ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ...........

Εάν κανείς θέλει, διεισδύοντας σε ένα hot ζήτημα του ποδοσφαίρου, να... χαθεί στις διακλαδώσεις από εδώ κι από εκεί, τότε το πιο πρόσφορο topic είναι το πώς διαιτητεύεται η Σούπερ Λίγκα. Εδωσε, δεν έδωσε, τι είχε δώσει την προηγούμενη φορά, τι θα δώσει την επόμενη, τι βαθμό πήρε, γιατί πήρε, γιατί πήρε άλλον (βαθμό) από την Pro Zone, ποιος τον παρατηρούσε, ποιος τον έβαλε, γιατί τον ξανάβαλε, τι είπε ο Βαρούχας, τι αντέτεινε ο Βασιλάκης, τι λέει ο Σάββας, τι απάντησε ο Αντωνίου, τι ανακοίνωση βγήκε, τι κάνει ο Κασναφέρης στην Ξάνθη, ο Μποροβήλος στον Αστέρα, ο ένας Αγγελάκης στον ΠΑΟΚ, ο άλλος Αγγελάκης (μέχρι πρότινος στον Αρη και τώρα) στη Λαμία, ο... Μάκης στον Ηρακλή. Φρενοκομείο, απέραντο και ανίατο. Για εμένα το θέμα παραμένει, κατά βάσιν, οικονομοτεχνικό. Ως εξής:

* Κάθε ματς, το πακέτο-διαιτησία κοστίζει στη Σούπερ Λίγκα 5.000 ευρώ. Ρέφερι, οι δύο πλάγιοι, ο αναπληρωματικός, ο παρατηρητής.

* Κάθε αγωνιστική, οκτώ ματς επί 5.000, κοστίζει στη Σούπερ Λίγκα 40.000 ευρώ.

* Κάθε regular season, 40.000 ευρώ επί 30 αγωνιστικές, κοστίζει στη Σούπερ Λίγκα 1.200.000 ευρώ.

* Τα πλέι οφ, δώδεκα αγώνες επί 5.000, είναι εξτρά κονδύλι 60.000 ευρώ.

* Επιπλέον, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανά σεζόν φεύγει σε σεμινάρια, επιμορφώσεις, μισθοδοσίες (των μελών της ΚΕΔ) και «λοιπά έξοδα».

* Η Pro Zone κοστίζει περίπου, ανά περίοδο, 250.000 ευρώ.

Χοντρικά, συνεπώς: Η Σούπερ Λίγκα, για να διαιητεύεται, ετησίως επιβαρύνεται με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οκτακόσια πενήντα εκατομμύρια... παλαιές, ωραίες, ελληνικές δραχμούλες. Διά δεκαέξι. Ο κάθε εταίρος, δηλαδή, πληρώνει πάνω από πενήντα εκατομμύρια. Το καίριο ερώτημα, τώρα: για ό,τι έχουν δεχθεί να πληρώνουν, είναι το σέρβις πράγματι αντίστοιχο; Υποτίθεται ότι πληρώνεις κι έχεις την προσμονή, κατ' ουσίαν την απαίτηση, οι υπηρεσίες να είναι «ό,τι πλήρωσες». Είναι;

Η δική μου γνώμη, και η δική σας, αφού δεν πληρώνουμε δεν έχει και (τόση) σημασία. Οσο δεν έχει σημασία η γνώμη μας, αν ο Παπαθεοχάρης αμείβει καλά στα μαγαζιά του τα γκαρσόνια του. Δεν μας πέφτει λόγος. Ο λόγος, εδώ, πέφτει στους «16». Είναι ευχαριστημένοι ότι τα λεφτά πιάνουν τόπο; Παρεμπιπτόντως μονάχα, μπορώ να γράψω ότι έχω την προσωπική άποψη πως οι «16» πληρώνουν αστακό και τρώνε σαρδέλα. Πληρώνουν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και τη βγάζουν σε youth hostel. Και δεν είναι καν εκείνοι που διαλέγουν τα γκαρσόνια. Τους τα διαλέγει, και τα βάζει να κάνουν τη δουλειά στα δικά τους μαγαζιά, η ΕΠΟ. Οι ίδιοι οι «16», όμως, θεσμικά εκφραζόμενοι διά του κυρίου Πηλαδάκη, την Τρίτη (23/09) δήλωσαν (ενώπιον του κυρίου Γκαγκάτση) την ικανοποίηση του Συνεταιρισμού για «το πώς αντιμετωπίζεται» το κομμάτι-διαιτησία. Οπότε... τελειώσαμε. Μονομιάς ξεμπερδέψαμε. Ή όχι;

Ως παρατηρητές μόνον, άντε ως «ζητιάνοι για μια σταγόνα θέαμα» όπως αυτοπροσδιορίζεται κι όπως μας προσδιορίζει ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, η ένστασή μας δεν είναι ποιος έχει τη φάμπρικα-διαιτησία στο χέρι ή ποιος θέλει να βάλει τη φάμπρικα-διαιτησία στο χέρι ή γιατί η φάμπρικα-διαιτησία δεν θέλει να της χαλάνε τη μανέστρα οι τηλεκριτικοί, η Pro Zone και τα λοιπά, γύρω γύρω, ευρήματα. Η ένστασή μας είναι ότι αυτή η (καλο)πληρωμένη διαιτησία έχει καθοριστική «εκπαιδευτική» συμμετοχή στο να παίζεται στη Σούπερ Λίγκα αυτό το στρεβλό ποδόσφαιρο, το... ξεκούραστο, με τα αμέτρητα σφυρίγματα-ανάσες. Το ποδόσφαιρο που, έξω διαιτητευόμενο με άλλους όρους, κάνει κρόσσια τα νεύρα των κακομαθημένων πρωταγωνιστών. Οπότε, εμφανώς, τα βρίσκει μπαστούνια στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ενα πρωτάθλημα που τον Ολυμπιακό θα τον παίξουν 30 Φάντελ και την ΑΕΚ 30 Κίνχεφερ, οι Γερμανοί-στραβόξυλα που τον Αύγουστο τους έπαιξαν με την Ανόρθωση και με την Ομόνοια, θα είναι ένα πράγματι προοδευμένο πρωτάθλημα. Πιθανότατα και ένα πρωτάθλημα με άλλες βαθμολογικές αποστάσεις...

Αλέξης Σπυρόπουλος
Ο Γιώργος Δώνης αλλάζει την ΑΕΚ. Της μεταδίδει τη νοοτροπία «δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη», την οποία είχε εμφυσήσει και στη Λάρισα. Κι αυτή είναι η πρώτη σημαντική συμβολή του στην ομάδα που δημιουργεί. Διότι η αντίληψη «πιστεύουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι η φετινή ΑΕΚ μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα έως και τις… καθυστερήσεις. Το γκολ του Καφέ στο… 94’ και η δύναμή της να «γυρίσει» δύο φορές στο παιχνίδι μαρτυρούν ότι η ΑΕΚ αρχίζει, επιτέλους, να ατσαλώνεται. Το έδειξε, εξάλλου, και στην Τούμπα. Και εκεί (με τη μεγάλη ευκαιρία του Σκόκο) και την Κυριακή (28/09), στη Νέα Σμύρνη, της άξιζε να φύγει νικήτρια. Την Κυριακή, για τέσσερις λόγους παραπάνω. Πρώτον, γιατί έφτασε πολλές φορές κοντά στο γκολ. Δεύτερον, επειδή ο Δώνης έδωσε ρεσιτάλ ρίσκου και τακτικής από τον πάγκο με το 3-4-1-2 που επέλεξε στο 61’ (αλλά και το 3-4-3 μετά το 79’), αποδεικνύοντας ξανά ότι παίζει πάντα για τη νίκη και ποτέ για το «Χ». Τρίτον, γιατί δικαιούνταν κάτι παραπάνω το «Αλάνι» Κυργιάκος (που ήταν πάλι μια ομάδα μόνος του) και ο «Αλανιάρης» Σκόκο (που έβαλε «μαγικό» γκολ). Και τέταρτον, γιατί ο Σταυρίδης -επιβεβαιώνοντας τον… εαυτό του- ακύρωσε ένα γκολ που δεν θα ακύρωνε ούτε ο Λίνεν (το δεύτερο πεντακάθαρο γκολ της ΑΕΚ που δεν μετράει σε δύο σερί ματς)! Αν το σκορ γινόταν 1-2 στο 65’, η ΑΕΚ δεν θα έδινε φυσικά χώρο στον Πανιώνιο, θα άλλαζε στυλ παιχνιδιού και προφανώς πολύ δύσκολα θα δεχόταν δεύτερο γκολ. Ετσι αλλοιώθηκε η εικόνα του παιχνιδιού. Με… λερωμένη τη φωλιά, ο Σταυρίδης δεν θέλησε να δώσει αργότερα (στο 73’) και πέναλτι στον Πανιώνιο…

Η ΑΕΚ που είδαμε απέναντι στον Πανιώνιο ήταν η καλύτερη της φετινής σεζόν. Βελτιωμένη κατά 30%-40% συγκριτικά με τα προηγούμενα ματς. Εβγαλε για πρώτη φορά τόσους αυτοματισμούς, δημιούργησε για πρώτη φορά τόσες φάσεις (19 τελικές σε εκτός έδρας ματς, έναντι μόλις 5 του γηπεδούχου, δεν είναι λίγο πράγμα), είχε υπομονή και κυκλοφόρησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την μπάλα και έπαιξε αρκετά από τα πλάγια (χάρη και στην άνοδο του Λαγού στο β’ ημίχρονο). Ανασταλτικά, έκανε μόλις δύο λάθη. Μόνο που και τα δύο είχαν ως κατάληξη τα δίχτυα του Σάχα… Ατυχία, αλλά και απροσεξία.

Στο Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ πηγαίνει με τη διαπίστωση ότι εξακολουθεί να βελτιώνεται. Απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Δώνης ελπίζει να έχει… μαζί του και τους δύο φορ. Την Κυριακή οι Μπλάνκο και Εντίνιο δεν βοήθησαν. Επίσης, ελπίζει να μη μείνει από δυνάμεις ο Πελετιέρι, όπως συνέβη την Κυριακή, και να μπορούν οι δύο κεντρικοί χαφ να αλλάζουν συχνότερα τον ρυθμό (αν και ο Μπασινάς της Ν. Σμύρνης ήταν ο καλύτερος φετινός).

Κι επειδή δεν μου αρέσει η επιχείρηση στοχοποίησης του Μαϊστόροβιτς (που στήνεται στον τοίχο από τον Ιούλιο!), αν είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι: την Κυριακή έκανε ένα και μοναδικό «τσαφ» (είχε την ατυχία να σκάσει η μπάλα μπροστά του ενώ εκείνος πήγαινε προς τα πίσω) στο πρώτο γκολ του Πανιωνίου. Από εκεί και πέρα, όμως, ήταν αλάνθαστος και έδειξε ότι έχει χαρακτήρα, αφού δεν τον πήρε από κάτω η φάση του 26’. Η κακοδαιμονία του είναι δεδομένη. Μισό σφάλμα να κάνει φαίνεται. Και η προκατάληψη απέναντί του επίσης είναι δεδομένη. Στη γωνία τον περιμένουν. Το πρόσημο της παρουσίας του την Κυριακή είναι θετικό: έχει μεν ένα (καθοριστικό) λάθος, αλλά και 17 κοψίματα έκανε (τα τρία σε αντίπαλο προτού αυτός βγει τετ α τετ) και στο γκολ του Καφέ λειτουργεί έξυπνα και πηδάει για να μη βρει την μπάλα. Πού θα πάει, θα βγάλει και ματς χωρίς λάθος…

Αντίθετα με τη Ν. Σμύρνη, στην Τούμπα αποδόθηκε δικαιοσύνη. Το γκολ του ΠΑΟΚ μπήκε από καραμπόλα, αλλά θα μπορούσε να είχε μπει κάποιο άλλο, νωρίτερα. Η ομάδα του Σάντος έχασε ευκαιρίες, ήταν το αφεντικό του αγώνα και είχε τεράστια διαφορά ποιότητας, συνοχής και οργάνωσης από τον Αρη (που ήταν ακίνδυνος μπροστά με τον αργό Ντελόρτε). Και εκεί, πάντως, αλλοιώθηκε η εικόνα του ματς, αφού ο Αρης έπρεπε να παίζει με δέκα παίκτες από το 45’. Το εγκληματικό μαρκάρισμα του Βιτόλο στον Βιεϊρίνια ήταν ο ορισμός της κόκκινης. Ο «σφιχτός» στις γραμμές και παθιασμένος ΠΑΟΚ μπορεί φέτος να κάνει μεγάλες ανατροπές στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Εχει μεγάλο προπονητή, διαθέτει σπουδαίους παίκτες και γίνεται, έπειτα από πολλά χρόνια, «κανονική» ομάδα!

Υ.Γ.: Είναι πια προβλέψιμοι. Εγραφα την περασμένη εβδομάδα για τα τρία «μπουμπούκια» της διαιτησίας που έβαλε η ΚΕΔ στα ματς του Σαββατοκύριακου. Και, δυστυχώς, με δικαίωσαν και οι τρεις. Μπάχαλο τα έκαναν οι Μαζαράκος, Σταυρίδης και Πολατιάν. Να τους χαίρονται…

Γιώργος Κοσμάς
-Για τις μεταγραφές των ελληνικών ομάδων: "Πολλές ελληνικές ομάδες έκαναν καλές μεταγραφές. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη είναι αρχή γι' αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα και να πούμε ότι κάποια από αυτές ξεχωρίζει. Απλά μερικές ομάδες ξεκίνησαν πολύ καλά. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ προς το παρόν. Περιμένουμε να δούμε με τον χρόνο τι θα γίνει με τις άλλες ομάδες".

-Για τις τωρινές του ασχολίες: "Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι σπίτι με την οικογένειά μου. Έχω ορισμένες δουλειές, τρεξίματα. Πάω και στην πατρίδα μου. Κάνω ταξίδια με τη γυναίκα μου. Αυτά. Προτάσεις είχα όμως δεν μπορώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή".

-Για τον Άρη: "Ο Άρης αξίζει κάτι περισσότερο γιατί είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα".

-Για το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ: "Σε αυτό το παιχνίδι κάποιο προβάδισμα έχει ο Ολυμπιακός γιατί παίζει στο σπίτι του στο «Καραϊσκάκη». Ξεκίνησε καλά. Πρέπει βέβαια να δούμε ποιοι παίκτες θα παίξουν και ποιες θα είναι οι απουσίες. Περιμένω βάσει μεταγραφών και προετοιμασίας να δω ένα καλό παιχνίδι".

-Για τις φήμες που τον ήθελαν αντικαταστάτη του Ότο Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας: "Μαζί μου δεν έχει μιλήσει κανείς. Ούτε χρειάστηκε να μιλήσει. Η Εθνική ομάδα έχει προπονητή και καλό προπονητή. Ξέρουμε τι έχει πετύχει με την Εθνική μας ομάδα. Έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά αυτή τη στιγμή και περιμένουμε να περάσει η Εθνική μας στο παγκόσμιο κύπελλο".

-Για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ΑΕΚ: "Δεν το συζητάω πια.Είμαι ΑΕΚτζής. Αυτό δεν το έκρυψα ποτέ. Άλλο ποια ομάδα υποστηρίζεις και άλλο σε ποια ομάδα δουλεύεις".

-Η τωρινή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε πολύ καλά αυτή τη χρονιά. Έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα. Έχουμε και καινούριους παίκτες και ξένους και πολύ καλούς και ονόματα μεγάλα".

-Για την απόφαση του Ντέμη Νικολαΐδη να αποχωρήσει από την προεδρία της ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν: "Δεν μπορώ να κρίνω ούτε θέλω να το συζητάω. Είναι δικό του πρόβλημα. Αυτός ξέρει τους λόγους που το αποφάσισε. Δεν έχω να πω τίποτα για το θέμα".
Μια χαρά το λένε το ποίημα οι gay.
Τους χάσαμε που τους χάσαμε αυτούς τους βαθμούς στην Κρήτη ας φτιάξουμε ατμόσφαιρα τώρα για το επόμενο παιχνίδι γιατί αν γκελαρουμε και σε αυτό θα μπούμε σε έξοδα να φέρνουμε καινούργιο προπονητή στην ομάδα και δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε το παραμύθι μέσα από τις φυλλάδες μας ότι έχουμε ομαδαρα και φέτος και θα πάρουμε το ουεφα το πρωτάθλημα το κύπελλο και το διηπειρωτικό.
Αυτοί λοιπόν κάνουν τα πάντα για το παιχνίδι της Κυριακής, εμείς τι σκατά κάνουμε για αυτό το ματς;
Δεν το βλέπουν τι γίνετε;
Το βλέπουν!
Και τι κάνουν;
ΤΙΠΟΤΑ!
Αν δεν μπορούν να φύγουν λοιπόν!
Θα μου πείτε και τι να κάνουν!
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Αυτο που έκανε παλιά ο τίγρης.
Κάντε το βρομώ πρωτάθλημα που έχουμε μπουρδελο.
Να σταματήσει πλέον αυτή η κωμωδία που σε πηδάνε και εσύ πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και να λες ευχαριστώ γιατί αλλιώς θα σε τιμωρήσουν και από πάνω.
Σταματήστε αυτό το αίσχος επιτέλους γιατί δεν πάει άλλο!
ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ!
Και φερτέ πίσω τον ΜΑΚΑΡΟ ένας τέτοιος τους χρειάζεται!








ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΕΚ 2-2

Εγώ δεν θέλω να πω τίποτα, τα λένε όλα οι εφημερίδες και τα βίντεο.
Τώρα είναι ώρα μιλήσει η διοίκηση της ομάδας.
Γιατί αν δεν μιλήσει και τωρα που είναι αρχή του πρωταθλήματος και πριν τον ντέρμπι με τον
γαύρο με τις φωνές που έχουν ξεσηκώσει αυτοί (για μια διαιτησία 50-50) θα πάμε σαν πρόβατα για σφαγή στο Καραϊσκάκη!
Αν δεν έχουν σκοπό να προστατέψουν την επένδυση τους και την ομάδα να τσακιστούν να φύγουν!




























«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρά του ότι πάγια είναι υπέρ της συνύπαρξης των φιλάθλων και των δύο ομάδων σε κάθε αγώνα, θεωρεί ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες στο Ελληνικό Πρωτάθλημα για μαζικές μετακινήσεις φιλάθλων σε αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, θέλοντας να συμβάλλει στην διατήρηση του ήρεμου κλίματος, δεν προτίθεται να παραχωρήσει εισιτήρια για τους φιλάθλους της ΑΕΚ»
Στον «Sentra FM 103,3» μίλησε ο δικηγόρος των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Αντώνης Βγότζας. Στην εκπομπή «ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ» με τον Ανδρέα Δημάτο ήταν κατηγορηματικός όσο για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.


Αναδρομή στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα:
Ο Δήμος της Ν. Φιλαδέλφειας και οι κάτοικοι είχαν προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης που είχε παρθεί τον Ιούνιο του 2003, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας. Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν στηριχτεί στις διατάξεις ενός νόμου του 2002. Το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ε τμήμα, που είχε συνεδριάσει στις 9 Δεκεμβρίου του 2003 εξέδωσε μία απόφαση και είπε ότι οι διατάξεις του νόμου του 2002 είναι αντισυνταγματικές. Στην προθεσμία που δόθηκε από την συνεδρίαση όπου όλα τα αναφερόμενα μέρη ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους μέχρι την προθεσμία για την κατάθεση των γραπτών υπομνημάτων μας, δηλαδή τρεις μέρες μετά την συζήτηση, κατατέθηκε στην βουλή μια τροπολογία η οποία τελικά πήρε τον αριθμό του άρθρου 11 του νόμου του 2003 του 3207(σ.σ. ?δεύτερος νόμος?).

Η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας πήγε στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Η συζήτησε είχε γίνει στις 13 Ιανουαρίου του 2006 και η απόφαση δημοσιεύτηκε το 2008. Πρώτον, είπε ότι οι διατάξεις του νόμου του 2002, που εσείς τον λέτε Νόμο Γρανίτσα, είναι αντίθετες με τα άρθρα 424 και 26 του Συντάγματος και επομένως οι πράξεις που στηρίζονται σε αυτό τον νόμο του 2002 πρέπει να ακυρωθούν. Λέει όμως και κάτι άλλο, ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 11 του νέου νόμου δηλαδή που ψηφίστηκε όπως σας είπα τον Δεκέμβριο του 2003, δεν αφίστανται ουσιωδώς από τις διατάξεις του νόμου του 2002.

Και λέει το Συμβούλιο Επικρατείας κατά λέξη, οι νέες διατάξεις αντιβαίνουν στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, στην διάταξη που κατοχυρώνει το ένδικο μέσο της αίτησης ακύρωσης και κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικές. Και που κατέληξε το Συμβούλιο Επικρατείας...ακυρώνει την υπουργική απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είχαν στηριχτεί στον νόμο του 2002, κρίνει τον νόμο του 2002 αντισυνταγματικό και κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο τον νεότερο του 2003. τα πάντα έχουν ακυρωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει σταθεί όρθιο.

Για τις πιθανότητες να κατασκευαστεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέφλεια:
Γήπεδο με τις διαστάσεις που θέλανε είτε στην πρώτη φάση είτε στην δεύτερη δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Να πάρεις όρους δόμησης και να εγκριθούν. Σίγουρα θα χρειαστεί νόμος, ενδεχομένως προεδρικό διάταγμα και όλα αυτά θα περάσουν πάλι από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας. Ο χώρος είναι ορισμένος για αθλητικές χρήσεις. Το αν είναι οι αθλητικές χρήσεις για να μαζεύονται χίλια άτομα ή παραπάνω αυτό δεν το ξέρω. Αυτό θα ελεγχθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Πάντως γήπεδο σαν του Παναθηναϊκού και σαν του Ολυμπιακού δεν χτίζεται εκεί. Αυτό ξεχάστε το.

Για γήπεδο στον ΟΔΔΥ:
Νομίζω ότι η επίσημη ΑΕΚ προχωράει και είναι σε πολύ σοβαρό επίπεδο οι συζητήσεις που κάνει με την ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα του νέου γηπέδου στον ΟΔΔΥ. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν συνυφασμένος με την λεωφόρο Αλεξάνδρας και έφυγε από εκεί. Γήπεδο με τίποτα δεν μπορούσε να φτιάξει εκεί. Η νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας που ερμηνεύει τις συνταγματικές διατάξεις δεν επιτρέπει σε περιοχές που είναι ευαίσθητες πολεοδομικά να γίνονται τα γήπεδα που αξίζουν να έχουν οι ιστορικοί σύλλογοι. Και η ΑΕΚ είναι μία από τις ιστορικές ομάδες. Το όλο θέμα, εκτός από τις εμπορικές χρήσεις, έχει να κάνει και με το μέγεθος και την έκταση του γηπέδου.

Η ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ κάνει ιδιαίτερα σοβαρές προσπάθειες και έχει προχωρήσει σε υψηλό βαθμό και ουσιαστικό και αποτελεσματικό πεδίο συζητήσεων και υπάρχουν δεσμευτικές ήδη συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην ΑΕΚ για την προώθηση ενός γηπέδου που αξίζει να έχει η ΑΕΚ. Αλίμονο αν οι φίλαθλοι δεν στηρίξουν τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το λέω το αλίμονο με την άποψη ότι αποτελούν οι ίδιοι ένα μεγάλο επιχείρημα στις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει ένα σύγχρονο γήπεδο, αυτό που θα αναγνωρίζει η FIFA. Τα παλιά γήπεδα δεν τα αναγνωρίζει η FIFA.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ!

Γιατί παραιτήθηκε ο Πέτρος Κόκκαλης από τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό;; Από την Κυριακή το βράδυ όλοι ψάχνουν να βρουν την απάντηση. Κι' είναι τόσο απλή.

Τα "χαστούκια" του πατέρα του και η υπονόμευση της μητριάς του (Ελένης). Ο τρόπος που φερόταν ο Σωκράτης στο γιο του ήταν...

...επιεικώς απαράδεκτος. Όλοι θυμούνται πριν από ένα Δ.Σ. της ΠΑΕ που του είπε περιφρονητικά "Εσύ δεν μπαίνεις μέσα".

Όλοι (στον Ολυμπιακό) ξέρουν πως τον απέπεμψε από την θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Η συμπεριφορά του Σωκράτη απέναντι του ήταν βάναυση. Όσοι είναι κοντά στην οικογένεια λένε ότι η σημερινή σύζυγος του Σωκράτη, η Ελένη, πάντα έβαζε τρικλοποδιές στις σχέσεις πατέρα και γιου και της υπονόμευε προς όφελος των δικών της παιδιών, Δημήτρη (Θεοδωρίδη) και Σωκράτη.

Για τον Πέτρο, όσοι τον ξέρουν, λένε πως είναι ένα πολύ καλό παιδί. Αλλά με τέτοιο πατέρα, το να είσαι πολύ καλός μάλλον ελάττωμα είναι...
ΕΔΩ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ!

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ!




ΣΥΓΝΩΜΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ.
ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ SPORTDAY ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΑΝΑΤΙΚΗ
ΑΕΚΤΖΙΔΕΣ.
ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Δυστυχώς πάλι μια από τα ίδια στην απόδοση της ομάδας.
Το γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμα να παίξει λίγο καλύτερη μπάλα και να βγουν κάποιοι αυτοματισμοί στο γήπεδο θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάλυση που έχει κάνει ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αδύναμος κρίκος του «κίτρινου» passing game

Στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζεται, είναι κοινό μυστικό, ποδόσφαιρο φυγοπονίας. Τεμπελιάς. Ξεκούραστο. Βολικό. Τα συνθήματα στην ημιανάπαυση, στη ροή των ενενήντα λεπτών, είναι περίπου όσα και τα σφυρίγματα του διαιτητή. Οι ξένοι κόουτς, όσοι (ανυποψίαστοι) επιχείρησαν να επιβάλουν την average ένταση στην καθημερινότητα της προπόνησης, όλοι υπέστησαν το ίδιο «πολιτισμικό σοκ». Τα παιδιά δυστρόπησαν με τη... σκληρότητα του προγράμματος. Αρκετοί fitness trainers έσκισαν τα διπλώματά τους κι έγιναν -ή έφυγαν σαν- νούμερα!

Είναι ποδόσφαιρο που φυσιολογικά παράγει εύκολους μάγκες. Παλικάρια που εδώ είναι σούπερ ατού στις ομάδες τους και λόγος ζήλιας ή ενδεχομένως και γκρίνιας των ανταγωνιστών, οι οποίοι θα ήθελαν ή και θα μπορούσαν να τον (τους) έχουν. Εξω όμως οι πρώτοι έσονται έσχατοι. Ο Σωτήρης Κυργιάκος δίνει ένα έξοχο, επ' αυτού, παράδειγμα. Πρώτος και καλύτερος στον εσωτερικό ανταγωνισμό. Οχι και τόσο στο διεθνές περιβάλλον. Προς το παρόν, αυτό δεν είναι ζήτημα για την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ σταθερά εδώ και δύο χρόνια απομακρύνεται από το διεθνές περιβάλλον.

Σε τούτο το ποδόσφαιρο φυγοπονίας και όχι στο επίπεδο της ισπανικής Πριμέρα, ο Αγγελος Μπασινάς δεν δικαιολογείται να είναι ο αδύναμος κρίκος στο passing game και στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας που έχει ο Γιώργος Δώνης κατά νου. Δεν δικαιολογείται, αλλά οπωσδήποτε εξηγείται. Απλούστατα. Ο Μπασινάς είναι ελλειμματικά προπονημένος. Η διαφορά, δίπλα δίπλα με τον Αγουστίν Πελετιέρι, για τον οποίον (προτού καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα) είχαμε... εκτεθεί ότι η Ενωση «δεν διαθέτει στο ρόστερ παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά», κάνει μπαμ.

Αυτήν τη στιγμή ο κάπτεν της Εθνικής είναι εις θέσιν να βγάλει ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο σε μία ταχύτητα. Σε τέμπο-ευθεία γραμμή. Δίχως αυξομειώσεις. Η συγκεκριμένη ταχύτητα μόνον οριακά αντιστοιχεί σε ποδοσφαιριστή (που ανήκει σε κλαμπ) αιχμής της Σούπερ Λίγκας. Είναι βασικός λόγος που η μπάλα δεν φτάνει με ευχέρεια μπροστά. Μέχρι τον μοναχικό κάουμποϊ Ισμαέλ Μπλάνκο. Είναι επίσης βασικός λόγος ότι (όταν το παιχνίδι απλώνεται σε όλο το γήπεδο και δεν «σφίγγει» όπως στα ντέρμπι) η ΑΕΚ παρουσιάζεται -παρουσιάστηκε εναντίον του Ηρακλή- second best ομάδα στα τρεξίματα και στις μονομαχίες.

Ανέκαθεν με έτρωγε η απορία αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές έχουν ισχυρή αυτογνωσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πάντοτε αυτονόητη. Αυτονόητη θεωρώ την ανάγκη αυτοί οι ποδοσφαιριστές να έχουν στον κύκλο τους τον ένα χρήσιμο φίλο που θα τους μιλήσει την ωμή αλήθεια. Από το να έχουν ένα σωρό «φίλους» που θα τους ενθαρρύνουν... να μουτρώνουν αν συμβεί ο κόουτς να τους αφήσει για μια φορά ή δύο έξω από την ενδεκάδα. Ο Δώνης είναι εμφανές ότι δίνει στον Μπασινά τη συμμετοχή που θα τον βοηθήσει να ανεβάσει τον ρυθμό ώς το ύψος του πήχη. Δεν παύει ωστόσο να είναι η συμμετοχή που αφαιρείται από έναν Πλιάτσικα ή έναν Ρίκκα ή έναν Καφέ.

Την ΑΕΚ εξακολουθούν προς το παρόν να μην τη συμφέρουν τα μεγάλα ανοίγματα πάνω στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν τυχερή που ξεκίνησε με δύο δύσκολα παιχνίδια (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ). Είναι εξίσου τυχερή που έρχονται άλλα δύο δύσκολα (Πανιώνιος, Ολυμπιακός). Ηταν άτυχη που μεσολάβησε ένα... εύκολο (Ηρακλής). Και τυχερή μες στην ατυχία της που στο εύκολο, που ήταν το πιο δύσκολο από όλα, την κράτησαν όρθια ο Πελετιέρι, ο Κυργιάκος, ο Σάχα, όχι λιγότερο ο Μπλάνκο και σίγουρα η στροφή στο 4-3-3. «Το καλύτερο σύστημα όταν προηγείσαι» (Δώνης).



Πάλι ξύλο έπεσε με τον Αλέξη Κούγια που μπούκαρε στο σκάφος του γιου του Δημήτρη Μελισσανίδη επειδή είδε μέσα την Εύη Βατίδου.Αυτή την φορά το επεισόδιο που δεν έγινε γνωστό έγινε στις Σπέτσες.
"Ο ποινικολόγος όρμησε μέσα στο σκάφος του γιου του Μελισσανίδη και έπεσε, όπως λένε το ξύλο της αρκούδας. Γιατί; Στο σκάφος βρισκόταν...

η Εύη Βατίδου" γράφει η press-time αλλά αυτό που δεν καταλάβαμε είναι γιατί ο Κούγιας γίνεται turbo όταν βλέπει την πρώην γυναίκα του με άλλον ή με τον γιο του Μελισσανίδη; Αφού είναι πρώην; Μόνο αυτός θα βγαίνει με κάτι ψηλά μοντέλα; Ξέρεις Αλέξη ποια λέμε.

ΤΟ ΨΑΡΕΨΑ ΕΔΩ

ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ.
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΕΔΩ.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ




Δενόμαστε με μερικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Συνήθως με γνωστούς και φίλους με πολλά χρόνια διαπροσωπικών σχέσεων...


Είναι σπάνιο να συμβαίνει με άτομα που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, που δεν έχουμε πει ούτε ένα γεια... και όμως συμβαίνει.


Έχω συναισθηματικό δέσιμο με τον Ντέμη Νικολαΐδη τον άνθρωπο που μου έχει δώσει χαρά με το βλέμμα του όταν πανηγύριζε τα γκολ και τις νίκες ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.


Που έκανε τατουάζ με το δικέφαλο αετό ενώ ήταν εν ενεργεία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτομάτως κατέστρεφε οποιαδήποτε μελλοντική ευκαιρία ενώ θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα που θα του πρότεινε ένα καλύτερο και παχυλό συμβόλαιο.


Δεν θα το έκανε ποτέ όμως, δεν χρειαζόταν το τατουάζ για να με πείσει γι' αυτό. Ο Ντέμης "ο ξένος" σε εμένα όπως και σε χιλιάδες άλλους ΑΕΚτζήδες είναι ο άγνωστος (σε προσωπικό επίπεδο) άνθρωπος που με έχει κάνει να δεθώ μαζί του.


Όταν ανέλαβε την ΑΕΚ έκανα όνειρα, όπως χιλιάδες από εμάς, ότι θα μείνει για πάντα εδώ, η ΑΕΚ από απλή ασχολία μου, έγινε καθημερινό "κλικ" στο ίντερνετ και συχνότατη παρουσία στο γήπεδο, ένιωσα την καθαρότητα που εκπέμπει αυτός ο άνθρωπος και την απεριόριστη χαρά που είναι ένας από εμάς, ένας ΑΕΚτζής που γίνεται Πρόεδρος - Επιχειρηματίας και όχι το αντίστροφο.


Αυτό πάει να χαλάσει φέτος, κοντά στο Μάιο θα έχουμε εξελίξεις..


Δεν ξέρω αν θα μπορώ μετά στην "εντός του συστήματος ΠΑΕ" να έχω την ίδια φλόγα μέσα μου αλλά και τα όνειρα που φανταζόμουν με τον Ντέμη Πρόεδρο.


Αυτός ο άνθρωπος είναι τόσα πολλά πράγματα, που νιώθω ότι όσα περισσότερα γράψω σε αυτό το κείμενο, τόσο λιγότερα λέω γι' αυτόν.


Με λυπεί η στάση της Ορίτζιναλ ειλικρινά. Τους θεωρώ ακόμα και σήμερα καλά παιδιά, όμως θέλω να σταματήσουν να βλέπουν ως "εχθρό¨τον καλύτερο "άγνωστο" άνθρωπο της ζωής μου..


Τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Νικολαΐδη πρέπει να τους αφήνουμε εν λευκό να κάνουν ότι θέλουν, το αξίζουν και είναι τιμή μας που ασχολούνται με την ΑΕΚ.


Σκεφτείτε μονάχα φίλοι (αντίπαλοί του) ότι θα μπορούσε να ασχολείται με πολύ πιο κερδοφόρα και ανέξοδα πράγματα στη ζωή του, από το να φθείρεται στην καθημερινότητα της ΑΕΚ.... και αν δεν ασχολούνταν ποτέ με τα διοικητικά θα τον είχαμε και όλοι μας Θεό.


Αυτός αποφάσισε να "μπει" για να μας αλλάξει προς το καλύτερο και εμείς ως απάντηση.. τον διώξαμε!


Ε, τι άλλο να πω, κρίμα και κατάντια μας είναι αυτό.

Μετά τα παιχνίδια με Λετονία και Ελβετία στο Στάδιο Καραϊσκάκη αναμένεται να πάρει την απόφασή του σχετικά με το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Επιπλέον από το περιβάλλον του παίκτη διαρρέει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δεν έχει να κάνει λόγο με το γεγονός ότι ο Ρεχάγκελ τον άφησε εκτός αποστολής στο ματς με την Λετονία.

Δυσαρεστημένος είναι ο Λεωνίδας Καμπάνταης από την κατάσταση που επικρατεί στην Αρμίνια Μπίλεφελντ και είναι πιθανή η επιστροφή του στην «Ένωση» τον Ιανουάριο.Ο επιθετικός της Ενωσης ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας στο προπονητικό κέντρο της... ΑΕΚ.

Σε γνώριμα λημέρια βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες ο Λέωνίδας Καμπάνταης καθώς καθημερινά πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο των «κιτρινόμαυρων» όπου και ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας λόγω ενός τραυματισμού που είχε. Ο πρώην σέντερ φορ του «δικέφαλου» διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους της ΑΕΚ έχει τονίσει πολλάκις ότι θα βρίσκεται πάντα στην διάθεση της «Ένωσης». Σε ότι αφορά την παρουσία στο Μπίλεφελντ,ο άλλοτε σέντερ φορ των «κιτρινόμαυρων» αποκάλυψε ότι δεν είναι ευχαριστημένος αφού δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες που θα ήθελε στην Αρμίνια. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να μείνει ελεύθερος από την Γερμανική ομάδα και στο στρατόπεδο της ΑΕΚ φαίνεται να εξετάζουν την περίπτωση του. Από την πλευρά του ο παίκτης είναι θετικός και θα ήθελε να φορέσει και πάλι την «κιτρινόμαυρη» φανέλα ακόμα και τον Ιανουάριο.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-1

Ήταν ένα ματς που θα κρινότανε στο γκολ και τελικά με μιάμιση ευκαιρία ο καθένας ήρθαν 1-1.
Στο πρώτο ημίχρονο ο παοκ ηταν λίγο καλύτερος και στο δεύτερο η ΑΕΚ έλεγχε το ματς.
Η διάταξη της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο και μετά την είσοδο του Λαγού ηταν ποιο ορθολογική
και έπαιξε καλύτερα.
Νομίζω ότι αυτή η διάταξη ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα με τους παίκτες που έχει.
Βασικά εργαλεία της ομάδας αυτή την στιγμή είναι εντελώς ανέτοιμοι όπως ο Μπασινα ο Πεγιετερη ο Τζιμπουρ,
παίκτες που πιστεύω όταν βρεθούνε σε καλή κατάσταση θα κάνουν ωραία πράγματα στο γήπεδο.









ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ!













ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ.
ΜΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ) ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!






ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ (ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ.
ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ, ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΟ CL ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟ, ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΠΕΡΣΙ (ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ) ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΝΤΙΖΟΜΕ.


ΑΕΚ-ΒΑΖΕΛΟΣ 2-1

Το πολυτελές κότερο έπεσε πάνω στη δύναμη της απόγνωσης κι η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Το πράσινο σκαρί, πρώτη φορά στη σεζόν ξανοιγμένο στη φουρτούνα της ανοιχτής θάλασσας, ταλαιπωρήθηκε. Μαθημένο στις ειδυλλιακές κρουαζιέρες, έπεσε σε ύφαλο. Η ΑΕΚ είχε αγωνιστεί Πέμπτη, αποκλείστηκε, ταξίδεψε. Ο Παναθηναϊκός είχε αγωνιστεί Τρίτη, προκρίθηκε, το γλέντησε σπίτι. Αλλ' η ΑΕΚ έπαιζε, σαν κορόνα-γράμματα, το ζην. Ο Παναθηναϊκός, το ευ ζην. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι, και αποδείχτηκε, πανίσχυρο.



Η ΑΕΚ, υπό την επήρεια των διαδοχικών σοκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δεν διέθετε την ηρεμία και τη συγκρότηση «να παίξει μπάλα». Δεν είναι καιρός για καλλιγραφίες στο χορτάρι. Κυκλοφορία της μπάλας, ρυθμός, κατοχή, κυριαρχία, όσα ευαγγελίστηκε η πρόσληψη Δώνη. Αυτά, εν καιρώ. Εδώ και τώρα, η ατζέντα της ρεάλ-πολιτίκ ήταν κλειστοί χώροι, συγκέντρωση, πίεση στην πρώτη πάσα, επένδυση στο αβίαστο λάθος του αντιπάλου και στην ατομική ικανότητα ορισμένων στελεχών του κίτρινου ρόστερ. Το 1-0, απ' τη «μισή» απόκρουση του Σαριέγι και το παθητικό μαν-του-μαν του Βίντρα, δεν ήταν το πρώτο τέτοιο λάθος. Ηταν απλώς το πρώτο που η νικήτρια εκμεταλλεύτηκε. Χάρη στο ταλέντο του Εντίνιο να ζωγραφίζει (20').



Ο Παναθηναϊκός έφερε στο Στάδιο την ευεξία και την ηρεμία του. Χρειαζόταν να φέρει κι άλλα (στοιχεία). Δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την μπάλα στα πόδια, είχε σωστή διανομή, κέρδιζε στημένα, τα εκτελούσε φτωχά. Τι δεν είχε; Ιδέες, να σπάσει τον τοίχο μπροστά του. Και λειτουργικότητα, για να το καταφέρει. Το τρικ με δίδυμο Μουν και Γκαμπριέλ στα δεξιά ήταν ως μη γενόμενο. Ενα χάρισμα στην Ενωση. Οι αριστεροί, Σπυρόπουλος και Καραγκούνης, είναι εξαιρετικές μονάδες. Αλλά σπανίως δούλεψαν ως δίδυμο. Δίχως πλευρές με χημεία και με δεκάρι τον εγκλωβισμένο στην πολυκοσμία Σαλπιγγίδη, οι πράσινοι έκαναν ήρωες τους σέντερ-μπακ. Η ΑΕΚ... είχε διαβάσει στις εφημερίδες το πλάνο Τεν Κάτε, τους περίμενε, έκανε τη μία προσαρμογή με τον Πλιάτσικα στη θέση του Καφέ, της βγήκε 100%, η κρουαζιέρα ήταν δική της.


Βοήθησε οπωσδήποτε η εκκεντρικότητα Βασσάρα να καταλογίσει, σε συνεννόηση με τον Σαραϊδάρη από το πλάι, το πέναλτι στη λήξη του α' μέρους. Στην πάσα του Μπλάνκο, ο Εντίνιο κερδίζει με το πληθωρικό κορμί τη μάχη της πλεονεκτικής τοποθέτησης, ο Σπυρόπουλος, που τη χάνει, κάνει ό,τι θα 'κανε ο καθένας ενστικτωδώς στη θέση του, κρατά τον Εντίνιο πρώτα απ' τον αγκώνα κι ύστερα από την ωμοπλάτη, τύποις παράβαση, πέφτουν μαζί. Η μπάλα στα έντεκα μέτρα έμοιαζε σαν ισόβια κάθειρξη για... μικροκλοπή (Μπλάνκο, σίγουρο χτύπημα, 2-0). Ο τοπ Ελληνας ρέφερι έκανε αυτό που τον πιάνει συχνά να κάνει. Εβγαζε πολύ εύκολα την κάρτα, για... εννέα ποδοσφαιριστές, κι όταν ήλθε η αναπόφευκτη στιγμή να ντουμπλάρει μία από τις πολλές (70' Σαριέγι) δυσκολεύτηκε χαρακτηριστικά. Θέλει κι αυτός να φορμαριστεί.



Ο Τεν Κάτε, αντιλαμβανόμενος τις καλικαντζούρες, εξορθολόγισε τον Παναθηναϊκό στο β' ημίχρονο, ζήτησε τη φαντασία του Νίνη και τις πλαγιοκοπήσεις, ίσως και κάνα καλό σουτ. Πήρε πίσω ελάχιστα σε σχέση με όσα προσευχόταν να πάρει. Με την ΑΕΚ όχι καλή σε ποδοσφαιρικούς όρους αλλά λιονταρίσια σε επιθυμία, ο Ολλανδός κυνηγούσε χίμαιρες. Οι φιλοξενούμενοι δεν παρήγαγαν το παραμικρό σε ουσία. Ηταν τυχεροί που γλίτωσαν, στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο,το 3-0. Και σημείο για να τους επαινεί κανείς ότι τη χίμαιρα την κυνήγησαν ώς το τέλος. Με αντίκρισμα το φάουλ-γκολ του Καραγκούνη, που μάζεψε το σκορ. Ενα μακιγιάζ στην αποτυχία

Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



top