ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΣ!


Παραιτήθηκε με e-mail από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ ο Γιώργος Κιντής, όπως πρώτο αποκάλυψε το contra.gr. Αγνωστο αν θα μιλήσει την Τετάρτη, τι αναφέρει στο κείμενο προς τους μετόχους. Το δάνειο για την "παράταση ζωής". Όλο το παρασκήνιο για τις εξελίξεις στην ΑΕΚ.Η εικόνα της ΠΑΕ ΑΕΚ με το ξημέρωμα του 2009 δεν είναι καθόλου κολακευτική και παραπέμπει περισσότερο σε ένα σύλλογο με κλίκες, και πολλά κέντρα αποφάσεων. Ο Γιώργος Κιντής απέστειλε με e-mail στους μετόχους κείμενο παραίτησης του, στο οποίο το γενικό πνεύμα δεν διαφέρει από το στιλ ότι «εγώ δεν θα γίνω γλάστρα» κι «εγώ δεν θα πληρώσω τις δικές σας αμαρτίες.»

Επί της ουσίας ο Κιντής τους υπενθυμίζει ότι όλα τα κακά, στραβά κι ανάποδα δεν δημιουργήθηκαν στις 35 ημέρες που βρίσκεται στην προεδρία της ΠΑΕ. Και πήρε την απόφαση να παραιτηθεί διότι δεν μπορεί να τον «αδειάζουν» άνθρωποι που τον επέλεξαν να οδηγήσει την ΠΑΕ με συγκεκριμένο πλάνο. Το ζήτημα δεν είναι αν παραιτηθεί ή δεν παραιτηθεί ο Κιντής.

Το ζήτημα είναι ότι στην ΑΕΚ δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται. Πάρτε για παράδειγμα τους μετόχους. Άλλοι για την πλάκα τους, άλλοι επειδή αγαπούσαν ή αγάπησαν την ΑΕΚ, άλλοι επειδή πίστεψαν στα λόγια του άφθαρτου και αμόλυντου (το 2004) Νικολαίδη, ξόδεψαν περιουσίες ολόκληρες. Περιουσίες που ουσιαστικά πήγαν στον βρόντο, αλλά ουδέποτε ζήτησαν (δημοσίως) τον λόγο από τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τα χρήματα τους. Κάπου 28 εκατομμύρια. Βάλτε και πόσα ακόμη επενδύθηκαν από τα έσοδα που δεν ήταν και λίγα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας, βλέποντας το αποτέλεσμα: σε ποιο σημείο βρίσκεται η ΑΕΚ σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα. Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει. Ταιριάζει απόλυτα σε τούτη την ΑΕΚ, που ανάθεμα κι αν ξέρουν τι ζητάνε και προς τα που οδηγούν τα πράγματα.

Υπάρχει ο Κιντής, που ανέλαβε την προεδρία κατόπιν πρότασης Θανόπουλου στους υπόλοιπους μετόχους και κατόπιν πιέσεων προς τον ίδιο. Οι μέτοχοι, αυτά τα καλά παιδιά με τις αγνές προθέσεις, από τις 23 Νοεμβρίου και πολύ πριν αναλάβει ο Κιντής είχαν στα χέρια τους επιστολή του που τους ανέλυε μια σειρά πραγμάτων. Τι πρέπει να γίνει, πως πρέπει (επιτέλους με σχέδιο) να δουλέψει η ΠΑΕ, ποιο χρονοδιάγραμμα έβαζε.

Οι μέτοχοι γνώριζαν πολύ καλά τις απόψεις Κιντή, τις ανέλυσε ο ίδιος και προφορικώς την 1η Δεκεμβρίου στο διοικητικό συμβούλιο, την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Με δυο λόγια γνώριζαν πολύ καλά ότι ο Κιντής θα έπαιζε με ανοιχτά χαρτιά και με απόλυτη διαφάνεια.

Ο Κιντής από την πρώτη στιγμή διαπίστωσε ότι από την μεριά των μετόχων δεν υπήρχε καμία διάθεση να συνεχίσουν να επενδύουν για την ΑΕΚ. Ήθελε όμως να δουλέψει με σχέδιο και γι’ αυτό ζήτησε από Μπάγεβιτς – Μανωλά (στις 3 Δεκεμβρίου) να του υποβάλλουν έκθεση με συγκεκριμένο μπάτζετ για τρεις μετεγγραφικές περιόδους. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ τα έβαλε κάτω, είδε ότι απαιτούνται περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο (χωριστά τα όποια λεφτά για μετεγγραφές) για να μην κλείσουν οι διακόπτες της ΠΑΕ. Σε γραπτή επικοινωνία με τους μετόχους (ηλεκτρονική αλληλογραφία) ο Κιντής φέρεται να έλαβε απαντητικά e-mails μετόχων που τον εξουσιοδοτούσαν να βγει δημοσίως και να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος. Με απλά λόγια, όσοι πιστοί προσέλθετε για να επενδύσετε στην ΑΕΚ! (Εννοείται, πως δεν τρελάθηκε, ξαφνικά ο Κιντής για να βγει ξαφνικά και να βάλει «πωλητήριο». Το είχε συζητήσει και το προχωρούσε βάσει στοιχείων…)

Όσο περνούσε ο καιρός και η ΑΕΚ δεν έκανε καμία κίνηση για μετεγγραφές, Μπάγεβιτς και Μανωλάς θεωρούσαν υπεύθυνο για την καθυστέρηση (και το μπλοκάρισμα) τον Κιντή. Έγκυρες πληροφορίες του contra.gr αναφέρουν ότι φρόντισαν γι’ αυτό δυο συγκεκριμένοι μέτοχοι που είπαν σε Μπάγεβιτς και Μανωλά ότι «ο Κιντής δεν θέλει να κάνει η ΑΕΚ καμία μετεγγραφή, αυτός τα μπλοκάρει όλα!»

Μοιάζει με «κάρφωμα» αυτό, το χειρότερο απ΄ όλα είναι όμως ότι δεν στέκει με την έννοια ότι του Κιντή δεν του έπεφτε λόγος για τις μετεγγραφές. «Δεν θα σταματήσω εγώ καμία μετεγγραφή. Ας μου πει ο Μπάγεβιτς τι ποσό θέλει, για να πάω να το ζητήσω από τους μετόχους» έλεγε ο πρόεδρος πριν από τις γιορτές.

Αποκάλυψη

Το contra.gr αποκάλυψε προσφάτως ότι Μπάγεβιτς και Μανωλάς είχαν έτοιμη την μετεγγραφή 27χρονου Αργεντινού χαφ με 300 και 350 χιλιάρικα για τα επόμενα δυο χρόνια (πρόκειται για τον Κάρλος Μαρινέλι που έκλεισε τελικώς στην Μιλιονάριος της Κολομβίας). Την μετεγγραφή δεν την χάλασε ο Κιντής (ασχέτως αν έψαξε κι ο ίδιος στο διαδίκτυο και δεν ενθουσιάστηκε με τα στοιχεία του Αργεντινού) αλλά συγγενικό πρόσωπο βασικού μετόχου της ΑΕΚ που δουλεύει για την ΑΕΚ.

Το contra.gr αποκαλύπτει ότι από το περασμένο καλοκαίρι δουλεύει για την ΑΕΚ (άγνωστο αν αμείβεται για τις υπηρεσίες του) άνθρωπος με την ιδιότητα του «συμβούλου μετεγγραφών». Πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο (με το ίδιο επώνυμο) βασικού μετόχου και χρηματοδότη της ΑΕΚ, που επέμενε και επέβαλλε στους υπόλοιπους μετόχους να προσληφθεί αυτός ο άνθρωπος. Πίστευε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήλεγχε καλύτερα όλες τις κινήσεις που γίνονταν από τον Ντέμη στα μετεγγραφικά. Γνώστες της κατάστασης λένε ότι ήταν μια κίνηση που δεν άρεσε, τότε, στο Νικολαϊδη και προκάλεσε προστριβές. Βασική αρμοδιότητα του «συμβούλου μετεγγραφών» ήταν να συλλέγει στοιχεία (προφανώς από το διαδίκτυο και από τηλεφωνικές επαφές), να «τσεκάρει» παίκτες για τους οποίους ενδιαφερόταν και επισήμως η ΑΕΚ και να ενημερώνει (προφανώς εγγράφως) τους μετόχους.

Κάπως έτσι απορρίφθηκε και ο Μαρινέλι. Η απόρριψη μάλιστα συνοδευόταν από e-mails μετόχων που απαντούσαν μεταξύ τους με ειρωνικά σχόλια για Μπάγεβιτς και Μανωλά. Μερικοί ήθελαν να μπλοκάρουν τις όποιες μετεγγραφικές κινήσεις έκαναν προπονητής και τεχνικός διευθυντής σε συνεργασία με τον μάνατζερ Γιάννη Καινούριο. Λες και ήταν τίποτα το επιλήψιμο να δουλέψει ο Μπάγεβιτς με τον Καινούριο, με τον οποίο τον συνδέει πολύχρονη φιλία και υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Θα’ χει ενδιαφέρον να δούμε αν γι’ αυτή την ηλεκτρονική αλληλογραφία και το ύφος που χρησιμοποιούσαν μέτοχοι για τον προπονητή της ομάδας, έλαβε γνώση άνθρωπος που στηρίζει τον Μπάγεβιτς.

Εκτός από τον Κιντή, ένα άλλο κέντρο αποφάσεων είναι αυτό των Θανόπουλου – Νοτιά. Ο πρώτος στην Αθήνα ουσιαστικά εκπροσωπεί τον δεύτερο που μονίμως βρίσκεται στη Ν.Υόρκη. Ο Παππάς θεωρητικά είναι αυτόνομος και ουσιαστικά ο άνθρωπος που επέβαλλε (και λόγω της φιλίας του με τον Λάκη Νικολάου) τον Μπάγεβιτς ως «ιδανική λύση» στους υπόλοιπους μετόχους. Άλλη μια τάση αντιπροσωπεύει ο Πόλυς Χατζηιωάννου (κοντά του και ο Γκίκας Γκούμας), ίσως ο μοναδικός από τους μετόχους που δεν θέλει να έχει άλλες παρτίδες με τον Ντέμη.

Ο Ντέμης

Ο Νικολαίδης και απ’ έξω καθορίζει τις εξελίξεις. Το contra.gr αποκάλυψε ότι ο Ντέμης έψησε τον Θανόπουλο, να μην βγει προς τα έξω ότι «πουλάνε οι μέτοχοι», αλλά να κινηθούν όπως και πριν με το δάνειο που θα πάρουν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει στο μυαλό των μετόχων πώληση της ΠΑΕ αύριο το πρωί. Για μένα μια λύση θα ήταν να ανοιχτεί η ΠΑΕ και να μπουν κι άλλοι άνθρωποι. Αν δεν υπάρχει διάθεση να μπουν κι άλλοι, θα καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες και θα πορευτεί έτσι η ΑΕΚ, όπως κάθε χρόνο» είπε το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξη στον «Novasportfm».

Έχει την πλάκα του πάντως ο τρόπος που πλασάρει όλα αυτά ο Ντέμης. Να λέει δηλαδή φόρα παρτίδα ότι η κάνουλα είναι ανοιχτή, δεν τρέχει τίποτα, οι μέτοχοι – όπως κάθε χρόνο – έτσι και τώρα θα συνεχίσουν να χάνουν τα ωραία τους λεφτά. Πόσα θέλει η ΠΑΕ ετησίως από δω και πέρα, με μειωμένα έσοδα από τα χορηγικά προγράμματα (λήγουν σχεδόν όλες οι συμφωνίες με χορηγούς και η ανανέωση με τους ίδιους οικονομικούς όρους – στις σημερινές συνθήκες – δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου) και χωρίς να υπάρχει βάσιμη ελπίδα για έσοδα από Τσάμπιονς Λιγκ; Σχεδόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ. Κατ΄ άλλους ίσως και περισσότερα.

Σ’ ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ντέμης Νικολαϊδης, απαντά στο ερώτημα περί «κακής διαχείρισης χρημάτων». Ιδού τι είπε: «Το μόνο που μπορεί να με ενοχλήσει και να κινηθώ και ποιο σκληρά είναι αυτά τα περί κακομεταχείρισης χρημάτων…ότι δηλαδή τα χρήματα έφευγαν δεξιά και αριστερά. Δέχομαι τα πάντα όχι όμως αυτό. Χρήματα για την ΑΕΚ έχω βάλει όπως είναι λογικό και η περιουσία μου είναι δεσμευμένη μέχρι το 2014».

Πιθανώς να τα είπε αυτά ο Ντέμης, διότι μπορεί να έφτασε στα αυτιά του το περιεχόμενο πρόσφατης συνομιλίας του Στέλιου Μανωλά με τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Θανόπουλο. Δηλαδή αυτά που φέρεται να είπε ο Μανωλάς στον Θανόπουλο για την πρακτική που ακολουθούσαν οι μέτοχοι επί ημερών Νικολαϊδη και για την στάση που τηρούν σήμερα.

Ο Μανωλάς γενικότερα και με την ισχυρή προσωπικότητα και το κύρος του, κρατά μια επιθετική στάση και δεν διστάζει (κάποιες φορές) να τα λέει χύμα σε μετόχους. Μερικοί εξ αυτών φοβούνται μάλιστα μην τυχόν και βγει ο τεχνικός διευθυντής και τους ξεμπροστιάσει. Ο Μανωλάς αντικειμενικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια που διαθέτει τούτη την στιγμή η ΑΕΚ. Δεν μασάει τα λόγια του και απαιτεί πράγματα. Αν διαπιστώσει ότι οι μέτοχοι τον έχουν περιπαίξει και κωλυσιεργούν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας, τότε αναμένεται με δυναμικό τρόπο να διεκδικήσει το καλύτερο για την ΑΕΚ.

Να ανακαλέσει

Τι μέλλει γενέσθαι; Μέτοχοι της ΑΕΚ, όπως ο Κανελλόπουλος, πιθανώς και ο Θανόπουλος, προσπαθούν να πείσουν τον Κιντή να ανακαλέσει την παραίτηση του και «μαζέψει το πράγμα». Να μην βγει δηλαδή προς τα έξω στην πραγματική της διάσταση η εικόνα της ΠΑΕ στα οικονομικά και να συνεχίσει να λειτουργεί η ΠΑΕ με το δάνειο των 7 εκατομμυρίων που αναμένεται να εγκριθεί και με ταμειακές διευκολύνσεις των μετόχων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για «παράταση ζωής» του νυν σχήματος, χωρίς καμία προοπτική, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τον Μάιο. Αν θα βάλουν οι μέτοχοι τα εκατομμύρια που χρειάζονται, αν θα στηρίξουν τον Μπάγεβιτς. Ο Κιντής είναι της άποψης ότι αν είναι να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αυτό θα πρέπει να συμβεί (το αργότερο) μέσα στην άνοιξη έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για να σχεδιαστεί από την αρχή η ομάδα.

Μένει να διευκρινιστεί αν ο Κιντής δώσει την Τετάρτη ή στο τέλος της μετεγγραφικής περιόδου (31 Ιανουαρίου) την συνέντευξη Τύπου για να εκθέσει τα γεγονότα και τις καταστάσεις με πραγματικά στοιχεία. Και φυσικά να διευκρινιστεί αν θα εμμείνει στην παραίτηση ή αν θα παραμείνει στην προεδρία μιας κατάστασης που είναι σίγουρο ότι δεν τον εκφράζει...

top