«Τίγρης»

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος σήμερα είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους και δραστήριους Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δάσκαλος οδήγησης, μαθαίνοντας με ένα mini couper σε φίλους, γείτονες και συγγενείς να οδηγούν στην γειτονιά του στη Νίκαια. Στην Κοκκινιά.

Εκτός από το παρατσούκλι «Τίγρης» που τον συνοδεύει αποτελεί ένα από τα τυπικότερα παραδείγματα αυτοδημιούργητου ανθρώπου.


Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της Aegean Marine Petroleum η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη. O ίδιος ζει ανάμεσα στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα και όντας πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με το παρελθόν σχεδιάζει, εκτός απροόπτου το ερχόμενο καλοκαίρι, να εμπλακεί ως ισχυρός άνδρας στα διοικητικά της ΑΕΚ.

Ο πρόσφυγας που οραματίστηκε

melisanidisΟ Δημήτρης Μπελισσανίδης είναι γιός του Ζώρα Μελισσανίδη ο οποίος έφτασε ως πρόσφυγας στην Αθήνα από τον Πόντο. Ο Δημήτρης γεννήθηκε το 1951 στη Νίκαια.

Σήμερα έχει καταφέρει και κυριαρχεί στον χώρο του ανεφοδιασμού καυσίμων και επεκτείνει την εφοπλιστική του δραστηριότητα. Κάποιοι κύκλοι, βέβαια, έχουν τις ενστάσεις τους. Τώρα ο Δημήτρης Μελισσανίδης ετοιμάζεται να εμπλακεί εκ νέου στα διοικητικά της ΑΕΚ. Αλλά σαν «Τίγρης» περιμένει .. το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ, όχι όλοι περιμένουν να ξαναδούν το δίδυμο Μελισσανίδη – Μπάγιεβιτς να οδηγεί την ομάδα τους στις επιτυχίες. Άλλες εποχές, άλλη ωριμότητα!!!

Πριν δύο χρόνια ο Τύπος είχε οργιάσει «Με στόλο 60 πλοίων ο Μελισσανίδης». Το πρόγραμμα έτρεχε η εισηγμένη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Aegean Marine Petroleum. Τον περαμένο Γενάρη «έσκασε» η είδηση ότι η για τα επόμενα 20 χρόνια η εταιρεία εξασφάλισε την αποκλειστική χρήση του σταθμύ ανεφοδιασμού καυσίμων στο λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο.

Η Aegean Marine εξασφάλισε, ουσιαστικά, την επέκταση των δραστηριοτήτων και κατά μήκος του Γιβραλτάρ. Μεγάλες δουλειές.

Όσον αφορά στην εταιρεία πρόκειται για πραγματικό επιχειρηματικό θαύμα.

Τα έσοδα το 2003 ήταν 220 εκατ. ευρώ. Το 2007 ήταν 1,35 δις ευρώ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Θα το μάθουμε. Αλλά ο Μελισανίδης, πάντα, θα επιβιώνει.

Σήμερα ο Μελισσανίδης ετοιμάζεται για την ΑΕΚ. Μιλά με τον Βίκτωρα Ρέστη. Εκείνος είναι επιφυλακτικός. Ο Ρέστης έχει την διαχείριση του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο. 70 πλοία και άλλα 50 ναυπηγούνται, ενώ έχει και το ελληνικό MTV. Ο Μελισσανίδης μιλά με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον Πιτ Γεωργιόπουλο.

Από την ΑΕΚ στην .. ΑΕΚ

Στην δεκαετία του 1990 ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ο πρόεδρος που είχε οδηγήσει την ΑΕΚ σε πρωταθλήματα και επιτυχίες. Δεν είναι επί της παρούσης να αναφερθούμε «στα στραβά». Τότε ήταν μικρότερα τα μεγέθη, σήμερα είναι άλλες οι συνθήκες. Κάποιοι ΑΕΚτζήδες δεν συγχωρούν ποτέ ότι ο Μελισσανίδης πούλησε την ομάδα στον Δημήτρη Τροχανά. Μαζί με τον Καρρά το 1995. Σήμερα κάποιοι λένε ότι «θα ξαναπάρει πίσω εκείνο που θεωρεί ότι του ανήκει», αυτός ο Πειραιώτης ΑΕΚτζής, ο γιος του Πρόσφυγα. Όσα γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε δεν θα τα γράψουμε εδώ.

Ο συντάκτης που γράφει αυτό το κείμενο, αλλά δεν το υπογράφει, είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον Δημήτρη Μελισσανίδη τον Απρίλιο του 2005 στην δεξίωση του τότε Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, στην πρεσβευτική κατοικία, δίπλα στην «κλειστή» πισίνα. Μετά είχε την τύχη να ταξιδέψει μαζί του μέχρι την Αθήνα, από την Νέα Υόρκη …Πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης σχεδιάζει παράλληλα την «παγκόσμια επέκταση» της Aegean Marine Petroleum μαζί με τη δημιουργία της νέας μεγάλης ΑΕΚ.

Η συνεχεια εδω.................

1 σχόλια:

stelios kazantzidis είπε...

Σωστός, και να πω μια και είμαι κι εγώ από την Κοκκινιά κι είχα την τύχη αυτός ο άνθρωπος να με κάνει ΑΕΚ(σε άλλο κεφάλαιο αυτό)ότι αυτός ο άνθρωπος έχει παίξει και πολύ ξύλο για την ΑΕΚ και ματώνει η ψυχή του για αυτή την ΑΕΚ έτσι που την κάνανε.Άντε γιατί πολλές μαλ...ιες έχω ακούσει αυτές τις μέρες κι έχω βγει από τα ρούχα μου.

top