Κοκαλιστάν

Επ΄ ευκαιρία της θρασύτατης ανακοίνωσης του Κοκαλιστάν είναι η ώρα να πούμε μερικά πραγματάκια με αριθμούς. Αριθμούς που μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβείς, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να είναι γνωστές κάποιες λεπτομέρειες, αλλά που δίνουν ξεκάθαρα την εικόνα και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τόσα χρόνια η παράγκα πρέσβευε το δόγμα "Ο Ολυμπιακός - και το Αιγάλεω - να κερδίζει και όλοι οι άλλοι να πάνε να ...."

Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή...
Τα τελευταία 11 χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2008 ο Ολυμπιακός είχε 10 προκρίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με εξαίρεση την σεζόν 2008-09 που αποκλείστηκε από την Ανόρθωση, έχει δώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 60 αγώνες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σ΄ αυτές τις 10 προκρίσεις μόλις δύο φορές χρειάστηκε να περάσει από προκριματικά και να αποκλείσει την Μοζίρ και την Ανόρθωση (φέτος η κυπριακή ομάδα πήρε τη ...ρεβάνς). Με εξαίρεση αυτές τις δύο σεζόν που έδωσε προκριματικά τις υπόλοιπες προκρινόταν απευθείας στους ομίλους χάρη στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος (πέρασε επίσης απευθείας και το 2004 ως δευτεραθλητής με πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό).

Τι σημαίνει αυτό;
α) Πως για 10 χρόνια, δηλ. από το 1997 μέχρι το 2007 με μέσο όρο πριμ πρόκρισης 2 εκ. ευρώ, έχει πάρει 20 εκ. ευρώ. Χωρίς να υπολογίσουμε την σεζόν 2007-08 όταν λόγω του αποκλεισμού της ΑΕΚ πήρε και τα δικά της χρήματα, ό,τι δηλαδή ακριβώς συνέβη φέτος με τον Παναθηναϊκό που πήρε όλο το ποσόν λόγω του αποκλεισμού του Ολυμπιακού.

β) Σε 10 χρόνια έδωσε 6Χ10 (6 αγώνες το χρόνο) 60 αγώνες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτοί οι 60 αγώνες με περίπου 250.000 ευρώ ποσό συμμετοχής σε κάθε αγώνα μας δίνουν (του δίνουν μάλλον...) 15 εκ. ευρώ.

γ) Από αυτούς τους 60 αγώνες οι 30 ήταν εντός έδρας. Αν υπολογίσουμε ότι σε ΟΑΚΑ, Ριζούπολη και νέο Καραϊσκάκη με επιεικείς υπολογισμούς (γιατί στο ΟΑΚΑ έχει χτυπήσει ξεγυρισμένα 60άρια χιλιάδες και παραπάνω) είχε κάπου 15.000 εισιτήρια μέσο όρο με περίπου 30 ευρώ μέσο όρο το κάθε εισιτήριο είχε έσοδα από τα εισιτήρια γύρω στα 13.500.000 ευρώ (30 αγώνεςΧ15.000 εισιτήρια Χ30 ευρώ).

δ) έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα στην χειρότερη περίπτωση με 2 εκ. ευρώ το χρόνο επί 10 χρόνια μας κάνουν 20 εκ. ευρώ.


ε) Με επιεικείς πάλι υπολογισμούς, αν πήρε κάπου 2 εκ ευρώ από διαφημίσεις στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ για 10 χρόνια, μαζεύονται άλλα 20 εκ. ευρώ.

Εχουμε δηλαδή: 20+15+13,5+20+20=88,5 εκ. ευρώ.

Σ΄ αυτά ΔΕΝ υπολογίζω ποσά που σίγουρα εισπράχθηκαν από: πριμ νίκης (περίπου 600.000 ευρώ), πριμ ισοπαλίας (300.000 ευρώ) πριμ για τα γκολ και βέβαια τις δύο προκρίσεις του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση, κάτι που συνέβη δύο φορές, το ΄99 επί Μπάγεβιτς όταν βρήκε απέναντί του τη Γιουβέντους και το 2007 όταν βρήκε απέναντί του την Τσέλσι.

Δηλαδή με επιεικείς - επαναλαμβάνω, επιεικείς - υπολογισμούς (γιατί το πριμ συμμετοχής ανά αγώνα δεν είναι 250.000 αλλά 400.000 ωστόσο είπαμε ότι χρησιμοποιούμε μέσους όρους) ο Ολυμπιακός στα 10 αυτά χρόνια συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έχει πάρει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη...
(και τρώει πολύς κόσμος ψωμί από αυτά...)

Και βέβαια μιλάμε ΜΟΝΟ για το Τσάμπιονς Λιγκ και όχι για τα έσοδα από χορηγούς λόγω των συνεχόμενων τίτλων, ούτε και για την τεράστια ώθηση που του δίνουν οι εμπορικές χρήσεις από το γήπεδο Καραϊσκάκη, αυτό που σκανδαλωδώς πέρασε ως κατεπείγον στα Ολυμπιακά Εργα (εκεί δεν υπήρχαν προσφυγές των ...130 κι αν υπήρξαν πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων με συνοπτικές διαδικασίες), ξηλώνοντας εν μία νυκτί τον στίβο και τον Ερασιτέχνη και πετώντας έξω τον Εθνικό.


Από αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ λοιπόν, πόσα άραγε ο Κόκκαλης επανατοποθετεί στον Ολυμπιακό; Το 30%; Το 40%; Παραπάνω δεν είναι. Αλλά έστω και ότι είναι. Εστω ότι τα επαν-επενδύει στην ομάδα. Και υπάρχουν και τα ...τυχερά, όπως ας πούμε η μεταγραφή του Καστίγιο (από την οποία έβγαλε αναίμακτα την μεταγραφή του Ντιόγο). Για σκεφτείτε το ξανά. Μιλάμε για 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 10 εκ. ευρώ το χρόνο ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ χρήματα για τον διορισμένο πρωταθλητή ΜΟΝΟ από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Χρήματα υπεραρκετά για να πετάξει και κανα ...ψιχουλάκι στους οπαδούς με τη μορφή μεταγραφών (κι αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, με αυτά τα λεφτά που έρχονται στο ταμείο του, και οι μεταγραφές του φειδωλές είναι), αλλά και για να κινήσει έναν ολόκληρο "μηχανισμό" (και όλοι ξέρουμε ποιον...) που θα του εξασφαλίζει την επαλαμβανόμενη και άκοπη συμμετοχή στους ομίλους κάθε χρόνο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι σε δύο χρόνια χάρη ΚΑΙ στη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, ο πρωταθλητής θα συμμετέχει εκ νέου απευθείας στους ομίλους, ενώ όλοι παράλληλα είδαμε τι μπορεί να συμβεί στον διορισμένο όταν αναγκάζεται να συμμετέχει σε προκριματικές φάσεις.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί μέσα στο καλοκαίρι σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και έχουν και οι τρεις κάποια στιγμή πατήσει την ...μπανανόφλουδα, βλέποντας το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ να μετατρέπεται σε εφιάλτη, οι παίκτες του Ολυμπιακού συνεχίζουν αμέριμνοι τις διακοπές τους και μπαίνουν ξεκούραστοι στο πρωτάθλημα, χωρίς το φόβο να κλατάρουν γύρω στο Νοέμβρη, επειδή ο θείος έχει γι΄ αυτούς.

Μην κάνει λοιπόν σε κανέναν εντύπωση η προσωπική του ανακοίνωση - αίτημα προς την ΚΕΔ να ...νουθετήσει τους διαιτητές. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Ο Κόκκαλης στηρίζει πολλά στην κατάκτηση του τίτλου και τον θέλει πάση θυσία. Γιατί μέσα από αυτόν εξασφαλίζει την συμμετοχή στον πακτωλό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Γι΄ αυτό και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει κανέναν να του πάρει τη θέση. Και θα παλέψει με κάθε τρόπο για να απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Η συνεχεια εδω....
top