- Η παράδοση σας με τη φανέλα της ΑΕΚ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής σας θέλει μόνο νικητή, πιστεύετε ότι μπορείτε να το συνεχίσετε αυτό την Κυριακή;
«Δεν το ήξερα αυτό το πράγμα , εγώ δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στις παραδόσεις από εκεί και πέρα αυτό που κοιτάμε σαν ομάδα είναι ο καθένας από τον ρόλο που έχει, να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί στο ερχόμενο παιχνίδι, γιατί είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για την ομάδα από θέμα γοήτρου αλλά και από βαθμολογικής πλευράς. Μετά έχουμε ένα κενό δύο εβδομάδων… δεν πιστεύω στις παραδόσεις, όταν μελετάς κάποια παιχνίδια μπορείς να βρεις και θετικά και αρνητικά σε ότι αφορά τις παραδόσεις. Το θέμα είναι πώς θα εμφανιστούμε εμείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

- Ο βαθμός ετοιμότητας του Rafik Djebbour;
«Έχω μιλήσει και άλλες φορές για τον Djebbour, είναι φανερή η έλλειψη παιχνιδιών, το έχω πει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις ότι στο αερόβιο κομμάτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί που πρέπει να βελτιωθεί και φαίνεται και στην προπόνηση είναι στο αναερόβιο κομμάτι, πάνω στην αντοχή, στα σπριντ, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Αυτό όμως θα έρθει μέσα από την προπόνηση και μέσα από τα παιχνίδια. Το σημαντικό είναι ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού και είναι έτοιμος για το παιχνίδι της Κυριακής».

- Επειδή είναι εκτός έδρας το παιχνίδι, θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο σύστημα;
«Πάντα μελετάω τον αντίπαλο, από εκεί και πέρα κοιτάω το τι μας ταιριάζει σαν ομάδα, που είναι και το πιο σημαντικό. Έχουμε αρχίσει και βρίσκουμε πατήματα στο 4-4-2 που είναι πολύ σημαντικό, με συγκεκριμένες κινήσεις, που φάνηκε και στο προηγούμενο παιχνίδι. Ειδικά η τετράδα των χαφ λειτούργησε αρκετά καλά όμως έπρεπε να έχουμε καλύτερη κίνηση σε ότι αφορά τα φορ μας στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Έχω μελετήσει το παιχνίδι δεν θα πω τίποτα παραπάνω για το πώς θα παραταχθεί η ομάδα την Κυριακή, έχω αποφασίσει».

- Υπάρχουν “επιθέσεις” προς τον Μαϊστόροβιτς μετά το παιχνίδι, εσείς πως χειρίζεστε την κατάσταση όταν υπάρχουν βέλη κατά κάποιου ποδοσφαιριστή σας;
«Από τη στιγμή που εκτιθέμεθα όλοι θα πρέπει να αντέχουμε την κριτική ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαιη ή άδικη. Στη συγκεκριμένη φάση για την οποία γίνεται λόγος έγιναν τέσσερα λάθη για να μπει ένα γκολ. Ανάμεσα στα τέσσερα λάθη το ένα ήταν του Majstorovic. Αν κάποιος όμως ειδικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι κρίνει τη συνολική του παρουσία, κατά την άποψη μου έκανε το καλύτερο του παιχνίδι από την ημέρα που ήρθε στην ομάδα μας».

- Έχετε πει ότι δεν θέλετε να μιλάτε για τη διαιτησία, μετά τα τελευταία
δύο παιχνίδια όπου η ΑΕΚ είχε πρόβλημα η δική σας πλευρά ενόψει ντέρμπυ;
«Κοιτάξτε έχω ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με τη διαιτησία στο παρελθόν και πολλές φορές έχω μετανιώσει που στο παρελθόν είχα κάποιες αντιδράσεις. Γιατί τώρα που ωριμάζω και γίνομαι πιο έμπειρος, καταλαβαίνω ότι δεν θα βγάλεις ποτέ άκρη. Οπότε νομίζω ότι δίνουμε πάρα πολύ έμφαση στο κομμάτι αυτό όλοι μας και ειδικά ο Τύπος. Όλοι φέρουμε ευθύνη γιατί είναι φανερό ότι οι διαιτητές και ειδικά οι διεθνείς, τους οποίους παρακολουθώ και εγώ όταν παίζουν παιχνίδια ευρωπαϊκά και Champions League, παίζουν πολύ πιο άνετα απ’ ότι σε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Νομίζω ότι οι ίδιοι πρώτα από όλα δεν θα πρέπει να επηρεάζονται, ούτε να νιώθουν καμία πίεση και να σφυρίζουν όπως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αυτό που ζητάμε φυσικά είναι να υπάρχει δικαιοσύνη, οι διαιτητές θα κάνουν και αυτοί λάθη, αλλά όλοι αποζητούμε το 50 – 50, δεν ζητούμε κάτι παραπάνω».

- Για τους ποδοσφαιριστές τα ντέρμπι είναι κάτι διαφορετικό, για τους προπονητές είναι;
«Να σας πω την αλήθεια εγώ έχω περισσότερο άγχος στα άλλα παιχνίδια από ότι στα ντέρμπι …»

- Γιατί αυτό…
«Μάλλον είναι η ιδιοσυγκρασία μου τέτοια, είχα για παράδειγμα με τον Πανιώνιο και με τον Ηρακλή, χωρίς να υποτιμώ τους αντιπάλους μας, πολύ μεγαλύτερο άγχος από ότι όταν παίξαμε με τον Παναθηναϊκό».

-Έχετε μια σιγουριά παραπάνω…
«Δεν είναι θέμα σιγουριάς αλλά θεωρώ ότι η δουλειά του προπονητή είναι πολύ πιο εύκολη στα ντέρμπι, δεν χρειάζεται στο ψυχολογικό κομμάτι να κάνεις σημαντικά πράγματα, να δώσεις ερεθίσματα στους ποδοσφαιριστές ώστε να είναι δυνατοί και ζωντανοί, ενώ αντίθετα στα υποτιθέμενα παιχνίδια όπου θεωρούνται πιο βατά και πιο εύκολα πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα ώστε να είναι οι ποδοσφαιριστές σε εγρήγορση. Δεν χρειάζεται να κάνω κάτι την Κυριακή για να είναι σε εγρήγορση οι ποδοσφαιριστές μου, είναι πάρα πολύ απλό το συγκεκριμένο κομμάτι».






- Στο Καραϊσκάκη η ομάδα δεν περνάει καλά, υπάρχει φανατισμός, δεν έχει τον κόσμο κοντά της, όλα αυτά σας φοβίζουν;
«Έχω βρεθεί ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκη, αυτή τη στιγμή το Καραϊσκάκη είναι το πιο ωραίο γήπεδο που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν νομίζω να υπάρχουν τέτοια πράγματα και ως προπονητής της Λάρισας δεν έχω συναντήσει ποτέ ακραίες συνθήκες στο Καραϊσκάκη».

- Ενδεχόμενη νίκη στο Καραϊσκάκη, μετά από πολλά χρόνια θα πιστοποιήσει ότι αυτή η ομάδα πάει για πρωτάθλημα;
«Θα είναι κάτι σημαντικό όσον αφορά στην βαθμολογία στο συγκεκριμένο σημείο που βρισκόμαστε, αν και είναι πολύ νωρίς. Ο καθένας μπορεί να το δει από όποια πλευρά θέλει. Πέρσι η ΑΕΚ με τους συγκεκριμένους αντιπάλους στα πέντε παιχνίδια είχε εφτά πόντους και φέτος έχουμε ήδη οκτώ χωρίς να έχει παιχθεί το τελευταίο παιχνίδι. Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε, νομίζω όμως ότι εάν καταφέρουμε να κερδίσουμε θα έχουμε δείξει ανωτερότητα ως ομάδα και θα πιστοποιούμε ότι η ομάδα έχει χαρακτήρα. Μετά θα βοηθήσει ο χρόνος για να δείξουμε και άλλα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο».

- Ενδεχόμενη ήττα πως επηρεάζει την ομάδα;
«Κάθε ήττα, είτε είναι σε ντέρμπι είτε απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, πάντα μας επηρεάζει ψυχολογικά και πάντα μας στενοχωρεί αλλά στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχει η επόμενη ημέρα και δεν μπορείς να στέκεσαι στην προηγούμενη είτε είναι θετική είτε αρνητική».




- Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά και τα αρνητικά του Ολυμπιακού;
«Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω τον Ολυμπιακό η άποψη μου είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει παίξει ένα σκληρό και δυνατό παιχνίδι, που θα πιεστεί από την αντίπαλη ομάδα και θα φέρει πίεση στην περιοχή του Ολυμπιακού. Αυτό φαίνεται από τα τέσσερα παιχνίδια που έχει παίξει ο Ολυμπιακός, ότι εκείνος είχε την υπεροχή, παρότι και αυτός σαν ομάδα είχε πολλά λάθη στην ανάπτυξη του. Από εκεί και πέρα έχει σημαντικούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να αλλάξουν την ροή ενός παιχνιδιού με ατομικές προσπάθειες και μπορεί να σκοράρει πολύ εύκολα. Εμείς ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία του Ολυμπιακού και θα κοιτάξουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη του πάνω σε κάποιους ποδοσφαιριστές που διαθέτει. Όμως δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο πως θα περιορίσουμε τον Ολυμπιακό αλλά τι θα κάνουμε εμείς όταν έχουμε τη μπάλα στα πόδια. Σίγουρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ποιοτική ομάδα».

- Έχει μείνει εκκρεμές το θέμα του αρχηγού …
«Έχω αποφασίσει και σήμερα θα το ανακοινώσω στους ποδοσφαιριστές μου».

- Είδαμε ότι οι ποδοσφαιριστές κάνουν πολλά αβίαστα λάθη, συγκεκριμένα με τον Πανιώνιο έκαναν 39 λάθη…
«Το ποσοστό των προσπαθειών μας και το ποσοστό στην προώθηση του παιχνιδιού ήταν πιο μεγάλο από οποιονδήποτε άλλο αγώνα Με τον Παναθηναϊκό είχαμε 16 εύστοχες πάσες στην προώθηση του παιχνιδιού και 40 λάθη, με τον Ηρακλή είχαμε 39 – 39, ήταν το πρώτο παιχνίδι που είχαμε 47 σωστές πάσες στην προώθηση του παιχνιδιού, γιατί δεν μετράνε οι πάσες στο δικό μας μισό και 39 λάθη. Σίγουρα τα λάθη μας είναι ακόμη σε υψηλό σημείο αλλά ήταν και το πρώτο παιχνίδι που είχαμε 18 τελικές προσπάθειες εμείς και πέντε ο αντίπαλος μας και αυτό που φαίνεται από την στατιστική – γιατί πολλές φορές η στατιστική δεν λέει την αλήθεια, ειδικά στην κατοχή της μπάλας μπορεί κάποια ομάδα να έχει πολύ μεγάλη κατοχή μπάλας αλλά να μην δημιουργεί ευκαιρίες – είναι ότι οι αντίπαλοί μας στα τέσσερα παιχνίδια έχουν δημιουργήσει 25 τελικές προσπάθειες που είναι λιγότερες από οποιαδήποτε ομάδα και έχουμε δεχτεί 1 στα 6 γκολ. Οι αντίπαλοι μας, για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, έχουν 32 προσπάθειες και 35 εναντίον τους και δέχονται γκολ 1 στις 16 και 1 στις 12. Αυτό σημαίνει ότι στο αμυντικό κομμάτι πάμε καλά σε ότι αφορά την συνολική λειτουργία της ομάδας και πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ηρεμία στην κυκλοφορία της μπάλας και στη δημιουργία των φάσεων. Στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο είχαμε βελτιωμένη εικόνα στο συγκεκριμένο κομμάτι».

- Με δεδομένο ότι δεν σας αρέσουν οι αλλαγές στην ενδεκάδα να μην περιμένουμε κάτι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό;
«Η ομάδα έχει βρει έναν κορμό, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παίκτες που διεκδικούν θέση στην ενδεκάδα από την εικόνα τους στην προπόνηση δεν θα μπουν. Φυσικά λαμβάνω υπ΄ όψιν μου αυτό που βλέπω στην προπόνηση, αυτό που βλέπω από το προηγούμενο παιχνίδι. Γενικώς, δεν είμαι υπέρ των πολλών αλλαγών όταν μια ομάδα είναι καινούργια και προσπαθεί να βρει τα πατήματα της στον αγωνιστικό χώρο».

-Σχετικά με τον Παναγιώτη Λαγό που τον χρησιμοποιείτε ως αριστερό χαφ…
«Ο Παναγιώτης έχει περάσει μια δύσκολη περίοδο από τότε που ήρθε στην ομάδα από πλευράς τραυματισμού καθώς μετά δεν μπόρεσε να βρει το ρυθμό του. Είναι φανερό ότι αν πιστεύεις σε κάποιους ποδοσφαιριστές, γιατί εγώ πιστεύω στον Παναγιώτη, είναι άδικο να μπορείς να κρίνεις τον ποδοσφαιριστή μόνο από μια ή δύο συμμετοχές γιατί μπορεί με αυτό τον τρόπο να χάσεις τον παίκτη Είμαι από τους προπονητές που όταν πιστεύουν σε έναν ποδοσφαιριστή θα τον στηρίξουμε γιατί τον πιστεύουμε πάνω από όλα αλλά φυσικά θα εξαρτηθεί και από τον ίδιο και την εικόνα που θα δείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η εικόνα του μετά από δύο συνεχόμενα παιχνίδια – ειδικά στο τελευταίο- ήταν καλύτερη από τα προηγούμενα. Δείχνει πολύ μεγάλη διάθεση, προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά στην προπόνηση όπως κάνουν και άλλα παιδιά τα οποία πιστεύω είτε είναι στην ενδεκάδα, είτε κοντά στην ενδεκάδα. Αυτό που θέλουμε ειδικά από τα νέα παιδιά είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τη δική μου. Τότε θα πάρουν ευκαιρίες. Δεν θα είναι σε ένα παιχνίδι και μετά θα εξαφανιστούν».





-Σχετικά με τον Nacho Scocco, είναι αυτό που βλέπουμε τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές δηλαδή κάποια εκρηκτικά δεκάλεπτα και μετά νεκρά σημεία. Τι περιμένετε από αυτόν σε βάθος χρόνου;
«Πρώτα απ όλα πρέπει να διευκρινίσω ότι εμένα μου αρέσουν στην ομάδα μου οι ποδοσφαιριστές που μπορώ να τους χρησιμοποιήσω σε διαφορετικές θέσεις. Το θεωρώ πολυτέλεια και για την ομάδα και ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο για τον προπονητή. Μπορώ να κάνω σύγκριση του Scocco με έναν ποδοσφαιριστή που είχα στην Λάρισα τον Κλέϊτον. Τον Κλέιτον τον χρησιμοποιούσα για παράδειγμα στο 4-3-3 αριστερά ή δεξιά στα άκρα με την εξής λογική – το διευκρινίζω πιο πολύ για εσάς όταν παρουσιάζετε την τακτική, που μπορεί να είναι στον πίνακα στο 4-3-3, έναν ποδοσφαιριστή ακραίο επιθετικό να παίζει δεξιά στη γραμμή ή αριστερά στη γραμμή. Η δική μου λογική, σας το έχω πει από την αρχή, είναι ότι δεν μου αρέσουν οι ποδοσφαιριστές της γραμμής. Ο ρόλος που δίνω πάντα στους πλάγιους μου παίκτες στο 4-3-3 είναι να συγκλίνουν προς τα μέσα, να παίρνουν τη μπάλα, να αποτελούν στήριγμα στον φορ και να είναι κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ο Scocco λοιπόν είναι μια αντίστοιχη περίπτωση με τον Κλέιτον, όμως υπερτερεί σε ένα κομμάτι: είναι πολύ καλός στην ταχύτητα με την μπάλα στα πόδια και μπορεί να διεισδύσει και να περάσει πρόσωπο με πρόσωπο τους αντιπάλους. Άρα είναι πολυτέλεια για την ομάδα που έχει έναν ποδοσφαιριστή, που στο 4-3-3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεξιά ή αριστερά, στο 4-4-2 στα δύο άκρα επίσης και (στο 4-4-2) σαν δεύτερος επιθετικός, όταν δεν θέλουμε να έχουμε δύο κλασσικούς φορ και θέλουμε ο ένας από τους δύο να είναι πιο περιφερειακός. Αυτό είναι πολυτέλεια για την ομάδα και σημαίνει ότι για τον ποδοσφαιριστή είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Αν μιλήσετε και με τον ίδιο, έπαιζε σε ένα πρωτάθλημα που ο ίδιος το θεωρεί- γιατί εγώ δεν το γνωρίζω- υποτιμημένο, ότι δεν ήταν εύκολα τα πράγματα από πλευράς τακτικής, ήταν λίγο άναρχα τα πράγματα εκεί. Αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής προσπαθεί να προσαρμοστεί στο 4-3-3 που είναι διαφορετική τακτική από το 4-4-2 ως ακραίος. Άρα λοιπόν του έχουν πέσει πολλά, το σημαντικό όμως είναι ότι προσπαθεί πάρα πολύ να συγκεντρωθεί και πάνω από όλα διαθέτει ποιότητα. Για τα νεκρά διαστήματα νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός μειώνονται αυτά τα διαστήματα μέσα στο παιχνίδι, ειδικά στον αγώνα με τον Πανιώνιο περάσαμε τη μπάλα στα πόδια του Scocco πάρα πολλές φορές. Το θέμα για την ομάδα και τον προπονητή είναι το πώς θα εκμεταλλευτεί το ταλέντο του κάθε παίκτη. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο του Scocco,όπως και κάθε άλλου ποδοσφαιριστή μας και να περάσει η μπάλα περισσότερες φορές από τα πόδια του γιατί είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουμε στο να πάει στην προσωπική ενέργεια και να δημιουργήσει και όχι τόσο στο να οργανώσει».

-Το να χρησιμοποιήσετε δύο επιθετικούς σε ένα ντέρμπι είναι ρίσκο;
«Όχι νομίζω όταν χρησιμοποιείς δύο ή και τρεις επιθετικούς, το βασικό είναι πως θα λειτουργήσουν από τη στιγμή που θα χαθεί η μπάλα γιατί είναι σημαντικό κομμάτι. Θα φέρω ως παράδειγμα, την Μπάγερν με τη Λυών, όπου η Λυών έπαιζε με 4-3-3 αλλά αριστερά στην επίθεση έπαιζε ο Μπενζεμά που είναι κλασσικός φορ και στην κορυφή της επίθεσης έπαιζε ο Φρεντ και δεξιά ένας άλλος παίκτης που ήταν πλάγιος εξτρέμ Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν πίνακα όπου τοποθετείς τους παίκτες, αλλά τι κάνει ένας παίκτης όταν χαθεί η μπάλα και τι πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής όταν είμαστε σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο για μένα σε κάθε σύστημα».

-Η ΑΕΚ λοιπόν θα παίξει σαν τη Λυών…
«Όχι, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, εγώ απλώς αναφέρομαι σε ένα παράδειγμα δεν θα μπω στη διαδικασία…»

-Πάντως και ο κ. Βαλβέρδε δεν έχει τελειώσει ποτέ κανέναν παιχνίδι με το ίδιο σύστημα, ανακατεύει πολύ την τράπουλα…
«Εγώ τελείωσα με το ίδιο σύστημα τον αγώνα με τον Ηρακλή. Δεν θεωρώ ότι είναι θετικό αλλά αρνητικό το να αλλάζεις συνέχεια σχήμα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και να μάθει να λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο σύστημα πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο και πάντα σημαντικό ρόλο παίζει το πώς εξελίσσεται το σκορ. Αν είσαι αναγκασμένος να ρισκάρεις παραπάνω πλέον, όπως κάναμε με τον Πανιώνιο, χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην προπόνηση, παίξαμε το 3-4-3 ή 3-5-2, όπως θέλετε μπορείτε να το πείτε, έγινε αναγκαστικά, το έκανα εγώ και το αποφάσισα εκείνη τη στιγμή γιατί ήθελα η ομάδα να πιέσει περισσότερο τον αντίπαλο με πιο επιθετικογενείς παίκτες και να φέρουμε την πίεση στο μισό του αντιπάλου και ειδικά στην περιοχή. Δεν θεωρώ ότι οι αλλαγές συστημάτων κάνουν καλό σε μια ομάδα, το θεωρώ αρνητικό και για εμένα αυτό και θα είμαι ευχαριστημένος όταν καταφέρω η ομάδα να αποδίδει σε ένα συγκεκριμένο σύστημα πάρα πολύ καλά και από εκεί και πέρα να έχει ένα εναλλακτικό πλάνο στη διάρκεια του παιχνιδιού».

top