Περίπου 500 φίλοι της ΑΕΚ πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο γήπεδο του Μενιδίου για να δουν τον Μπράιαν Ανγκούλο Λεόν να αγωνίζεται στο φιλικό της «Ένωσης» με τη Ν. Ιωνία έφυγαν με θετικές εντυπώσεις τόσο από τον Κολομβιανό μπακ, όσο και από τη νίκη με 3-0 της «Ένωσης».

Ο 19άχρονος Λεόν ξεκίνησε βασικός και έπαιξε και στα 90 λεπτά στο 4-3-3 του Δώνη (που γρήγορα άλλαξε σε 4-4-2) σε θέση αριστερού μπακ. Αμυντικά ήταν αλάνθαστος, χωρίς βέβαια να δεχτεί καμιά τρομερή πίεση, ενώ όποτε του δόθηκε η ευκαιρία προωθήθηκε μπροστά, έχοντας θετικές ενέργειες.

Βέβαια, εξαιτίας της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου, αλλά και του γεγονότος πως ο νεαρός μόλις για δεύτερη φορά... είδε τους συμπαίκτες του, κάνουν πρόωρα τα όποια συμπεράσματα. Στα θετικά του φιλικού η επανεμφάνιση του Ζεράλντο Αλβες μετά τον τραυματισμό του, ο οποίος έπαιξε περίπου 30 λεπτά στο τέλος.

Η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος είχε πάντως τα γνωστά προβλήματα ανάπτυξης, έχοντας να αντιμετωπίσει την πολυπρόσωπη άμυνα της Ν. Ιωνίας. Εστω και έτσι στο 45' ο ορεξάτος Ζορμπάς έβγαλε τη σέντρα και ο Παυλής με προβολή έκανε το 1-0.

Η είσοδος του Τζιμπούρ στο δεύτερο μέρος έφερε το 2-0, καθώς στο 53' ο 24άχρονος επιθετικός με ωραία ενέργεια και σουτ διπλασίασε τα γκολ της ομάδας του, ενώ στο 57' η κεφαλιά του πέρασε λίγο άουτ.

Στο 81' έγινε το 3-0, όταν ο Ζορμπάς έκανε ωραία ατομική προσπάθεια από δεξιά και πλάσαρε εύστοχα κάνοντας τα γκολ της ομάδας του τρία. Λίγο πριν, στο 75', ο Τζιμπούρ είχε μεγάλη ευκαιρία για το 3-0, αλλά το σουτ του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στην επαναφορά ο Λαγός σούταρε έξω από την περιοχή αλλά ο τερματοφύλακας της Νέας Ιωνίας απέκρουσε με δυσκολία.

Τέλος, στο 89' ο Εντίνιο έπιασε εντυπωσιακό ανάποδο «ψαλίδι», αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι.

ΑΕΚ: Αραμπατζής, Ράμος (35' Λαγός), Χουανφράν (66' Αλβες), Αλεξόπουλος, Λεόν, Ρίκκα, Ενσαλίβα, Ζορμπάς, Παυλής (46' Παυλής), Καφές, Μπερνς (46' Τζιμπούρ)

Νέα Ιωνία: Λυκούρης, Κούρκουλας, Χρόνης, Αλεξόπουλος, Γκαΐδας, Καράμπελας, Μαστρογιάννης, Βάσσιος, Νεοφώτιστος, Καδαλώρης, Μπαλάσκας


Με την συμπεριφορά του Έντσον Ράμος τα είχε μετά το τέλος του φιλικού με την Νέα Ιωνία ο Γιώργος Δώνης. Ο τεχνικός της ΑΕΚ που αντικατέστησε τον Βραζιλιάνο στο 33’ δήλωσε αναφερόμενος στο εν λόγω περιστατικό πως «Πάνω απ’ όλα για μένα μετράει η διάθεση και η σοβαρότητα. Όποιος δεν πειθαρχεί θα παρακολουθεί τα παιχνίδια από την εξέδρα».

Από εκεί και πέρα ο προπονητής της «Ένωσης» σχολιάζοντας τον υπό δοκιμή Λεόν είπε: «Είναι ένα νέο παιδί με καλή τεχνική κατάρτιση. Είναι ήρεμος με την μπάλα, αλλά δεν είναι καλά προετοιμασμένος, καθώς έχει να παίξει από τον Μάη. Θα τον δούμε στις επόμενες προπονήσεις».

Τέλος ο Γιώργος Δώνης τα έβαλε με τους δημοσιογράφους και την λανθασμένη, κατ’ αυτό,ν κριτική που άσκησαν στην ομάδα του μετά την ήττα στο ντέρμπι. «Γενικά δεν είμαι άνθρωπος των άκρων. Δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, αλλά ούτε και απογοητεύομαι. Εσείς φέρατε την καταστροφή. Στο ντέρμπι μέχρι να δεχτούμε το γκολ είχαμε καλή απόδοση, αλλά πέρασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες».

(Με το «τελευταίο παιχνίδι» να είναι το Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0, αυτό επιτρέπει στη νέα ΑΕΚ να αντιλαμβάνεται ότι κάπου εδώ τελειώνει η «περίοδος χάριτος». Και δικαιολογημένα έρχεται, ή άρχεται, η περίοδος των αδρών συγκρίσεων. Των συγκρίσεων μεταξύ εξαγγελιών και εικόνας στον αγωνιστικό χώρο. Με την ΑΕΚ απούσα στα Κύπελλα Ευρώπης, με ολιγάριθμους (βασικούς) διεθνείς να πηγαινοέρχονται και με... κανένα να έχει στο πρόγραμμά του πολύπλοκα ταξίδια στη Λατινική Αμερική ή στην Αφρική, δηλαδή με τη δουλειά να είναι κατ' ουσίαν το ένα ματς του κάθε Σαββατοκύριακου δίχως ενδιάμεσους περισπασμούς από εδώ κι από εκεί, στο εξής ο Γιώργος Δώνης δεν θα έχει πολλές βάσιμες εξηγήσεις να δώσει.

Επιστρέφοντας στο πρωτάθλημα, σε δέκα μέρες, το μοναδικό που θα χρησιμεύσει είναι οι επιτέλους κατασταλαγμένες ιδέες για τις τακτικές και για τα άτομα. Κυρίως, για τη ρεαλιστική δυνατότητα του καθενός να κάνει τι. Κατ' επέκτασιν, για τη ρεαλιστική δυνατότητα της ομάδας να παίξει τι. Η έως τώρα διαχείριση του υλικού είναι, μάλλον, αντιπαραγωγική. Η διαχείριση μετρά περισσότερο από το ίδιο το υλικό. Την τελευταία φορά που η ΑΕΚ πήρε αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη έπαιζαν ακραίοι μπακ ο Κόντης κι ο Μάλμπασα, σέντερ φορ ο Νταντάου που στην Ελλάδα τον κάναμε... Γιαννάκη Σοάρες, εξτρέμ ο Κρασσάς και γκολκίπερ ο Χιώτης...)

Αλέξης Σπυρόπουλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γενικά, όταν αντιγράφουμε άρθρα και ιδίως από καλούς δημοσιογράφους σαν το Σπυρόπουλο καλό είναι να το αναφέρουμε κιόλας, έτσι?

-billys- είπε...

ΑΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ.

top