Στον «Sentra FM 103,3» μίλησε ο δικηγόρος των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Αντώνης Βγότζας. Στην εκπομπή «ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ» με τον Ανδρέα Δημάτο ήταν κατηγορηματικός όσο για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.


Αναδρομή στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα:
Ο Δήμος της Ν. Φιλαδέλφειας και οι κάτοικοι είχαν προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης που είχε παρθεί τον Ιούνιο του 2003, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας. Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν στηριχτεί στις διατάξεις ενός νόμου του 2002. Το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ε τμήμα, που είχε συνεδριάσει στις 9 Δεκεμβρίου του 2003 εξέδωσε μία απόφαση και είπε ότι οι διατάξεις του νόμου του 2002 είναι αντισυνταγματικές. Στην προθεσμία που δόθηκε από την συνεδρίαση όπου όλα τα αναφερόμενα μέρη ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους μέχρι την προθεσμία για την κατάθεση των γραπτών υπομνημάτων μας, δηλαδή τρεις μέρες μετά την συζήτηση, κατατέθηκε στην βουλή μια τροπολογία η οποία τελικά πήρε τον αριθμό του άρθρου 11 του νόμου του 2003 του 3207(σ.σ. ?δεύτερος νόμος?).

Η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας πήγε στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Η συζήτησε είχε γίνει στις 13 Ιανουαρίου του 2006 και η απόφαση δημοσιεύτηκε το 2008. Πρώτον, είπε ότι οι διατάξεις του νόμου του 2002, που εσείς τον λέτε Νόμο Γρανίτσα, είναι αντίθετες με τα άρθρα 424 και 26 του Συντάγματος και επομένως οι πράξεις που στηρίζονται σε αυτό τον νόμο του 2002 πρέπει να ακυρωθούν. Λέει όμως και κάτι άλλο, ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 11 του νέου νόμου δηλαδή που ψηφίστηκε όπως σας είπα τον Δεκέμβριο του 2003, δεν αφίστανται ουσιωδώς από τις διατάξεις του νόμου του 2002.

Και λέει το Συμβούλιο Επικρατείας κατά λέξη, οι νέες διατάξεις αντιβαίνουν στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, στην διάταξη που κατοχυρώνει το ένδικο μέσο της αίτησης ακύρωσης και κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικές. Και που κατέληξε το Συμβούλιο Επικρατείας...ακυρώνει την υπουργική απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είχαν στηριχτεί στον νόμο του 2002, κρίνει τον νόμο του 2002 αντισυνταγματικό και κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο τον νεότερο του 2003. τα πάντα έχουν ακυρωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει σταθεί όρθιο.

Για τις πιθανότητες να κατασκευαστεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέφλεια:
Γήπεδο με τις διαστάσεις που θέλανε είτε στην πρώτη φάση είτε στην δεύτερη δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Να πάρεις όρους δόμησης και να εγκριθούν. Σίγουρα θα χρειαστεί νόμος, ενδεχομένως προεδρικό διάταγμα και όλα αυτά θα περάσουν πάλι από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας. Ο χώρος είναι ορισμένος για αθλητικές χρήσεις. Το αν είναι οι αθλητικές χρήσεις για να μαζεύονται χίλια άτομα ή παραπάνω αυτό δεν το ξέρω. Αυτό θα ελεγχθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Πάντως γήπεδο σαν του Παναθηναϊκού και σαν του Ολυμπιακού δεν χτίζεται εκεί. Αυτό ξεχάστε το.

Για γήπεδο στον ΟΔΔΥ:
Νομίζω ότι η επίσημη ΑΕΚ προχωράει και είναι σε πολύ σοβαρό επίπεδο οι συζητήσεις που κάνει με την ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα του νέου γηπέδου στον ΟΔΔΥ. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν συνυφασμένος με την λεωφόρο Αλεξάνδρας και έφυγε από εκεί. Γήπεδο με τίποτα δεν μπορούσε να φτιάξει εκεί. Η νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας που ερμηνεύει τις συνταγματικές διατάξεις δεν επιτρέπει σε περιοχές που είναι ευαίσθητες πολεοδομικά να γίνονται τα γήπεδα που αξίζουν να έχουν οι ιστορικοί σύλλογοι. Και η ΑΕΚ είναι μία από τις ιστορικές ομάδες. Το όλο θέμα, εκτός από τις εμπορικές χρήσεις, έχει να κάνει και με το μέγεθος και την έκταση του γηπέδου.

Η ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ κάνει ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες και έχει προχωρήσει σε υψηλό βαθμό και ουσιαστικό και αποτελεσματικό πεδίο συζητήσεων και υπάρχουν δεσμευτικές ήδη συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην ΑΕΚ για την προώθηση ενός γηπέδου που αξίζει να έχει η ΑΕΚ. Αλίμονο αν οι φίλαθλοι δεν στηρίξουν τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το λέω το αλίμονο με την άποψη ότι αποτελούν οι ίδιοι ένα μεγάλο επιχείρημα στις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει ένα σύγχρονο γήπεδο, αυτό που θα αναγνωρίζει η FIFA. Τα παλιά γήπεδα δεν τα αναγνωρίζει η FIFA.

top