ναι, είχαμε ένα πολύ ακριβό ρόστερ, αλλά με μεγάλη αξία. Το οποίο είναι ευχάριστο. Για να μην απαξιώνουμε τη δουλειά των προηγουμένων ετών.

Επειδή εγώ δεν είμαι υπηρέτης της ΑΕΚ, όπως αναφέρατε νωρίτερα, έχω δικαίωμα κριτικής. Βγάζετε προς τα έξω ένα κλίμα ότι όλα είναι θετικά, είτε σε οικονομικό επίπεδο, είτε συνεργασίας. Εγώ σας θυμίζω την τοποθέτηση του κ. Μπάγεβιτς, για μία ακόμα φορά προχθές, την πρόθεση παραίτησης του κ. Μανωλά. Ακόμα και αυτό που είπε νωρίτερα ο κ. Νοτιάς, δηλαδή, ότι είναι ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών στα play offs κόντρα σε όσα πέρασαν. Προφανώς έχετε και εσείς ευθύνη για όσα πέρασαν. Έχετε αναλογιστεί τις ευθύνες σας; Και επειδή ο κόσμος δεν φαίνεται να πείθεται από την τωρινή διοίκηση της ΑΕΚ, έχετε να του πείτε κάτι;

Το ότι είπα ότι είστε υπηρέτης της ΑΕΚ, νομίζω ότι είναι τιμή όλων να είναι υπηρέτες της ΑΕΚ εάν δουλεύουν στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ…

Ναι, αλλά δεν είμαι υπηρέτης, όπως νομίζω κανένας συνάδελφος εδώ μέσα.

Μην το πάμε παρακάτω. Δεν μου αρέσει να περιγράφω αισιόδοξα ή απαισιόδοξα τα πράγματα. Σας περιγράφω μια πραγματικότητα. Σαφέστατα και υπάρχουν προβλήματα. Πρώτος εγώ βγαίνω συνεχώς και λέω πως όταν έχεις ένα ταμειακό έλλειμμα, ένα άνοιγμα εκατομμυρίων σε 1-1,5 μήνα. Δεν περιγράφω ρόδινα την κατάσταση. Και άλλες ομάδες έχουν μεγάλα ανοίγματα. Σας μίλησα με μια πραγματικότητα για τα χρέη, για τη σχέση μου με το τεχνικό επιτελείο. Πιστεύω ότι θα τοποθετηθεί και το τεχνικό επιτελείο. Ό,τι και αν γίνει με τον κ. Μανωλά, ο κ. Μανωλάς είτε μείνει, είτε φύγει, θα συνεχίσει να προσφέρει στην ΑΕΚ. Σας μίλησα για το προπονητικό, για τη διοικητική σταθερότητα που υπάρχει, για την αγωνιστική ανάκαμψη. Μπαίνουμε στη νέα σεζόν με το ίδιο προπονητικό τιμ, οι υποδομές της ομάδας φτιάχνονται, ναι, η επόμενη μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα στην καθημερινότητα. Εγώ το e-mail αυτό δεν το αρνήθηκα ποτέ. Τα πράγματα που γράφονται μέσα στο e-mail αυτό δεν τα αρνήθηκα, αλλά ποιος σας είπε ότι ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένα και περπατάμε σε έναν δρόμο στρωμένο με τριαντάφυλλα. Είναι δύσκολος ο δρόμος της ΑΕΚ. Το θέμα είναι ποιος μένει και αγωνίζεται και υπηρετεί το καλό της. Από εκεί και πέρα, σαφέστατα κάνω την αυτοκριτική μου ως πρόεδρος της ομάδας, ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι επαγγελματίας παράγοντας του ποδοσφαίρου. Έχω μια καριέρα, κλήθηκα να βοηθήσω. Την ημέρα που θα κρίνω ότι δεν θα είμαι χρήσιμος, ότι κάποιος άλλος θα είναι χρησιμότερος από μένα, πιστέψτε με, θα του παραδώσω την καρέκλα την επόμενη μέρα το πρωί. Αυτό, όμως, είναι μια απόφαση των μετόχων, του κόσμου και δική μου. Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι μπορώ να προσφέρω με τις δυνάμεις που έχω. Γιατί είμαι ΑΕΚ. Το κάνω γιατί αγαπάω αυτή την ομάδα.

Είπατε αυτοί που μένουν και αυτοί που έφυγαν. Καλό, λοιπόν, είναι να πούμε ποιοι είναι οι χρηματοδότες της ΑΕΚ. Ποιοι και αν θέλετε πόσα έχουν βάλει από τον Ιανουάριο και μετά και τι σκοπεύουν να κάνουν, αν κάποιος θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος. Τι θα γίνουν οι μετοχές αυτών που έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν;

Όπως σας είπα ο κ. Νοτιάς και ο κ. Παππάς έχουν σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης από τον Ιανουάριο και μετά και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό σημαίνει ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έρχεται, τα ποσοστά τους θα μεταβληθούν.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που μένουν για να κλείσει το άνοιγμα, θα τα βάλουν οι δύο αυτοί μέτοχοι;

Κατά βάση, ναι. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι με μικρότερα ποσοστά, όπως ο κ. Αθηνής, ο κ. Θανόπουλος, ο αδερφός μου, οι οποίοι με τη δική τους δυνατότητα συνεισφέρουν. Υπάρχουν και άλλοι με μικρότερα ποσοστά που, επίσης, έχουν διάθεση να συνεισφέρουν. Ο κ. Κανελλόπουλος, ο κ. Νικολαϊδης, ο κ. Γκούμας έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ΑΕΚ, μέχρι πρόσφατα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συμμετέχουν. Να αφήσουμε και κάποια ερώτηση για τον κ. Νοτιά.

Μας είπατε πριν ότι ο κ. Κανελλόπουλος και ο κ. Νικολαϊδης δεν συμμετέχουν στα διοικητικά. Το ποσοστό τους ποιος θα το λάβει;

Ο κ. Κανελλόπουλος έχει δηλώσει και επίσημα ότι απέχει από τη χρηματοδότηση της εταιρίας από τον Ιανουάριο και μετά και ότι το ποσοστό των μετοχών του είναι στη διάθεση του ΔΣ και ειδικά του κ. Νοτιά. Το ίδιο πιστεύω, χωρίς να έχω μιλήσει μαζί του, ότι πιστεύει και ο κ. Νικολαϊδης. Ο κ. Νοτιάς ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλομέτοχος της ομάδας. Δεν χρειάζεται να έχει χαρτιά γι αυτό.

Επειδή με ρωτούν διάφοροι ότι κάποιες μετοχές ανήκουν ακόμη στην ENIC, θέλω μια απάντηση ένα ναι ή όχι…

Για να μη σας κουράζω αυτό που λέτε δεν υπάρχει Είναι κατηγορηματικά όχι, είναι δημοσιευμένες, ανήκουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απόλυτο οι μετοχές ανήκουν στους μετόχους.

Το δάνειο που πήρατε από την Morgan Stanley με ποια εγγύηση, τι εγγύηση δώσατε για να πάρετε το δάνειο…

Υπάρχει η εγγύηση των μετόχων…

Δηλαδή; Πως μορφοποιείται, πήγαν οι μέτοχοι στην τράπεζα και είπαν βάζω το σπίτι μου την περιουσία μου…

Υπάρχει προσωπική εγγύηση των μετόχων και βεβαίως εγγύηση των μετοχών της ΠΑΕ.

Έχουν κατατεθεί οι μετοχές κάπου δηλαδή;

Δεν έχουν κατατεθεί πουθενά, έχει υπογραφεί μια σύμβαση γίνεται σε κάθε ομολογιακό δάνειο…

Δηλαδή έχουν κατατεθεί ως εγγύηση οι μετοχές;

Ακριβώς.

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ποιο είναι;

Διαβάζω μια παραπληροφόρηση, οι μέτοχοι έχουν βάλει 28 εκ., αυτή τη στιγμή το μετοχικό κεφάλαιο που φαίνεται είναι 8 εκ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα χρήματα που έχουν βάλει οι μέτοχοι έχουν συμψηφιστεί με ζημιές, άρα ουσιαστικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το μετοχικό κεφάλαιο και τι είναι τα χρήματα που έχουν μπει. Επίσης δεν έχουν περιληφθεί τα χρήματα της τελευταία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα οποία θα μπουν τώρα. Άλλο μετοχικό κεφάλαιο υπάρχει τώρα, φαίνεται ένα ποσό ονομαστική αξία και το λεγόμενο υπέρ το άρτιο.

Αυτά τα χρήματα τα 28 εκ. που λέτε αποδεικνύονται με παραστατικά ή είναι στο θεωρητικό;

Εσείς τι λέτε κ. Παναγιωτόπουλε; Όταν γίνεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από σοβαρούς ανθρώπους γίνεται στον αέρα; Προφανώς και υπάρχουν καταθέσεις, υπάρχουν γενικές συνελεύσεις, υπάρχουν πρακτικά. Να είμαστε σοβαροί τώρα…

Υπάρχει δημοσίευμα που λέει ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν στο μιλητό, ουσιαστικά δεν έγινε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου…

Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατόν τα δημοσιεύματα αυτά είναι αστεία, καλό θα είναι να προάγουμε λίγο την κουβέντα, να βοηθάμε τον κόσμο να καταλάβει.

Όταν υπάρχει δημοσίευμα σε μεγάλη πολιτική εφημερίδα και λέει ότι οι αυξήσεις ήταν στο μιλητό οφείλετε σαν ΠΑΕ να βγείτε και να διαψεύσετε…

Είναι τόσο εξόφθαλμα αυτά τα πράγματα που ο κόσμος έχει κριτήριο και καταλαβαίνει.

Το μετοχικό κεφάλαιο είναι 8 εκ ευρώ τελικά;

Είναι αυτό που είπα πριν 3 εκ. η ονομαστική αξία και τέσσερα εκ. υπέρ το άρτιο.

Παρέμβαση του κ. Μιχάλη Δημαράκη – οικονομικού διευθυντή της ΠΑΕ

Οκτώ εκ. είναι δημοσιευμένα στον ισολογισμό 30/6, το άθροισμα του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική του αξία, συν το υπέρ το άρτιο, το οποίο συνυπολογίζεται στην αξία του κεφαλαίου. Λαμβανομένων υπόψη των χρημάτων που κατατέθηκαν φέτος για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, 11 εκ. μέχρι στιγμής και θα ολοκληρωθεί η χρήση μέχρι τα 14 εκ., αυτά θα κεφαλαιοποιηθούν και θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Υπάρχουν και έξι εκ. ευρώ, τα οποία σε προηγούμενους ισολογισμούς αναφέρονται που συμψηφίστηκαν με υπάρχουσες ζημίες. Σύνολο 28 εκ. ευρώ. 8 εκ., 6 εκ. και 14 εκ.. Είναι πιστοποιημένες…

- Επειδή συγκατοικούν στο ίδιο δωμάτιο το χειροκρότημα και η αχαριστία και επειδή όλοι γνωρίζουν ότι ήσασταν συνοδοιπόροι σε ένα όνειρο που χάραξε αρχικά ο Ντέμης Νικολαϊδης…επειδή δεν σας ξέραμε κιόλας στην αρχή…θέλουμε τώρα να ξέρουμε μετά τον Γενάρη, ανοιχτά καλέσατε επενδυτή να έρθει να πάρει την ΑΕΚ, θεωρείτε ότι εξαναγκάζεστε να είστε στην ΠΑΕ ή έχετε αποφασίσει να την πάρετε στα χέρια σας όσοι μείνετε και να βαδίσετε ως μεγαλομέτοχοι, ως νέο συμβούλιο μετόχων όπως θα διαμορφωθεί με τα νέα ποσοστά…

«Καταρχήν ότι ειπώθηκε τον Ιανουάριο, ήταν μια διαδικασία που ναι μεν έγινε θεσμικά όταν έγινε αλλά δεν είχε της έγκρισης όλων των μετόχων. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε και τις ευθύνες μας εμείς τότε εκείνη την ταραγμένη περίοδο σαν διοικούντες. Δεν βρέθηκε επενδυτής, αν κάτι αντλούμε από τότε είναι ότι δεν βρέθηκε αγοραστής έστω και για να αγοράσει την ΑΕΚ μόνο με το έλλειμμα, από εκεί και πέρα όμως το ότι οι άνθρωποι αυτοί επί πέντε χρόνια, συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την ομάδα, παρόλη την λογική κούραση που αυτό συνεπάγεται και την ψυχική και την οικονομική καταβολή και το ότι δεν έχουν δει κάποιο τίτλο είναι δεδομένο ότι υπάρχει κάποια κούραση αλλά αυτό δεν έχει σχέση με εξαναγκασμό. Όπως έχει πει ο κ. Νοτιάς έχουμε δεθεί ακόμη περισσότερο με την ομάδα αυτά τα πέντε χρόνια και δεν σκοπεύουν με τίποτα να την αφήσουν έρμαια. Οποιαδήποτε οργανωμένοι προσπάθεια για να γίνει η ΑΕΚ μεγαλύτερη είναι ευπρόσδεκτη».

Νίκος Νοτιάς


-Όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι έχετε μιλήσει με τον κ. Μελισσανίδη, έχετε συναντηθεί με τον κ. Μελισσανίδη, τι ισχύει;

«Πολλά έχουν συζητηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρώτη συνάντηση και η πρώτη γνωριμία που είχα με τον κ. Μελισσανίδη ήταν όταν το οργάνωσε ο κ. Νάσος Θανόπουλος και την κάναμε την ημέρα του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Θεώρησα σωστό επειδή εκτιμώ τον κ. Μελισσανίδη, σε έναν τέτοιο μεγάλο αγώνα, η ΑΕΚ να είναι ενωμένη και μπορώ να σας πω με στενοχωρεί ότι ακούω και διαβάζω- χωρίς να δίνω πολύ σημασία σε αυτά που διαβάζω- υπάρχουν πολλές φήμες γύρω από την ΑΕΚ και αυτό το θέμα. Αυτό το θέμα μας έχει κουράσει όλους, είναι πολύ κουραστικό. Με τον κ. Μελισσανίδη, τον οποίο εκτιμώ, κάναμε μια συζήτηση ως ΑΕΚτζήδες μιλήσαμε, είπαμε τα δικά μας, σε ορισμένα θέματα συμφωνήσαμε σε άλλα όχι… Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου, δεν μπήκαμε για να γίνουμε άνθρωποι του ποδοσφαίρου, εμείς μπήκαμε μόνο και μόνο για να σώσουμε την ομάδα μας και να την στηρίξουμε. Θέλω να τελειώσω πια αυτό το θέμα συζήτησης, η σχέση μας με τον κ. Μελισσανίδη είναι φιλική, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ημέρα που τον συνάντησα, εκτός γηπέδου που πήγαμε και φάγαμε εκείνη την ημέρα….»

- Συζητήσατε για το μέλλον;

«Συζητήσαμε για την ΑΕΚ, ως ΑΕΚτζήδες που πονάμε την ΑΕΚ, την αγαπάμε την ΑΕΚ, είναι ΑΕΚτζής ο άνθρωπος, εντάξει, συζητήσαμε για την ΑΕΚ είπαμε εμείς αυτό που πιστεύουμε, είπε εκείνος αυτό που πιστεύει, όπως το βλέπει, δεν είπαμε τίποτα άλλο, ούτε θέλω να εκθέσω ή να πω τίποτα άλλο. Ήταν μια ωραία φιλική συζήτηση….»

- Η πρώτη γνωριμία;

«Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία…η πρώτη συνάντηση».

- Και στη Νέα Υόρκη που συναντηθήκατε;

«Δεν ξέρω, εγώ στη Νέα Υόρκη μένω, συναντώ πολύ κόσμο…»

- Συναντηθήκατε στη Νέα Υόρκη…;

«Όχι εσείς το είπατε, κάποιος το είπε, γράφτηκε…Πάλι τα ίδια θα λέμε….Λοιπόν να τα πούμε καθαρά… τα ίδια θα λέμε… Η πρώτη συνάντηση που έκανα και τον γνώρισα τον άνθρωπο ήταν την ημέρα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό»…

- Εδώ στο Ολυμπιακό Στάδιο…

«Όχι στο Ολυμπιακό Στάδιο, δεν με ακούτε, είπαμε έξω…πήγαμε εκείνη την ημέρα και φάγαμε μαζί…»

- Δεν είχατε συναντηθεί ποτέ…

«Ποτέ. Τον γνωρίζω, τον ξέρω…»

- Επι της ουσίας, σας έγινε κάποια πρόταση από τον κ. Μελισσανίδη σε αυτή τη συνάντηση;

«Συζητήσαμε τα θέματα της ΑΕΚ»

- Συγκεκριμένα;

«Δεν έχει ουσία τώρα, το θέμα είναι ότι περάσαμε φέτος μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, όπως σας εξήγησε και ο κ. Θανόπουλος»

- Υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ή το αποκλείετε;

«Εμείς με όλους τους ΑΕΚτζήδες, με όλο τον κόσμο που αγαπάνε την ΑΕΚ, όπως είπε ο κ. Θανόπουλος, δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν. Εμείς τώρα έχουμε μια ευθύνη και έτσι χαράσσουμε την πορεία της ΑΕΚ. Έχουμε μια ευθύνη και δεν τη αφήνουμε. Μπήκαμε, έχουμε ευθύνη και θα την συνεχίσουμε. Όλος ο κόσμος που αγαπάει την ΑΕΚ και την υποστηρίζει και αυτός ο κόσμος της ΑΕΚ που είναι πάρα πολύ σημαντικός και τον θέλουμε δίπλα μας, γιατί για αυτόν τον λαό χτίζουμε την ΑΕΚ και τις χαρές του, έτσι κινούμαστε και έτσι θα κάνουμε την επένδυση που θα κάνουμε».

- Εάν ο κ. Μελισσανίδης ή όποιος άλλος ενωσίτης επιχειρηματίας δεν θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια εσείς που μπήκατε για να βοηθήσετε μπορείτε να προχωρήσετε ως μεγαλομέτοχος αυτή την προσπάθεια και να υποσχεθείτε στον κόσμο κάτι καλύτερο;

«Κάτι καλύτερο πιστεύω ότι έχουμε προσφέρει ήδη κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι από πού αρχίζουμε. Εμείς έχουμε προσφέρει τα λεφτά μας. Ξυπόλητοι δεν περπατάμε. Εντάξει. Με όσα συμβαίνουν στην οικονομία, με τους παίκτες, με όσα γίνονται στο πρωτάθλημα, εδώ δεν υπάρχουν χορηγίες…όπως ξέρετε μια από τις χορηγούς εταιρείες μας είναι η Chevrollet, ξέρετε τι γίνεται στην GM. Θα λυθεί βέβαια το θέμα της αλλά εδώ έχουν πέσει κολοσσοί, τι θα κάνουμε εμείς; Ο κόσμος έχει διαταραχθεί οικονομικά, οπότε εμείς κάνουμε ένα break even στην ομάδα ώστε η ομάδα να μπορεί να προσφέρει και να αποδώσει το ποδόσφαιρο που θέλουμε ως ΑΕΚτζήδες. Εγώ θέλω, αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή, να χτίσουμε μια νέα ομάδα με Έλληνες παίκτες. Στόχος μας στα πέντε χρόνια ήταν να πάμε Champions League, το πετύχαμε, να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Το πήραμ. Το χάσαμε στα χαρτιά; Εντάξει. Είναι ορισμένοι στόχοι που τους πήραμε. Δεν πήραμε το Κύπελλο. Πιστέψτε με, ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι ο καλύτερος αγώνας που έχω δει και ήταν κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι όλοι. Από την πλευρά και του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, που παίξαμε έτσι και χαρήκαμε στο γήπεδο. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να χτίσουμε νέους ΑΕΚτζήδες. Παιδιά, μεγαλώνουμε… όλοι μας μεγαλώνουμε και με τα μπαστούνια δεν μπορούμε να πάμε στο γήπεδο. Πρέπει να κάνουμε νέα παιδιά ΑΕΚτζηδες, αυτό είναι το μέλλον της ΑΕΚ, όχι μόνο το αύριο. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Που θα είναι η ΑΕΚ σε πέντε χρόνια; Που θα είναι η ΑΕΚ σε δέκα χρόνια. Εμείς κοιτάμε το όραμα της ΑΕΚ, την ιδέα της ΑΕΚ, εμείς σε είκοσι χρόνια μπορεί να μην είμαστε εδώ, που ξέρετε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις υποδομές της ΑΕΚ που δεν τις είχε ποτέ. Ας πούμε το πιο βασικό, αυτό που συζητήσαμε με τον Ντέμη όταν μπήκαμε ήταν Ακαδημίες, ακαδημίες, ακαδημίες. Πώς θα χτίσεις μια εταιρεία, χωρίς το εργοστάσιο σου. Ποιο είναι το εργοστάσιο μας; Οι Θρακομακεδόνες; Θα πάρουμε τον παίκτη ένα – δύο – τρία εκατομμύρια ευρώ αξίας και θα τον πάμε στους Θρακομακεδόνες να τραυματιστεί και δεν θα μου παίξει στον πιο σημαντικό μου αγώνα; Τι να το κάνω αυτό; Δεν γίνεται… πρέπει να χτίσουμε υποδομές στην ΑΕΚ, πρέπει να φτιάξουμε τη βάση για να χτίσουμε μια ομάδα, αυτό είναι το όραμα μας»

- Έχουν πέσει λεφτά στην ομάδα, από τα διαρκείας γιατί ο κόσμος είναι βασικός χορηγός αλλά και από χορηγούς, καθώς η παγκόσμια οικονομία επέτρεπε να μπουν μεγάλες εταιρείες χορηγοί, όπως η LG…η συνολική εικόνα που έχετε για την διαχείριση της ομάδας αυτή την πενταετία ποια είναι και αν σας ικανοποιεί.

«Κοιτάξτε αν συζητάμε τα χρήματα που έχουν επενδυθεί τα πέντε χρόνια στην ομάδα…Ας πάμε στις Ακαδημίες, είναι ένα θέμα που με πονάει για αυτό η δημιουργία του προπονητικού είναι σημαντική για να πάμε όλη την ομάδα εκεί, έχουμε κάνει μεγάλες δαπάνες στις Ακαδημίες τα πέντε χρόνια και τι έχουμε να αποδείξουμε; Τι έχουμε να αποδείξουμε από τις δαπάνες αυτές. Το τεχνικό θέμα δεν το είχαμε αναλάβει εμείς. Το χειριζόταν ο Ντέμης. Δεν ήμασταν ποδοσφαιριστές δεν μπορούμε να μπούμε σε χωράφια που δεν ξέρουμε… Έχουμε την πείρα μας, ξέρουμε κάποια πράγματα αλλά αυτή ήταν η δική του τέχνη. Λοιπόν, έγιναν πολλά καλά, βγάλαμε αρκετούς παίκτες, έχουν μείνει, έχουμε καλό ρόστερ, ακριβό ναι, πολύ ακριβό μπορώ να πω αλλά αυτό είναι και η περιουσία της ΑΕΚ. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει καλοί παίκτες από την ΑΕΚ, έχουν φύγει καλοί παίκτες, έχουμε βγάλει κέρδος από ορισμένες πωλήσεις που έχουμε κάνει. Αλλά πρέπει να κάνουμε και πωλήσεις δεν γίνεται γιατί μετά θα χρειαζόμαστε γηροκομείο. Πρέπει να καταλάβουμε πότε είναι η καλή στιγμή να πουλήσουμε αλλά θα πρέπει να έχουμε και το back up του παίκτη όχι να πουλήσουμε και να μην αγοράσουμε. Πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός. Και πάλι το τεχνικό επιτελείο που υπάρχει τώρα στην ομάδα, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και το στηρίζω γιατί αισθάνομαι μια σιγουριά και γιατί ξέρω ότι θα κάνουμε έργο. Μπορούμε να χτίσουμε ένα έργο εδώ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αλλάξει τρεις προπονητές. Τι χρειάζεται παραπάνω να σας πω…και τους πληρώνουμε κιόλας».

- Στη συνάντηση με τον κ. Μελισσανίδη τέθηκε θέμα να βοηθήσει με τη χορηγία της AEGEAN στη φανέλα;

«Όπως σας εξήγησα, η πρώτη συνάντηση ήταν την ημέρα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Φαντάσου να καθόμασταν τώρα και να διαψεύδαμε όλα όσα έχουν γραφτεί απο την αρχή μόνο αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν μπορώ…Ρωτήστε απευθείας τον κ. Μελισσανίδη να σας απαντήσει. Δεν θέλω να διαψεύσω κάτι που δεν είναι της ουσίας».

- Η προοπτική του 51% υπάρχει για εσάς κ. Νοτιά;

«Όπως πηγαίνει, εκεί θα καταλήξουμε…»

- Το θέλετε όμως;

«Το 91% δεν μπορεί να γίνει…. Εγώ τη δημοσιότητα δεν την θέλω. Το γνωρίζετε αυτό. Δεν είναι στους προσωπικούς μου κανόνες. Δεν μου αρέσει. Δεν έχω τίποτα να κερδίσω από τη δημοσιότητα. Μένω στο εξωτερικό, έχω τις δουλειές μου, δεν θέλω. Μπήκα για να στηρίξω την ομάδα μου, που την πονάω. Πίστεψα στον Ντέμη και προχωρήσαμε. Δεν ήθελα να γίνω μεγαλόμετοχος, ούτε τίποτα…αλλά από την πρώτη στιγμή που μπήκα , επειδή είδα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και κανένας δεν κινδυνεύει, ε, θα ρίξεις τη ζαριά. Θα κάνεις μια θυσία στη ζωή σου. Γιατί όταν φύγουμε από αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να αφήσουμε κάτι στον κόσμο. Τι είναι αυτό που θέλω να δώσω εγώ. Θέλω να μείνει κάτι πίσω, ότι εδώ είναι η ΑΕΚ, ότι αυτοί έσωσαν την ΑΕΚ, να πάρουν χαρές. Δηλαδή οι χαρές που δίνεις στον κόσμο όταν παίρνεις έναν τίτλο ή όταν η ομάδα παίζει καταπληκτικά δεν συγκρίνετε… φαντάσου όσα λεφτά μπορεί να επενδύσει μια επιχείρηση. Τα λεφτά δεν τα παίρνεις μαζί σου. Φεύγεις από τον κόσμο… αλλά αν σκεφτείς τι έχεις κάνει εσύ στη ζωή σου μέσα και έχεις δώσει χαρά στον κόσμο και αυτό είναι ένα κίνητρο. Αυτό μου εξήγησε και ο Ντέμης, το ίδιο πράγμα είχε, όταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό… μου εξήγησε ότι έδινα χαρά στον κόσμο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα έργο, να δώσουμε χαρά στον κόσμο. Ένα πράγμα που θέλω να πω είναι για τα διαρκείας. Καταλαβαίνω τον κόσμο, κι εγώ φίλαθλος είμαι και είναι πολύ η πίκρα. Το εισιτήριο διαρκείας είναι και για μας μια πηγή που θα μας βοηθήσει στον προγραμματισμό μας, να ξέρουμε τι θα έχουμε και που μπορούμε να επενδύσουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, να έχουμε διαρκείας, να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου, για να μπορέσει να χτιστεί αυτή η ομάδα, γιατί με ένα και δύο και τρία άτομα δεν χτίζεται αυτή η ομάδα. Η ιδέα είναι μεγαλύτερη».

- Η επιλογή σας ήταν να μην είστε στο προσκήνιο. Τώρα που είστε μπροστά, το να χρωστάτε σε ποδοσφαιριστές που δεν είναι πια στην ΑΕΚ, το να αλλάζετε 11 ποδοσφαιριστές κάθε καλοκαίρι και πέντε κάθε Ιανουάριο, να υπάρχει μια διαδικασία χωρίς λογική, σας κάνει να μετανιώνετε που αφήσατε να συμβεί κάτι τέτοιο;

"Δεν υπήρχε θέμα να βγω μπροστά. Δεν ήταν στις ευθύνες μου. Σας είπα ότι με το τεχνικό τμήμα δεν ασχολιόμουν. Βέβαια, συζητούσαμε τα πάντα, ποιους παίκτες θα πάρουμε. Αυτά τα συζητούσαμε εννοείται. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Δεν κοιτάω πίσω. Κοιτάω μόνο τι σφάλματα κάναμε για να μην τα επαναλάβουμε. Όταν κάποιος έχει καεί, προσέχει. Δεν κοιτάω πίσω, κοιτάω μπροστά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου και αυτή τη φιλοσοφία θέλω να δώσω. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν κοιτάει πίσω. Αν κοιτούσε πίσω θα είχε σβήσει. Όχι, δεν έχω μετανιώσει, δεν έχω κουραστεί, αλλά θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας.

- Είναι εύκολο να το κάνετε αυτό;

"Εύκολο είναι. Τι είναι δύσκολο";

- Υπάρχει η απόσταση. Γι αυτό…

"Γι αυτό δεν είμαι πρόεδρος. Δεν ήθελα. Μπήκε ο κ. Θανόπουλος και σας εξήγησε τα πράγματα μια χαρά."

- Εσείς θέλετε να περάσετε μια φιλοσοφία στον κόσμο.

"Με όλα αυτά που συνέβησαν έπρεπε και οι «αόρατοι» μέτοχοι να βγουν μπροστά. Ήθελα, δεν ήθελα, έπρεπε να το κάνω. Μπήκα μπροστά. Δεν κρύβομαι. Δεν πρέπει, όμως, να είμαι μπροστά κάθε μέρα. Ήρθα εδώ να τα συζητήσουμε, να βγω μπροστά, να ξέρει ο κόσμος την αυριανή μέρα της ΑΕΚ".

- Με βάση αυτό που είπατε ότι είναι ανοικτή η πόρτα της ΑΕΚ για όποιον θέλει να συνεισφέρει, ισχύει ότι ένα χρόνο πριν ο κ. Νικολαϊδης σας είχε προτείνει να πουλήσετε την ομάδα στον κ. Μελισσανίδη;

"Δεν γίνει τέτοια συζήτηση. Όπως είχα διαβάσει και εγώ, είχε γίνει μια προσφορά που την γνωρίζετε και εσείς. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω".

- Εννοώ αν σας είχε προτείνει εσάς ο κ. Νικολαϊδης να δώσετε την ομάδα.

"Όχι, βέβαια. Πρώτα απ’ ‘όλα ο Ντέμης είναι και μέτοχος στην ομάδα. Δεν είχε γίνει τέτοιο πράγμα".

-Ποια σφάλματα του παρελθόντος θα θέλατε να είχατε αποφύγει; Ποιο ήταν το πιο βασικό;

" Ότι κυνηγήσαμε άμεσα το πρωτάθλημα. Μας έβγαλε από την πορεία μας. Η πορεία μας από την αρχή ήταν να χτίσουμε μία νέα ομάδα με Έλληνες παίκτες. Βέβαια, θα έρχονταν ξένοι, έμπειροι παίκτες, καλοί, να δει ο κόσμος θέαμα και να μάθουν και οι δικοί μας. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα".

-Αυτό σημαίνει ότι θα το υιοθετήσετε ξανά τώρα; Ότι θα ζητήσετε πίστωση χρόνου;

"Όχι, έχουμε στόχους. Πληρώνουμε πολλά λεφτά. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε. Του χρόνου πάμε για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο, να παίξουμε καλά για τον κόσμο και συνάμα να χτίσουμε μια ομάδα με Έλληνες νέους παίκτες".

-Ο κ. Θανόπουλος μας είπε το πλάνο, εσείς ως βασικός χρηματοδότης μπορείτε να μιλήσετε με νούμερα; Ότι θα υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό για την ενίσχυση της ομάδας;

"Δεν έχει ουσία να μπούμε σε νούμερα. Έχουμε βάλει τους στόχους μας, το τεχνικό επιτελείο το γνωρίζει, είναι σύμφωνο, έχουν την πείρα και ξέρουν τι να κάνουν".

-Θεωρητικά είναι σωστό αυτό που λέτε. Αν, όμως, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνει μία επιλογή 3-4 ποδοσφαιριστών που κοστίζουν πέντε εκ. ευρώ, εσείς τι θα του πείτε; Συμφωνούμε ή μπορούμε μέχρι δύο εκ. ευρώ, οπότε παίρνουμε τον έναν;

"Δεν έχουμε βάλει ταβάνια. Συγνώμη, αν έρθει ένας αύριο και μου φέρει έναν παίκτη που είναι ευκαιρία, τι θα κάνουμε; "

-Τι ευκαιρία εννοείτε;

"Ό,τι ευκαιρία είναι μέσα στην κρίση".

-Με πέντε εκ. ευρώ;

"Δεν μπορώ να σου πω νούμερα. Εσύ θα μου πεις. Τα ποσά είναι ποσά. Δεν βγαίνουν τόσο εύκολα για να τα πετάμε".

- Ναι, αλλά τι λέτε στον άλλο. Πήγαινε να πάρεις κάτι και όταν φτάσεις πάρε με τηλέφωνο να σου πω;

"Δεν είπαμε έτσι στο τεχνικό επιτελείο. Ξέρουν τι χρειαζόμαστε".

- Άρα, έχετε πει ποσό.

"Βέβαια. Ξέρουν τα περιθώρια".

- Μας μπερδεύετε

"Εσείς μπερδεύετε τον εαυτό σας. Σας λέω ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Τα περιθώρια της ομάδας".

-Άρα ξέρουν ποσό. Τρία, πέντε εκ. πόσα;

"Δεν μπορώ να σας πω το νούμερο".

Θανόπουλος: Κύριε Παναγιωτόπουλε, οι ανάγκες των παικτών δεν είναι θέμα ποσού. Από τις ανάγκες της ομάδας κρίνεται.

Όχι. Σας είπα κάτι. Όταν μιλάμε λέμε ένα ποσό και πάμε μέχρι εκεί.

Νοτιάς: Διαλέξτε εσείς ένα ποσό και βάλτε το. Τελείωσε.

- Αυτό είπατε και στον κ. Μπάγεβιτς;

"Αν νομίζετε ότι αυτό απαντάω στον κ. Μπάγεβιτς, κάνετε λάθος".

-Αισθάνεστε πικραμένος ή εκτοπισμένος από τους υπόλοιπους μετόχους και μετά από την πενταετία με αποκλειστικό υπεύθυνο τον Νικολαϊδη, τώρα η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί.

"Δεν έχω πικραθεί και σας εξήγησα πριν. Οι σχέσεις μας με όλους τους μετόχους είναι πολύ στενή και δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα".

- Μας είπατε ότι υπεύθυνος στο τεχνικό κομμάτι ήταν ο κ. Νικολαϊδης. Τώρα είναι ο κ. Μπάγεβιτς και ο κ. Μανωλάς. Τι αλλάζει; Τι λάθη έγιναν στο παρελθόν και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η κατάσταση θα αλλάξει;

"Υπάρχει το τεχνικό επιτελείο που εσείς ξέρετε τι δυνάμεις έχει. Ξέρει να χτίζει ομάδες. Τι θέλετε να σας πω εγώ; ΄Γνωρίζουμε τι σφάλματα έχουν γίνει. Είδαμε και τα καλά και τα κακά. Τα γνωρίζουμε όπως και εσείς. Είναι και θέμα τύχης ορισμένες φορές. Είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να οδηγήσουν την ΑΕΚ μπροστά".

-Θέλω να ρωτήσω για την κοινωνική πολιτική της ομάδας. Το κάνουν πολλές ομάδες στο εξωτερικό και αν σκέφτεστε και εσείς να το κάνετε. Η οικονομική κατάσταση άλλαξε πολύ περισσότερο για τον κόσμο. Πολλοί είναι άνεργοι από αυτούς που είχαν διαρκείας. Θα έχετε κάποια παροχή γι αυτούς; Κάποιες ομάδες στο εξωτερικό δίνουν τα εισιτήρια σε μειωμένη τιμή αν κάποιος πιστοποιήσει ότι δεν έχει δουλειά. Ή ακόμα και δωρεάν. Το τελευταίο που θέλω να ρωτήσω είναι αν σας στενοχώρησε ως παρέα η διαρροή ενός εσωτερικού σημειώματος.

"Το πρώτο που είπατε είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε. Δεν το έχουμε κοιτάξει, αλλά πρέπει να το συζητήσουμε και μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχουν πολλοί που έρχονται και μου το παίζουν ΑΕΚτζήδες. Πλούσιοι άνθρωποι. Τους λέω «παιδιά διαρκείας έχετε;» Μου λένε όχι. Έ, πάρτε ένα. Όχι το ακριβό. Με 200 – 300 ευρώ. Μόνο για να πεις ότι είσαι ΑΕΚτζης. Τι ΑΕΚτζης είσαι αν δεν υποστηρίζεις την ομάδα σου; Βέβαια, οι οικονομικές καταστάσεις είναι τέτοιες που μπορούμε να συζητήσουμε να κάνουμε κάτι για τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του και ήταν πολλά χρόνια κάτοχοι διαρκείας. Για τη διαρροή δεν θέλω να συζητήσω. Το έχουμε εξαντλήσει".



top